Dordrecht, Netherlands

Giftige pfas-stoffen in water: natuurspeeltuin doet opnieuw de kraan dicht

Rene de Munck van De Woeste Weide Corrado Francke
Natuurspeeltuin De Woeste Weide in Sliedrecht heeft opnieuw de speeltoestellen met water gesloten. Uit onderzoek van het water kwam een PFOA-waarde naar boven van 700 keer de norm, waarna het bestuur direct ingreep.
Corrado Francke | 8 september 2023 17:07 | Aangepast op 8 september 2023 17:07
"Dan moet je er niet over twijfelen en de kraan dichtdraaien", legt Rene de Munck namens de speeltuin uit, die geen enkel risico wil nemen. "Ik ga niet wachten op brede onderzoeken."

Eind juni legde de stichting voor het eerst de waterattracties stil. Toen werd bekend dat het water rondom chemiebedrijf Chemours in Dordrecht verontreinigd was met pfas-stoffen, zoals PFOA en GenX. Twee weken later werd duidelijk dat zwemmen in de omgeving, op de Dordtse recreatieplas De Merwelanden na, niet schadelijk is en ging de kraan weer open.
De waterspeeltuin staat al een week zo goed als droog Corrado Francke
Toch was het bestuur nog niet helemaal gerust, want eerst wilde de speeltuin duidelijkheid van de gemeente. In afwachting daarvan ging de stichting zelf op onderzoek uit in de bron van de speelplaats: de naastgelegen vijver.

Toxicoloog Chiel Jonker analyseerde de resultaten en concludeerde dat het PFOA-gehalte in het speelwater volgens de nieuwe norm 700 keer te hoog ligt. "Dat is erg veel, maar die norm geldt voor oppervlaktewater en dient de mens te beschermen indien er vis uit de wateren wordt gegeten. Dat is hier niet het geval", geeft milieuchemicus Chiel Jonker aan. Hij is stellig over de bron van de giftige stoffen: "Dit komt echt bij Chemours vandaan."

Waar De Munck de speelplaats als zwemwater ziet, denkt Jonker daar anders over. "Als er alleen maar met de handen in het water wordt gezeten of er wordt wat pootje gebaad, dan zou het in principe niet zo’n groot probleem zijn. PFOA wordt naar alle waarschijnlijkheid weinig tot niet opgenomen via de huid”, vertelt Jonker.
De fabriek van Chemours gezien vanuit Papendrecht Corrado Francke
De Munck, ex-raadslid namens D66 in Sliedrecht, is ook kritisch op de gemeente die volgens hem te afwachtend is. "Ga breder monitoren, houd de boel in de gaten en laten we dan samen overleggen wat we hier kunnen doen."

De gemeente Sliedrecht laat in een schriftelijke reactie weten mee te werken aan verschillende onderzoekstrajecten, maar dat er geen aanleiding is om sneller onderzoek te doen naar speelwater. De gemeente heeft de onderzoeksresultaten van de natuurspeeltuin gekregen en na onderzoek met het waterschap, de GGD en het RIVM komt er een advies aan de speeltuin.

De Woeste Weide is dit jaar nog vijf weken open, waarna het winterseizoen begint. De Munck belooft alvast: "Voor volgend jaar gaan we het oplossen, want dit kan echt niet. We moeten iets bedenken."

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Fabriek van Chemours stoot tóch PFAS uit tijdens stroomstoring

De fabriek van Chemours heeft tóch PFAS uitgestoten tijdens de stroomstoring van afgelopen maandag. ...

Eieren van hobbykippen in regio vol PFAS: advies om ze niet te eten blijft staan

Eieren van hobbykippen in onze regio bevatten tussen de zes en duizend keer meer PFAS dan een gemidd...

Dordtse VVD wil proef met hennep bij sanering PFAS

PFAS is ook in Dordrecht en omgeving met behulp van industriële hennep uit de bodem te halen. Dat bl...

Bevrijdingsdag Sliedrecht op zondag: 'Iedereen was vrij om te kiezen'

Een feestje op een zondag is vrij ongewoon in Sliedrecht. Op 5 mei gebeurde dat voor het eerst, vanw...

Zwemadvies Plas Merwelanden blijft negatief

Het wordt weer wat warmer, maar zwemmen in de Merwelanden zit er niet in. Zwemmen in de plas kan erv...

Oranje Boven! Zo werd Koningsdag in de streek gevierd

Niet alleen Dordrecht kleurde zaterdag oranje: ook in onze buurgemeentes werd de verjaardag van de k...