Tijdens de verkiezingscampagne hield Geert Wilders zich opvallend stil over de Islam, een groot verschil met de retoriek die Nederland van de PVV-leider gewend is. Een stem op deze ‘gematigde’ Wilders lijkt voor veel stemmers een ideale manier geweest te zijn om een signaal af te geven aan de rest van politiek Den Haag. Met 37 zetels is de Partij voor de Vrijheid als eerst aan zet in de kabinetsformatie en mocht het gewenste kabinet gevonden worden, dan is Wilders de nieuwe premier van Nederland.
Opvallend, maar wel bekend, zijn de twee gezichten van de partij van Wilders. Op gebied van immigratie en asiel staat de PVV bekend als extreem rechts en conservatief. Hij is niet voor niets veroordeeld voor zijn beruchte “minder Marokkanen” uitspraak uit 2014. Wie echter naar de plannen voor armoedebestrijding en gezondheidszorg kijkt ziet verrassend veel linkse ideeën terug.
Bestaanszekerheid
We spreken Riet Duykers, de voorzitter van Platform tegen Armoede, bij ontmoetingsplaats de Buitenwacht in oud-Krispijn. Nadat ze haar gesprek met de buurtbewoners heeft afgerond staat ze ons te woord: “Voor mij kwam het wel als een schok hoor. Je ziet dat mensen echt hebben willen afrekenen met de oude politiek waarbij de rijken alleen maar rijker werden en werkende mensen in de problemen kwamen.”
Riet laat doorschemeren weinig trek te hebben in vier jaar Wilders, maar gevraagd naar zijn ideeën om armoede te bestrijden is er toch positiviteit te bespeuren. “In zijn programma staan plannen die je zou kunnen vergelijken met die van de SP. In dat opzicht hoop ik dat thema's als armoedebestrijding en gezondheidszorg wel echt worden opgepakt."
Ook in de AyaSofya moskee aan de Merwedestraat ziet bestuursvoorzitter Ziya Safranti een stem op Wilders als een afrekening met de afgelopen jaren: "De afgelopen twee, drie jaar is de armoede in Nederland gestegen, veel Nederlanders halen het eind van de maand niet eens. Dus ben ik het in dat opzicht wel met hem eens, er moet iets gebeuren met de armoede in dit land."
Intolerant
De uitspraken van de PVV-voorman uit het verleden zijn onder moslims nog zeker niet uit het geheugen verdwenen. Safranti: "Wij kennen Wilders allemaal, hij is anti-islam. Als je dan kijkt naar zijn partijprogramma waarin staat dat hij alle moskees wil sluiten, dat snap ik niet. Het is in ieder geval geen positieve uitslag voor ons."
Voor Riet was vooral de snelle en hartelijke felicitatie van de Hongaarse premier Orbán aan het adres van Wilders een duidelijk signaal. “Als je ziet dat dan zo’n man hem dan feliciteert dan lopen bij mij ook wel wat rillingen over de rug.” Het Hongarije van Orbán staat bekend als dwarsligger in de EU en de leider steekt zijn sympathie voor Rusland niet onder stoelen of banken.
Safranti merkt dat de bezoekers van zijn moskee zich zorgen maken over wat er van de moskee gaat worden als de PVV aan de macht komt. Hij zegt met de gelovigen van zijn gebedshuis om tafel te gaan zitten om te bespreken wat de verkiezingsuitslag voor de moskee en haar bezoekers betekent.
Net als Ziya zal ook Geert Wilders de komende periode veel tijd met anderen aan tafel doorbrengen. Hij zal een coalitie moeten gaan smeden, en dat wordt met deze verkiezingsuitslag nog knap lastig...
Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over de gesprekken met Duykers en Safranti.