Dordrecht, Netherlands

Dordtse babyboom: een boom voor iedere Dordtse baby

Wie vanaf vandaag zijn baby aangeeft op het Stadskantoor krijgt een waardebon voor een boom. De bon zit in het pakketje dat de kersverse ouders meekrijgen.
Marjolein Vos | Dennis Koorevaar | 11 oktober 2023 15:58 | Aangepast op 11 oktober 2023 15:58
Danny Elmendorp, kersverse vader van baby Mika kreeg de eerste bon voor een boompje: “Ik heb net een gerenoveerde tuin Het was de bedoeling daar iets neer te zetten en toen kwam dit voorbij. Het is natuurlijk mooi om daar op die manier aanvulling aan te geven, dus hartstikke leuk”.

Dat nu iedere Dordtse baby een boom krijgt, is te danken aan een initiatief van de PvdA. Marije Schnabel: “Het is goed voor het klimaat en de duurzaamheid, maar ook is het een mooi aandenken voor de start van een prachtig leven”.

Vader Danny Elmendorp kreeg zelf lang geleden ook van zijn ouders een boom cadeau. Elke keer als hij daar nu is kijkt hij er wel even naar. Leanne Strange van Duurzaamheidscentrum Weizigt beaamt dit. “Het is een oud gebruik, dus sommige mensen geven een boompje aan een klein kind omdat het een symbool is voor vruchtbaarheid en voor groei, wat je ook je kindje wenst. En de gemeente wil ook een groene omgeving voor dat kindje bieden, dus daarmee is dit een mooie start.”

Bomen dragen bij aan de biodiversiteit. Ze zorgen voor voedsel, en nestel- en schuilplaatsen voor vogels en insecten. Daarnaast zijn bomen belangrijk voor het afvangen van fijnstof. Ze zorgen voor verkoeling in de zomer en voeren regenwater af in de grond. Met het geven van een geboorteboom aan elke nieuw geboren inwoner wil de gemeente bijdragen aan een groene en gezonde leefomgeving voor alle Dordtenaren.

Bij Duurzaamheidscentrum Weizigt kunnen de bonnen worden ingewisseld. De ouders hebben keuze uit vier soorten bomen: glansmispel, winterlinde, Perzisch ijzerhout en rode meidoorn. Er is bewust gekozen voor verschillende soorten, waarbij ook gedacht is aan mensen die geen tuin, maar een balkon hebben. “We hebben de winterlinde, die boom is echt voor de hele grote tuin, want die wordt 25 meter”, zegt Strange, terwijl ze de bomen laat zien. “De Persische ijzerhout kan zeven meter worden, maar die kun je ook snoeien en groeit langzaam, dus die kan ook voor een iets kleinere tuin. De glanswispel is bijvoorbeeld voor het balkon. En dan hebben we ook nog de rode meidoorn, ook voor de wat kleinere tuin.”

Je krijgt overigens niet alleen een bon voor een boom als je op het Stadskantoor aangifte doet. Als je online de geboorte van je kind doorgeeft, krijg je de waardebon toegestuurd.

Bekijk hieronder onze reportage over de geboorteboom.

Lees meer over:

geboorte|Duurzaamheid|Klimaat|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Hendrik-Ido-Ambacht koploper energiezuinige woningen in de streek

Volgens een recent onderzoek blijkt dat in Hendrik-Ido-Ambacht meer dan de helft van de woningen bes...

Gemeente Dordrecht nagenoeg de perfecte plek voor elektrisch rijden

Goed nieuws voor alle elektrische autorijders in Dordrecht. De gemeente staat landelijk op plek twee...

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te...

Mads wordt geboren op de verjaardag van zijn vader én moeder

Dat moeder Rebecca en vader Aaron allebei op 9 januari jarig zijn, is al heel bijzonder. Maar nu is ...

Dit zijn de populairste kindernamen van 2023 in de regio

Noah was het afgelopen jaar de populairste jongensnaam van Zuid-Holland. De drie voorgaande jaren st...

Extinction Rebellion protesteert met Sinterklaasgedicht

Iedere eerste maandag van de maand laat Extinction Rebellion Drechtsteden (XRD) van zich horen. Als ...