Dordrecht, Netherlands

KNMI waarschuwt voor vanmiddag; regen, onweer en flinke windstoten op komst

Maandag wordt het flink onstuimig met regen, hagel en harde windstoten. © Rijnmond / Pexels
De bloemen bloeien inmiddels, het zonnetje schijnt weer wat harder en dit weekend gingen we dik de twintig graden over. Het lijkt erop dat we de herfstige winter achter ons hebben gelaten, maar juich niet te vroeg. Deze maandag wordt het namelijk flink onstuimig met regen, hagel en harde windstoten.
Rijnmond | 15 april 2024 10:05 | Aangepast op 15 april 2024 10:05
Het KNMI heeft voor de regio Rijnmond code geel afgegeven. Dat betekent dat er kans is op 'gevaarlijk weer' en dat het volgens het KNMI raadzaam is om op te letten in het verkeer. Maandag, met name vroeg in de middag, gaat het flink los. Dat heeft alles te maken met een depressie tussen Schotland en Noorwegen, zegt weerman Ed Aldus.

Korte piek
"Een depressie houdt in dat er slecht weer op komst is, en dat is ook nu het geval", zegt weerman Ed Aldus. "Er kunnen hagelbuien vallen, met onweer en zware windstoten tot 90 km/u." Aldus denkt dat rond 15:00 uur het ergste voorbij zal zijn, en het extreme weer wat afzwakt.
De code geel van het KNMI geldt trouwens tot dinsdagochtend 06:00 uur. Dat komt volgens Aldus omdat de flinke wind zal blijven. Ook de rest van de week blijft het volgens hem een stuk koeler en wisselvalliger dan het zomerse weer van dit weekend. De temperatuur hangt de meeste dagen rond de 10 graden, en er valt nog steeds regelmatig regen.

Logica gebruiken
Dat er een code geel is afgegeven door het KNMI betekent volgens weerman Aldus niet dat we met zijn allen het verkeer moeten vermijden. "Het is goed om waakzaam te blijven, maar met een beetje inschattingsvermogen kom je ver. Als je ziet dat het hard hagelt en de weg wit is, doe je er natuurlijk goed aan om wat langzamer te rijden."

Datzelfde geldt voor mensen die buitenactiviteiten willen doen: "Als je graag een watersport doet, is morgenmiddag waarschijnlijk niet het beste moment." Ook vrachtwagens zonder lading kunnen de weg beter vermijden vanwege de harde wind.

Langere periode
Het koele en wisselvallige weer van aankomende week komt nadat er dit weekend juist vrij warme temperaturen waren. Dat contrast is misschien groot, maar Ed Aldus benadrukt dat temperaturen van dik in de 20 graden niet normaal zijn voor deze tijd van het jaar. "Het gemiddelde van deze maand ligt rond de 14 graden. Dat we daar dan 8 graden boven zitten is lekker, maar we moeten er niet vanuit gaan dat het elke dag zo blijft."

Hoe het weer na aankomende week zal zijn, is nog maar de vraag. Volgens Aldus is het best mogelijk dat het koelere weer aanhoudt tot en met Koningsdag. "Dat is natuurlijk aankijken en eventueel het vooruitzicht bijstellen, maar het is goed mogelijk. De bloesem zal binnenkort denk ik in ieder geval wel van de boom zijn gewaaid", zegt hij met een knipoog.

Lees meer over:

Weeralarm|weerbericht|Code geel|

Lees ook

Stevige onweersbuien komen er aan, KNMI kondigt code geel aan

Er zijn mogelijk stevige onweersbuien op komst in de regio. Het KNMI waarschuwt mensen om daar reken...

Drukke avondspits verwacht door zware windstoten

Het KNMI heeft dinsdagmiddag code geel afgegeven. Zware windstoten teisteren de regio en dat zal te ...

Storm Henk in aantocht, KNMI geeft code geel af

De eerste storm van het jaar is in aantocht: storm Henk. Het KNMI geeft code geel af in de regio, va...

Maandagmiddag code geel vanwege zware windstoten

Het wordt een druilige dag vandaag. De hele dag valt er regen, maar vanmiddag wordt het ook nog eens...

Code geel: natte sneeuw en regen zorgen vanavond voor gladheid

Natte sneeuw en regen zorgen vanavond voor gladde wegen in Dordt, volgens het KNMI. Er wordt daarom ...

Het ging los boven Dordrecht met regen en onweer, maar de schade valt mee

Flinke regen- en onweersbuien boven Dordrecht donderdagmiddag. Vanaf half één ging het flink los, ma...