Dordrecht, Netherlands

Drukke avondspits verwacht door zware windstoten

Het KNMI heeft dinsdagmiddag code geel afgegeven. Zware windstoten teisteren de regio en dat zal te merken zijn aan een extra drukke avondspits. "Vanmiddag zijn al windstoten van 85 kilometer per uur gemeten in Hoek van Holland", vertelt Rijnmond-weerman Stefan van der Gijze.
Rijnmond | 9 april 2024 16:17 | Aangepast op 9 april 2024 16:17
'April doet wat hij wil', luidt het gezegde. Waar afgelopen zaterdag nog een zeer warme lentedag was, lijkt het deze dinsdagmiddag meer op een herfstdag. Al sinds begin van de middag is de harde wind te merken en er valt af en toe een bui.
"Landinwaarts kunnen de windstoten oplopen tot zo'n 75 kilometer per uur. Aan zee kunnen ze zo'n 85 tot 90 kilometer per uur bedragen", vertelt Stefan. "Boven land is het vandaag windkracht 5 à 6 en dat is best flink."

Drukke avondspits
In ieder geval tot 18:00 uur blijft code geel geldig. Dat zal niet onopgemerkt blijven tijdens de avondspits. Volgens de ANWB is het op dinsdagen altijd drukker op de weg dan op andere werkdagen. Rondom Rotterdam staan dan de meeste files.
De windstoten en regen kunnen voor ongelukken zorgen, waardoor files extra lang worden. Vorige week donderdag zorgde de regen ook al voor hinder op de weg: het was toen razend druk en er stonden veel files.

Wie van plan is om met een aanhanger of caravan de weg op te gaan, moet zich afvragen of deze wel stevig en zwaar genoeg is. De ANWB adviseert om niet met een te licht gewicht de weg op te gaan.

Betere vooruitzichten
Rond 19:00 uur wordt het rustiger. "De wind neemt dan af", zegt Stefan. "Na 20:00 uur zijn er geen zware windstoten meer."
De komende dagen zien de weervoorspellingen er beter uit. "Met de dag loopt de temperatuur op." Donderdag wordt nog even door de zure appel heen bijten: die dag staat in het teken van regen.

"Maar vrijdag en zaterdag worden zonnige dagen. Zaterdag wordt het zelfs rond de 20 graden." Dat is wel maar van korte duur, vertelt Stefan: "Vanaf zondag komt er weer een paar dagen regen aan."

Lees meer over:

code geel|Wind|

Lees ook

Alwéér code geel! Wat betekent die waarschuwing eigenlijk?

Het is de laatste tijd vaak raak met code geel. Je weet wel, die weercode om je te waarschuwen voor ...

Stevige onweersbuien komen er aan, KNMI kondigt code geel aan

Er zijn mogelijk stevige onweersbuien op komst in de regio. Het KNMI waarschuwt mensen om daar reken...

KNMI waarschuwt voor vanmiddag; regen, onweer en flinke windstoten op komst

De bloemen bloeien inmiddels, het zonnetje schijnt weer wat harder en dit weekend gingen we dik de t...

Storm Henk in aantocht, KNMI geeft code geel af

De eerste storm van het jaar is in aantocht: storm Henk. Het KNMI geeft code geel af in de regio, va...

Maandagmiddag code geel vanwege zware windstoten

Het wordt een druilige dag vandaag. De hele dag valt er regen, maar vanmiddag wordt het ook nog eens...

Code geel: natte sneeuw en regen zorgen vanavond voor gladheid

Natte sneeuw en regen zorgen vanavond voor gladde wegen in Dordt, volgens het KNMI. Er wordt daarom ...