Dordrecht, Netherlands

Een regenachtige Buitenspeeldag: overdekt spijkerpoepen in het Onderwijs Museum

Het was de tweede woensdag van de maand juni, oftewel: Buitenspeeldag. Ondanks het slechte weer konden kinderen zich op oud-Hollandse spelletjes storten in het Onderwijs Museum.
Emmely Kokshoorn | 9 juni 2022 16:10 | Aangepast op 9 juni 2022 16:10
Deze dag wordt al sinds 1994 in Nederland gevierd met allerlei buitenactiviteiten. Afgelopen woensdag was niet anders. Het Onderwijs Museum organiseerde een oud-Hollandse spelletjesmiddag. Van 13.30 tot 16.30 konden kinderen genieten van klassiekers als: ezeltje prik, klossen lopen, pittenzakken gooien en spijkerpoepen.

Weinig veranderd
“Kinderen kennen heel veel van deze spellen eigenlijk al”, vertelt Juultje Slotema van het Onderwijs Museum. Het museum richt zich op de geschiedenis van het onderwijs en heeft dus ook zicht op hoe kinderen vroeger op het plein speelden. “Er is in vergelijking met toen helemaal niet zo veel veranderd op dat gebied”, vertelt de medewerkster van het museum. “Ze doen eigenlijk hetzelfde als vroeger. Kinderen hoepelen nog steeds, ze doen aan touwtjespringen en nog veel meer. De enige verandering is dat kinderen tegenwoordig meer keuze hebben.” Slotema doelt dan op de technologie van tegenwoordig.

Trampoline
“Ik speel heel graag buiten. Het liefst spring ik op de trampoline”, vertelt een meisje dat net behendig de staart aan het achterste van de ezel wist te prikken. Ze verdiende hier tien punten mee, iets wat ze mooi op het kaartje om haar nek kan noteren. Alle punten die bij de spellen zijn behaald worden op het stukje papier bij elkaar opgeteld. Kinderen kunnen zo hun eindscore bijhouden.

Karig aanbod
Normaal worden er op deze speciale dag aardig wat activiteiten georganiseerd, maar in Dordrecht was het aanbod karig. “Volgens mij is dit een van de weinige activiteiten die in Dordrecht zijn georganiseerd. Dat is wel heel erg jammer”, vertelt Juultje. Het weer gooide natuurlijk ook wat roet in het eten,. Veel activiteiten werden in de loop van de ochtend gecanceld. Gelukkig voor deze kids, konden ze deze dag toch nog overdekt vieren.

Nadat de spelletjeskaart volledig was ingevuld, kregen de kinderen een beloning. “Je bent een èchte buitenspeelkampioen”, werd hen vertelt, terwijl ze een glanzende medaille om hun nek kregen.

Lees ook

Onderwijsmuseum toch open: 'Wat wij doen mag eigenlijk niet'

Horeca dicht. Theaters dicht. Musea ook dicht. Dat terwijl de kappers, sportscholen en winkels weer ...

Zo gaan Dordtse scholen Oekraïense kinderen en jongeren helpen

Dordtse scholen zijn druk bezig om Oekraïense kinderen en jongeren onderwijs te kunnen bieden in de...

Coen Verbraak maakt radio vanuit Nationale Onderwijsmuseum

Het radioprogramma ‘De Publieke Tribune’ wordt zaterdag 30 april live uitgezonden vanuit het Nat...

Nationaal Onderwijsmuseum viert 450 jarig jubileum vrije Statenvergadering

Het is dit jaar 450 jaar geleden dat de eerste vrije Statenvergadering in Dordrecht plaatsvond. Het ...

De samenwerking tussen Het Nationaal Onderwijsmuseum en HBO Drechtsteden is gestart

Het Nationaal Onderwijsmuseum en HBO Drechtsteden zijn op 24 mei begonnen met een intensieve samenwe...

Zeldzaam Joods leesplankje te zien in Nationaal Onderwijsmuseum

Ze hadden er al zo’n 200, maar geen Joods exemplaar. Het Nationaal Onderwijsmuseum is dan ook erg...