Dordrecht, Netherlands

Dordtse veteraan Piet van Huizen overleden (92)

Als op de eerste zondag van mei bij het Indië-monument op de Essenhof stilgestaan werd bij de soldaten die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij er altijd bij. Sinds 1998 vormde hij samen met (oud-) collega’s de erewacht. Komend jaar moeten ze het zonder hem stellen, want Piet van Huizen is op 9 augustus overleden op 92-jarige leeftijd.
Marjolein Vos | 15 augustus 2022 12:45 | Aangepast op 15 augustus 2022 12:11
“Veteraan en kameraad ben je voor het leven, want je hebt de samenleving, de vrijheid en vrede willen dienen”, zei Van Huizen ooit. Het verhaal over wat je als soldaat had meegemaakt en ervaren had was volgens hem bij terugkomst in Nederland vaak moeilijk uit te leggen. Zelf vond hij ook weinig begrip. Daarom vond hij het zo belangrijk dat zijn gevallen kameraden in Indië ook na de oorlog niet vergeten zouden worden en hun verhaal verteld werd. Afgelopen mei deed hij dat voor het laatst, zittend in zijn rolstoel, omdat lang staan niet meer lukte.

Herdenken
Niet alleen in Dordrecht was Van Huizen aanwezig bij herdenkingen. Hij organiseerde meerdere regionale bijeenkomsten voor veteranen. Landelijk was hij velen jaren de voorzitter van een grote reünie in de kazerne in Schaarsbergen (gemeente Arnhem), zo staat te lezen op Dordrecht.net. De mannen van het legeronderdeel de grenadiers zagen elkaar daar in eigen sfeer en eigen kring.Uiteindelijk werd gestopt met herdenken en bijpraten in de kazerne, omdat er nog maar weinig deelnemers over waren gebleven.
Friesland
Van Huizen woonde sinds 1964 met zijn vrouw in Dordrecht, maar werd geboren in Friesland. En Fries bleef hij in hart en nieren. Met oud-burgemeester Brok had hij dan ook een speciale band; ze ontmoeten elkaar regelmatig, waarbij altijd een paar woorden in het Fries met elkaar werden gewisseld. De -inmiddels- commissaris van de Koning in Friesland herdenkt hem door een kaars op de steken. “We hebben leuke contacten gehad. Een mooi mens is niet meer", laat Brok aan Dordrecht.net weten.

In 2014 was Piet van Huizen te gast in het programma In Gesprek met. Met Ad van den Herik sprak hij uitgebreid over zijn leven en diensttijd. Bekijk hieronder de aflevering terug.

Lees ook

Raad unaniem: aandacht voor Joodse cultuur bij herontwikkeling Grote Markt

'Slechts een plaquette' in het centrum herinnert de Dordtenaren aan de Joodse gemeenschap die ooit e...

Vrijdag bij TV Dordrecht: uitgebreide reportage Dodenherdenking Sumatraplein

Het was afgelopen woensdag drukker dan normaal op het Sumatraplein rond 20.00 uur. Dordtenaren kwa...

Overtollig museumwaar? Museum 40/45 zet het (nog steeds) op Marktplaats

Opnieuw, of eigenlijk nog steeds, staan er de afgelopen weken spullen uit Museum 40/45 op Marktplaat...

Deze zondag bij TV Dordrecht: film over Tweede Wereldoorlog ‘De Trein’

Toneelvereniging Atos uit Hendrik-Ido Ambacht speelt normaal vrolijke stukken. Voor de afgelopen Dod...

'Dochter van Dordrecht' Lenie Dicke herdacht op de Essenhof

Verzetsstrijder Lenie Dicke is woensdagmorgen op begraafplaats de Essenhof herdacht. Samen met famil...

Omgekomen militairen herdacht bij Artilleriemonument in Dubbeldam

In Dubbeldam werden zaterdag de militairen herdacht van het 14e Regiment Artillerie, die in 1940 bij...