Dordrecht, Netherlands

Dordtse veteraan Piet van Huizen overleden (92)

Als op de eerste zondag van mei bij het Indië-monument op de Essenhof stilgestaan werd bij de soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij er altijd bij. Sinds 1998 vormde hij samen met (oud-) collega’s de erewacht. Komend jaar moeten ze het zonder hem stellen, want Piet van Huizen is op 9 augustus overleden op 92-jarige leeftijd.
Marjolein Vos | 15 augustus 2022 12:45 | Aangepast op 15 augustus 2022 12:11
“Veteraan en kameraad ben je voor het leven, want je hebt de samenleving, de vrijheid en vrede willen dienen”, zei Van Huizen ooit. Het verhaal over wat je als soldaat had meegemaakt en ervaren had was volgens hem bij terugkomst in Nederland vaak moeilijk uit te leggen. Zelf vond hij ook weinig begrip. Daarom vond hij het zo belangrijk dat zijn gevallen kameraden in Indië ook na de oorlog niet vergeten zouden worden en hun verhaal verteld werd. Afgelopen mei deed hij dat voor het laatst, zittend in zijn rolstoel, omdat lang staan niet meer lukte.

Herdenken
Niet alleen in Dordrecht was Van Huizen aanwezig bij herdenkingen. Hij organiseerde meerdere regionale bijeenkomsten voor veteranen. Landelijk was hij velen jaren de voorzitter van een grote reünie in de kazerne in Schaarsbergen (gemeente Arnhem), zo staat te lezen op Dordrecht.net. De mannen van het legeronderdeel de grenadiers zagen elkaar daar in eigen sfeer en eigen kring.Uiteindelijk werd gestopt met herdenken en bijpraten in de kazerne, omdat er nog maar weinig deelnemers over waren gebleven.
Friesland
Van Huizen woonde sinds 1964 met zijn vrouw in Dordrecht, maar werd geboren in Friesland. En Fries bleef hij in hart en nieren. Met oud-burgemeester Brok had hij dan ook een speciale band; ze ontmoeten elkaar regelmatig, waarbij altijd een paar woorden in het Fries met elkaar werden gewisseld. De -inmiddels- commissaris van de Koning in Friesland herdenkt hem door een kaars op de steken. “We hebben leuke contacten gehad. Een mooi mens is niet meer", laat Brok aan Dordrecht.net weten.

In 2014 was Piet van Huizen te gast in het programma In Gesprek met. Met Ad van den Herik sprak hij uitgebreid over zijn leven en diensttijd. Bekijk hieronder de aflevering terug.

Meest gelezen

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Primeur voor Kunstkerk: Hella de Jonge toont voor het eerst haar schilderijen

Eigenlijk had ze voor zichzelf besloten nooit meer te exposeren. Daardoor is het extra bijzonder dat...

Leerlingen stappen in tijdmachine: levensechte geschiedenisles

Geen saaie les in het lokaal, maar een interactieve en levensechte geschiedenisles in de buitenlucht...

Dordtenaren organiseren lichtjestocht als herdenking voor Navalny

Op woensdagavond 27 maart is het precies 40 dagen geleden dat de Russische oppositieleider Alexei Na...

Vergeten Dordtse verzetsheld Koopman krijgt eigen pad op Essenhof

Hij moest zijn verzet tegen de Duitsers in 1944 op de Waalsdorpervlakte met de dood bekopen. En hoew...

Theater na de Dam speelt zich dit jaar af in de Biesbosch

Hoewel het nog even duurt voor het mei is, wordt er achter de schermen al hard gewerkt aan een nieu...

Nieuwe tentoonstelling ‘De Dordtse Affaire’ geopend in Museum 1940-1945

De indeling van het museum moest er flink voor op de schop, maar Museum 1940-1945 is een tentoonstel...