Dordrecht, Netherlands

Genieten van de visarend-soap in de Biesbosch: vanaf dit weekend kan het weer

Boswachter Harm Blom houdt het visarendnest elke dag in de gaten Corrado Francke
Zet je schrap, want we kunnen weer gaan genieten van beelden van de visarend. De webcam bij het nest in de Biesbosch, waar spektakel de afgelopen jaren gegarandeerd is, gaat komende zondag aan. "Het is gewoon een fantastisch beest, ik kijk er echt naar uit", glundert boswachter Harm Blom.
Corrado Francke | 16 maart 2024 01:00 | Aangepast op 15 maart 2024 23:08
Hoofdrolspeler is, net als in eerdere jaren, een Duits visarendmannetje met 'codenaam' TG. Sinds 2016 komt hij elk jaar als eerste aan in Nederland en in de Biesbosch, legt Blom uit. "Dat is vaak rond 25 en 26 maart, maar we zien op vogelsites in Frankrijk dat er al behoorlijk wat visarenden over de Pyreneeën zijn gevlogen. Ze zijn zelfs al in Engeland geweest, dus met zuidenwind zijn ze er misschien komend weekend al."

Slimme vogel
De visarenden overwinteren in Spanje, Portugal en Afrika. Een flink stuk vliegen dus, maar de vogel weet precies waar hij moet zijn. "Het mannetje komt eerst terug, die bezet zijn broedgebied en houdt andere visarendmannen weg", zegt de boswachter. Een week later komt, als alles goed gaat, het vrouwtje naar de Biesbosch.

Vorig jaar bleef het vrouwtje weg en ontvouwde zich een heuse soap in en om het nest. 'Papa visarend' landde op 28 maart, ging vervolgens fanatiek daten omdat zijn vrouwtje maar niet kwam, zag vervolgens een brutale gans zijn nest inpikken die op zijn beurt weer bezoek kreeg van een stelende boommarter.
Plek zat voor de visarend in de Biesbosch Corrado Francke
Na een rustige periode kwam er toch een happy end aan de soap, want het Duitse mannetje leerde aan het einde van de zomer een nieuw vrouwtje kennen. Blom: "Het is te hopen dat we hier volgende week of over twee weken twee visarenden zien."

Geschikte combinatie
Het natuurgebied, dat bestaat uit een Zuid-Hollands en een Brabants deel, is volgens Blom ideaal voor de vogel. "Je hebt hier heel veel vis met elke dag hoog en laag water, afgesloten kregen, nestbomen, uitkijkbomen en honderden hectares jachtgebied. Die combinatie is voor visarenden echt geschikt", concludeert hij.

Het aftellen is dus bijna afgelopen en dus begint ook bij Blom de spanning te stijgen. "In december denk ik er al aan, in januari ga ik de weken aftellen en voor je het weet komt de visarend weer terug. Het is een boeiende Afrikaganger die een mooi verhaal vertelt over de Biesbosch en de dynamische natuur."

Meest gelezen

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

Pim Takkenkamp | 10 apr 2024 11:30

Lees ook

Soap visarend: boommarter eet ganzeneieren op en gaat 7TG vreemd?

De updates over het nest van de visarend in de Biesbosch, dat dankzij webcams van de Vogelbeschermin...

Pont Werkendam uit de vaart door aanvaring

De komende dagen vaart er geen veerpont tussen Dordrecht en Werkendam. Dat komt door een aanvaring t...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Is de visarend verjaagd? Gans legt twee eieren in nest visarend

Het was vorig jaar al een ware soap: het liefdesleven van de visarend in de Biesbosch die we konden ...

Ssst! Nachtrust in de Biesbosch moet dieren beschermen

Staatsbosheer voert vanaf 31 maart een nieuwe maatregel in om de biodiversiteit in de Biesbosch een ...

Visarendsoap begint: vrouwtje nog niet gezien, maar wel een gans met legnood

Op precies dezelfde dag als vorig jaar landde het mannetje visarend dit weekend op het nest in de Bi...