Er was ooit wel een COC in Dordrecht maar dat is 22 jaar geleden gesloten. “We zien dat onze gemeenschap behoefte heeft aan elkaar vaker te ontmoeten”, vertelt Cameron de Kreije. Cameron is nu een half jaar werkzaam voor het COC en samen met Timen Bol de drijvende kracht achter het nieuwe café in Dordrecht, dat vrijdag van start gaat. “Dat is meer dan alleen tijdens de Dordrechtse Pride. Daarom zijn we druk bezig met activiteiten op te starten. Één van deze activiteiten is een maandelijkse regenboogcafé.”
Er zijn in de tussenliggende jaren wel regenboogcafés georganiseerd maar die gingen vrij snel dicht of er werd maar af en toe een regenboogavond georganiseerd. “De laatste was geloof ik bij Tante Teun, en dat is al een tijd geleden gesloten. Er is eigenlijk nu niets in Dordrecht”, vertelt Cameron. “In tijde van corona was het sowieso al lastig om elkaar te ontmoeten en nu dat eindelijk weer kan, blijkt dat er behoefte is aan een eigen ontmoetingsplek."
Pride
"Tijdens de Dordrecht Pride heb ik met meerdere mensen gesproken, die zeiden: we missen een café. Geen nachtclub of zo, maar een informele plek om bij elkaar te komen", legt Cameron uit. "Je kunt wel in een gewoon café aan het Scheffersplein gaan zitten, maar dat is dan niet een plek waar je openlijk over persoonlijke dingen praat.”
Ontdekken en zijn wie je bent
Tijdens de Dordrecht Pride, het evenement dat jaarlijks wordt georganiseerd in onze stad, ligt de nadruk op jezelf kunnen zijn, in welke vorm dan ook. Daar is nog steeds behoefte aan en misschien nog wel meer dan ooit. “Het ligt in de regio nog vaak gevoelig om voor jezelf uit te komen", zei organisator Lennart Lenskens tijdens de laatste editie van de Pride in september, doelend op de gemeenten die in de Biblebelt liggen. Hij was dan ook blij dat wethouders uit verschillende plaatsen meeliepen in de optocht.
Bekijk hier ons verslag van de Dordrecht Pride 2023.