Dordrecht, Netherlands

Geen regenboogvlaggen op de Waterbus na vragen SGP

Het was de bedoeling dat komende zaterdag ook aan de Waterbussen te zien zou zijn dat Dordrecht Pride plaatsvindt. Maar op het laatste moment heeft het bedrijf besloten toch niet de regenboogvlag te hijsen. En dat is een flinke domper op de aanstaande feestvreugde voor de organisatie.
Marjolein Vos | 30 augustus 2023 12:30 | Aangepast op 30 augustus 2023 12:07
“Aanvankelijk was dit wel de bedoeling en vormde het varen met de regenboogvlag naar de Pride een belangrijk onderdeel van het project Dordrecht & Water, een stimuleringsfonds waarin naast de gemeente Dordrecht, Port of Rotterdam en Dordrecht Marketing ook de Waterbus zelf deel van uitmaakt”, legt Lennart Lenskens, voorzitter van de Dordrecht Pride, uit. Maar het bedrijf ziet er vanaf daags nadat de SGP in Alblasserdam aan de raad vragen heeft gesteld over deelname van de wethouder aan de Pride Walk. Ook stelde de partij de neutraliteit van de Waterbus ter discussie.

“De Waterbus geeft als reden aan dat 'nautische regelgeving' het niet toelaat om met een andere vlag te varen dan de Nederlandse vlag. Ook logistiek zou het toch heel lastig zijn om een vlag op te hangen, laat Lenkens weten.” Lenskens betreurt de beslissing. Het was juist de bedoeling de regio meer te betrekken bij deze editie van de Pride. “Het was namelijk zo'n mooi idee dat voor de een de Pride Walk al kon beginnen in Alblasserdam en voor de ander in Sliedrecht, dat iedereen vervolgens samenkomt in Dordrecht en gezamenlijk de Pride Walk richting het Stadhuis wordt gelopen. Het kan nog steeds alleen zonder de zichtbaarheid die de Waterbus er aan zou geven. Een gemiste kans aangezien de regenboogvlag namelijk uitdraagt dat iedereen gelijk is en dus iedereen welkom is aan boord.”

De organisatie hoopt dat nu juist de bezoekers en deelnemers extra veel zullen gaan vlaggen aanstaande zaterdag. “Zichtbaarheid geven aan diversiteit en inclusie is van groot belang, zeker in een regio waarin een conservatieve politieke partij dit liever niet ziet en daar blijkbaar nog gehoor aan gegeven wordt ook”, meent Lenskens.


Alternatief
De organisatie achter de Pride wijst de bezoekers op een alternatief. Iedereen die een regenboog-accessoire meeneemt, mag gratis met de bussen van Qbuzz meerijden.

Ondanks de vragen van de SGP zal de Alblasserdamse wethouder Ramon Pardo zaterdag gewoon meelopen in de Pride Walk, net als zijn collega's uit Zwijndrecht en Dordrecht.

Vorige week spraken wij met Lennart Lenskens over de aanstaande editie van de Pride.

Lees meer over:

Regenboogvlag|Dordrecht Pride|

Meest gelezen

Lees ook

Een eigen plek voor LHBTIQ+: COC start regenboogcafé in Dordrecht

COC Rotterdam start samen met Stichting Door een maandelijkse ontmoetingsavond voor de LHBTIQ+ gemee...

‘Vieren dat je jezelf kunt zijn’ tijdens Dordrecht Pride 2023

“Mooi om te zien dat we met elkaar zo’n mooi pride-feest kunnen vieren in de stad” vertelt Lennart L...

Fototentoonstelling ‘Oudroze’ geopend op de Spuiboulevard

In aanloop naar de Dordrecht Pride werd vrijdag de fototentoonstelling ‘Oudroze’ feestelijk geopend ...

Op Pad met Ad is terug, met Lennart Lenskens als eerste gast

Ad van den Herik is weer terug van zijn welverdiende vakantie en dat betekent dat er weer nieuwe afl...

Pride is meer dan een feest: 'Blijf wie je bent en strijd daarvoor'

"Pride is een thema om jezelf te kunnen zijn en dat ook te kunnen uitdragen." Voor Lennart Lenskens ...

'Wie zichzelf is, presteert beter', maar bij sportverenigingen kan dat een hele opgave zijn

Dordrecht Pride organiseerde donderdagavond een thema-avond over 'jezelf zijn in de sport'. Uitgenod...