Dordrecht, Netherlands

Genieten van de visarend-soap in de Biesbosch: vanaf dit weekend kan het weer

Boswachter Harm Blom houdt het visarendnest elke dag in de gaten Corrado Francke
Zet je schrap, want we kunnen weer gaan genieten van beelden van de visarend. De webcam bij het nest in de Biesbosch, waar spektakel de afgelopen jaren gegarandeerd is, gaat komende zondag aan. "Het is gewoon een fantastisch beest, ik kijk er echt naar uit", glundert boswachter Harm Blom.
Corrado Francke | 16 maart 2024 01:00 | Aangepast op 15 maart 2024 23:08
Hoofdrolspeler is, net als in eerdere jaren, een Duits visarendmannetje met 'codenaam' TG. Sinds 2016 komt hij elk jaar als eerste aan in Nederland en in de Biesbosch, legt Blom uit. "Dat is vaak rond 25 en 26 maart, maar we zien op vogelsites in Frankrijk dat er al behoorlijk wat visarenden over de Pyreneeën zijn gevlogen. Ze zijn zelfs al in Engeland geweest, dus met zuidenwind zijn ze er misschien komend weekend al."

Slimme vogel
De visarenden overwinteren in Spanje, Portugal en Afrika. Een flink stuk vliegen dus, maar de vogel weet precies waar hij moet zijn. "Het mannetje komt eerst terug, die bezet zijn broedgebied en houdt andere visarendmannen weg", zegt de boswachter. Een week later komt, als alles goed gaat, het vrouwtje naar de Biesbosch.

Vorig jaar bleef het vrouwtje weg en ontvouwde zich een heuse soap in en om het nest. 'Papa visarend' landde op 28 maart, ging vervolgens fanatiek daten omdat zijn vrouwtje maar niet kwam, zag vervolgens een brutale gans zijn nest inpikken die op zijn beurt weer bezoek kreeg van een stelende boommarter.
Plek zat voor de visarend in de Biesbosch Corrado Francke
Na een rustige periode kwam er toch een happy end aan de soap, want het Duitse mannetje leerde aan het einde van de zomer een nieuw vrouwtje kennen. Blom: "Het is te hopen dat we hier volgende week of over twee weken twee visarenden zien."

Geschikte combinatie
Het natuurgebied, dat bestaat uit een Zuid-Hollands en een Brabants deel, is volgens Blom ideaal voor de vogel. "Je hebt hier heel veel vis met elke dag hoog en laag water, afgesloten kregen, nestbomen, uitkijkbomen en honderden hectares jachtgebied. Die combinatie is voor visarenden echt geschikt", concludeert hij.

Het aftellen is dus bijna afgelopen en dus begint ook bij Blom de spanning te stijgen. "In december denk ik er al aan, in januari ga ik de weken aftellen en voor je het weet komt de visarend weer terug. Het is een boeiende Afrikaganger die een mooi verhaal vertelt over de Biesbosch en de dynamische natuur."

Lees ook

Uitbreiding Nieuwe Dordtse Biesbosch: natuuroevers, graslanden en duizenden kilo's grond

Het Dordtse natuurgebied de Nieuwe Biesbosch wordt uitgebreid. De komende maanden wordt een laatste ...

Honingbijen verjagen wilde bij in de Biesbosch: 'Leg regels op'

Er is een bijenprobleem in de Biesbosch in Dordrecht. Driekwart van de honingbijen snoept daar de ne...

Na vijf jaar filmen is nieuwe film over de Biesbosch af

Het begon allemaal met een bever. Documentairemaker Bas Kakes werkte vijf jaar geleden aan een film ...

Eindelijk is het zover: de 'beverBuzz' gaat de weg op

Het was nog even proefrijden deze woensdag, maar vanaf zaterdag 6 juli is het zover. Tot en met 1 se...

Pasgeboren reekalf gespot door camera in Dordtse Biesbosch

Er is een reekalf gespot in de Biesbosch in Dordrecht. Dat is te zien op één van de twaalf camera’s ...

Mannetje van de visarend soap heeft beet: zijn kroost is geringd

De visarend 7TG heeft toegeslagen in De Biesbosch. Nadat de Duitse dame BD61 haar Engelse man S2 inr...