Dordrecht, Netherlands

Gemeenten en organisaties zetten in op versnelde verduurzaming Drechtsteden

De Drechtsteden hebben zich gecommitteerd aan een energieneutrale regio vóór 2050. Om die ambitie te kunnen waarmaken is donderdag 25 januari een versnellingsprogramma ondertekend door de betrokken gemeenten, de provincie en betrokken instanties.
Trevyn van Houwelingen | 26 januari 2024 13:22 | Aangepast op 26 januari 2024 13:22
De ondertekening van het programma vond plaats op het stadskantoor in Dordrecht. Daar kwamen onder andere energiewethouder Tanja de Jonge, verschillende wooncorporaties, afvalverwerker en warmtenetbeheerder HVC, netbeheerder Stedin en de provincie Zuid-Holland samen om het document te ondertekenen. Daarin is de gezamenlijke ambitie om de verduurzaming in de regio te versnellen nogmaals onderstreept en vastgelegd.

De Drechtsteden zijn op dit moment al koploper van Nederland qua verduurzaming van het warmtenet, maar op het tempo waarin dat ging zou het eerder opgestelde doel van 60.000 aardgasvrije woningen in 2050 niet gehaald worden.

Voluit heet het ondertekende document Versnellingsprogramma Drechtsteden 100% aardgasvrij. Er is specifiek ingezet op het versneld aardgasvrij maken van gebouwen in de regio om CO2-uitstoot te verminderen. Dat moet onder andere gebeuren door het verder uitrollen van het warmtenet aan beide kanten van de Merwede. Zo moet de eerste energieneutraal opgewekte warmte vanuit HVC in oktober 2024 woningen in Sliedrecht bereiken.

Ook wordt er extra aandacht geschonken aan het leveren van goede alternatieven voor aardgas. Met een overvol elektriciteitsnet is het in de nabije toekomst niet gewenst dat heel Nederland massaal overstapt op elektrische verwarmingsalternatieven zoals een warmtepomp. Daarom wordt overstappen naar het warmtenet in de Drechtsteden, indien mogelijk, aangemoedigd.

Voor bewoners van wijken die niet aangesloten kunnen worden op het warmtenet is in het programma opgenomen dat zij ondersteund worden bij het op een andere manier aardgasvrij maken van hun huis of gebouw. Daarnaast is afgesproken dat betrokken gemeenten in 2025 beginnen met het ontwikkelen van een strategie per wijk over hoe deze van het gas af kunnen.

Lees ook

Landelijke Compostdag: van achtertuin tot moestuin

Op de Landelijke Compostdag van afgelopen zaterdag namen mensen massaal emmers en schepjes mee om gr...

Wegenbelasting dit jaar overal omhoog, in Zuid-Holland betaal je het meeste

In bijna alle provincies gaat dit jaar de wegenbelasting omhoog. Alleen in Groningen en Drenthe word...

Burgemeester neemt op als je de gemeente belt

Een nieuw jaar, tijd voor een nieuwe aanpak, moeten ze bij de gemeenten van de Drechtsteden gedacht ...

De verhalen achter ons afval: kijk hier onze serie ‘Mee met HVC’ nog eens terug

Van ‘binnenstadman’ Janus tot afvalcoaches Mirthe en Yasmin en van het verhaal van ons plasticafval ...

Dit duo leert jou alles over afval scheiden: 'We willen zichtbaar zijn voor bewoners'

Op de fiets, deur aan deur en op scholen: afvalcoaches Mirthe van Zuidam en Yasmin Barahmeh zijn wek...

Wim ruimt het afval op dat anderen dumpen: 'Eigenlijk moet mijn baan niet bestaan'

Afvaldumpingen opruimen naast containers of op andere plekken in Dordrecht. Wim van der Laan, chauff...