Dordrecht, Netherlands

Gemeente start wedstrijd om zwerfafval tegen te gaan

Het is een steeds groter wordend probleem: afval dat naast containers wordt geplaatst. Om daar wat aan te doen, heeft de gemeente de wedstrijd ‘De Schoonste Buurt van Dordrecht’ in het leven geroepen.
Marjolein Vos | 1 februari 2023 14:24 | Aangepast op 1 februari 2023 14:24
“Afval naast de containers zorgt voor een rommelig gezicht en het kan ratten en ander ongedierte aantrekken”, laat Dagmar Binkhorst van de gemeente Dordrecht weten. “Er zijn al heel wat manieren geprobeerd om dit te voorkomen. Maar we hebben nu een nieuwe, positieve en speelse manier bedacht.” De komende 8 weken gaan 5 buurten met elkaar de strijd aan. De deelnemende buurten kunnen winnen als er minder zakken afval of grof afval naast de container staan dan in de andere buurten.

Afvaltellers
Het doel van de wedstrijd is dat er tijdens de wedstrijdperiode geen zakken of grof afval naast de container staan. Het aantal dagen zonder afval naast de container wordt bijgehouden door afvaltellers, naast de ondergrondse containers. “Medewerkers van HVC maken elke dag een ronde langs de containers in de wijken. Dat doen ze toch al, dus het levert niet meer werk op. Zij geven de stand door en die wordt dan dagelijks bijgewerkt”, legt Binkhorst uit. Het record aantal dagen zonder afval naast de container telt mee voor de wedstrijd. Zodra er afval naast de container wordt geplaatst wordt de teller weer op 0 dagen gezet. Buurtbewoners hebben 8 weken de tijd om de beste score neer te zetten. De tussenstand wordt bijgehouden op www.dordrecht.nl/deschoonstebuurt.

“De gemeente hoopt dat het afval verminderd, maar ook dat er een groepsgevoel ontstaat in de wijk, doordat buurtgenoten samen de uitdaging aangaan. Het zou mooi zijn als mensen elkaar meer gaan helpen, bijvoorbeeld bij het wegbrengen van grofvuil”. De komende 8 weken strijden de Tweelingenstraat, Giesenstraat, Herman Hesse-erf, Vrieseweg en Cronjéstraat om de titel 'De Schoonste Buurt van Dordrecht'. Na deze 8 weken doen er 5 nieuwe buurten mee aan de wedstrijd. In totaal zijn er 6 of 7 wedstrijdperiodes. Voor de winnaar ligt er geen fysieke prijs klaar. “Een schone omgeving is de prijs die het hen oplevert”, benadrukt Binkhorst.

Lees meer over:

HVC|Afval|Zwerfafval|

Lees ook

Futuristische informatieborden in strijd tegen zwerfafval en ongedierte in Dordt

Ratten en ander ongedierte aantrekkend zwerfafval: Dordrecht wordt er al een tijdje door geteisterd....

Brand in container afvalbrengstation HVC

Wie zaterdag aan het begin van de middag zijn troep weg wilde brengen aan de Baanhoekweg, moest even...

Nieuwe afvalbakken in Dordt: 'Ook op straat bewust worden van afval scheiden'

In de Kloostertuin en op de Sarisgang staan sinds vorige week nieuwe afvalbakken. Daarin kun je het ...

Brand bij afvalverwerkingsbedrijf Kerkeplaat

De hulpdiensten rukten woensdagavond uit richting Kerkeplaat. Bij afvalverwerkingsbedrijf Sita was e...

Grote voorjaarsschoonmaak weer begonnen: drukte bij afvalbrengstation

Het voorjaar staat voor de deur, dus is het voor veel mensen weer tijd om het huis schoon te maken e...

'Afval scheiden voor ondernemers in Dordrecht kan veel goedkoper en duurzamer'

Afval scheiden moet aantrekkelijker worden voor ondernemers in Dordrecht, stelt de Partij voor de Di...