Dordrecht, Netherlands

Een wereldreis in Dordt; aftrap zomerschool

De zomervakantie is nog niet voorbij, maar 230 Dordtse kinderen zitten alweer in de schoolbanken. Maandag was de aftrap van de zomerschool. In twee weken tijd worden de kinderen alvast opgewarmd om naar school te gaan, maar alles op een laagdrempelige manier. Dit jaar zijn er ook twintig Oekraïense kinderen aanwezig.
Stephanie Roggekamp | 8 augustus 2022 16:44 | Aangepast op 8 augustus 2022 16:44
De kinderen uit Oekraïne zijn al een paar maanden in Nederland en hebben al les gehad in de taalklassen in Dordrecht. Een Oekraïense leerkracht, een Nederlandse docent in opleiding en een onderwijsdocent in opleiding staan de komende dagen klaar voor deze twintig kinderen.

Rianne van Ballegooijen, projectleider van de zomerschool, legt uit dat de kinderen uit Oekraïne deze dagen leren wat Nederland te bieden heeft, "maar ze gaan ons ook uitleggen wat voor moois Oekraïne te bieden heeft." In een eigen klas leren de kinderen rekenen en lezen, maar tussendoor spelen ze met elkaar en met kinderen uit andere klassen.

Corona heeft er een schepje bovenop gedaan
De zomerschool is zeven jaar geleden in Dordrecht opgezet, om kinderen in de achterstandswijken - die zes weken thuis zijn en Nederlands niet als eerste taal hebben - toch ook Nederlands gingen spreken." Volgens Van Ballegooijen is dat nog steeds belangrijk, maar corona heeft er wel een extra schepje bovenop gegooid waardoor het voor sommige kinderen extra belangrijk is om naar de zomerschool te gaan.

"De leerlingen komen in negen dagen tijd alvast in het ritme", legt de projectleider uit. Doordat ze vroeg moeten opstaan, 's middags pas weer thuiskomen en bezig zijn met schoolvakken, kunnen ze alvast wennen aan de schoolperiode. "Vooral voor kinderen met een rugzakje is dat fijn."

Op wereldreis
Dit jaar is het thema: wereldreis. Een vakantie is bij uitstek geschikt om andere culturen te leren kennen, maar niet voor alle kinderen is op reis gaan vanzelfsprekend. "Tijdens de lessen, leren ze nu van elkaars cultuur."

Normaal is de zomerschool op meerdere locaties, maar dit jaar is alles samengevoegd op de basisscholen de Fontein en De Mondriaan in Krispijn. Het was dit jaar lastig om genoeg leerkrachten te vinden, maar uiteindelijk is dat allemaal goedkomen. "We hebben veel zin in de komende dagen. Het wordt een groot feestje", voegt Van Ballegooijen er nog snel aan toe.

Lees meer over:

zomerschool|Basisschool|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Hoe viezer, hoe beter: nieuw schoolplein nodigt uit tot ontdekkend leren

Basisschool IKC De Repelaer heeft een nieuw groenblauw schoolplein, dat meer ruimte moet maken voor ...

Zomerschool groots afgesloten: ‘beetje moe, maar voldaan’

De zevende editie van de Dordtse Zomerschool is donderdagmiddag 17 augustus feestelijk afgesloten in...

“De leerlingen vinden het leuk en ze beginnen ook nog eens beter aan het schooljaar!”

De Zomerschool Dordrecht is in de ochtend van maandag 7 augustus weer van start gegaan in het schole...

Gemeente trekt ton uit voor ontbijt en lunch basisschoolleerlingen

Er zijn nog altijd kinderen die met een lege maag naar school komen of die geen lunch meekrijgen vo...

Zomerschool afgesloten in Energiehuis: ‘Het is fantastisch geweest’

In de zomervakantie naar school? Een paarhonderd kinderen sloten de afgelopen twee weken nieuwe vrie...

Hoera! Tromgeroffel voor het nieuwe schoolplein van basisschool de Regenboog

Basisschool de Regenboog in Dordrecht opende maandagmiddag feestelijk de nieuwe natuurschoolplein. W...