“Afval naast de containers zorgt voor een rommelig gezicht en het kan ratten en ander ongedierte aantrekken”, laat Dagmar Binkhorst van de gemeente Dordrecht weten. “Er zijn al heel wat manieren geprobeerd om dit te voorkomen. Maar we hebben nu een nieuwe, positieve en speelse manier bedacht.” De komende 8 weken gaan 5 buurten met elkaar de strijd aan. De deelnemende buurten kunnen winnen als er minder zakken afval of grof afval naast de container staan dan in de andere buurten.
Afvaltellers
Het doel van de wedstrijd is dat er tijdens de wedstrijdperiode geen zakken of grof afval naast de container staan. Het aantal dagen zonder afval naast de container wordt bijgehouden door afvaltellers, naast de ondergrondse containers. “Medewerkers van HVC maken elke dag een ronde langs de containers in de wijken. Dat doen ze toch al, dus het levert niet meer werk op. Zij geven de stand door en die wordt dan dagelijks bijgewerkt”, legt Binkhorst uit. Het record aantal dagen zonder afval naast de container telt mee voor de wedstrijd. Zodra er afval naast de container wordt geplaatst wordt de teller weer op 0 dagen gezet. Buurtbewoners hebben 8 weken de tijd om de beste score neer te zetten. De tussenstand wordt bijgehouden op
www.dordrecht.nl/deschoonstebuurt.“De gemeente hoopt dat het afval verminderd, maar ook dat er een groepsgevoel ontstaat in de wijk, doordat buurtgenoten samen de uitdaging aangaan. Het zou mooi zijn als mensen elkaar meer gaan helpen, bijvoorbeeld bij het wegbrengen van grofvuil”. De komende 8 weken strijden de Tweelingenstraat, Giesenstraat, Herman Hesse-erf, Vrieseweg en Cronjéstraat om de titel 'De Schoonste Buurt van Dordrecht'. Na deze 8 weken doen er 5 nieuwe buurten mee aan de wedstrijd. In totaal zijn er 6 of 7 wedstrijdperiodes. Voor de winnaar ligt er geen fysieke prijs klaar. “Een schone omgeving is de prijs die het hen oplevert”, benadrukt Binkhorst.