Dordrecht, Netherlands

Grinds, ledges en spins: workshop voor waaghalzen tijdens Nationale Sportweek

Tientallen jongeren kregen zaterdagmiddag baanbrekende stunts uitgelegd tijdens de skate-evenement Back In Line, die plaatsvond bij skatepark Maasplaza onder de Zwijndrechtse brug. De workshop was onderdeel van de Nationale Sportweek die deze week in de stad plaatsheeft. Na het leermoment mochten de deelnemers hun kunsten vertonen tijdens de Best Trick wedstrijd.
Trevyn van Houwelingen | 20 september 2023 14:00 | Aangepast op 20 september 2023 11:48
De gratis workshop voor waaghalzen, zoals deze werd geadverteerd, was speciaal voor Inline skaters. Dat zijn een speciaal soort skates waarbij de wielen in één lijn onder de schoen zijn gemonteerd (inline). Vaak zit er nog een speciale inkeping midden tussen de wielen zodat de skater met meer comfort kan grinden, de vakterm voor een zo lang mogelijke glijsessie over een metalen balk of rand (ledge).

Bescherming
Voor Levi van Rijn, die al sinds jaar en dag op zijn skates rondracet, is inlineskaten één van de mooiste dingen die er is. Met ontbloot bovenlijf en zonder bescherming op zijn armen of hoofd heeft hij er net een paar sprongen en grinds opzitten als onze verslaggever hem vraagt wat er zo aantrekkelijk is aan het stuntskaten.“Het geeft me een gevoel van vrijheid, lekker bewegen, lekker skaten. Het zorgt ervoor dat ik mijn hoofd leeg kan maken.”

Opvallend is het gebrek aan beschermende kleding onder de oudere deelnemers. Zij zijn wellicht meer ervaren, maar de trucs die zij uithalen zijn er zeker niet minder gevaarlijk om. Levi draagt tijdens het skaten alleen een lange bruine broek en zijn skates, en hij is niet de enige. Veel van de waaghalzen gaan zonder helm, pols- en kniebeschermers over de obstakels en schansen. Levi verdedigt zijn gebrek aan beschermend materiaal: “Je bepaalt zelf hoe gevaarlijk je het maakt. Ik kan me de hele dag vermaken op een klein stoeprandje, maar ook op een enorme schans...”

Best Trick
De workshop werd gegeven door skaters die verbonden zijn aan skatewinkel This is Soul! uit Amsterdam. Onder toeziend oog van wethouder Marc Merx kregen tientallen waaghalzen daarna de kans hun beste trucje te tonen aan de jury tijdens de Best Trick wedstrijd. De winaars ontvingen een prijzenpakket van het eerdergenoemde This Is Soul!, tevens één van de beroemdste skatewinkels van Nederland.

De middag werd afgesloten met een gezamelijke barbecue onder de brug. Na afloop vangen we nog een glimp op van Levi, die met ontbloot bovenlijf en wapperende manen richting de Albert Heijn Maasplaza verdwijnt.

Bekijk hieronder de reportage die RTV Dordrecht maakte over het skate-event.

Lees ook

Boksen, rugby en parcours: ‘Host City’ Dordrecht trapt Nationale Sportweek af

De kop van de Nationale Sportweek is eraf. 225 Dordtse jongeren van het CIOS en Dalton Stedelijk Lyc...

Deze kinderen beginnen fit aan hun schooldag

Leerlingen van de Johan Frisoschool in Stadspolders begonnen hun schooldag actief. In een zogeheten ...

Nationale sportweek moet zorgen dat Dordt meer gaat sporten: 'Dat is nodig'

Dordrecht is gaststad van de Nationale Sportweek. In de stad zijn er van vrijdag 16 september tot en...

Dordrecht is gaststad van de Nationale Sportweek: ‘We moeten jongeren weer aan het bewegen krijgen’

Dordrecht is gaststad van NOC*NSF Nationale Sportweek 2022. Het doel van deze week is om zoveel moge...