Dordrecht, Netherlands

Nationale sportweek moet zorgen dat Dordt meer gaat sporten: 'Dat is nodig'

Dordrecht is gaststad van de Nationale Sportweek. In de stad zijn er van vrijdag 16 september tot en met zondag 25 september allerlei activiteiten. "We hopen dat heel Dordt in beweging komt", zegt Willemijn van Aggelen enthousiast. Ze is ambassadeur van de Europese sportweek en is buurtsportcoach in Dordrecht: "Met die week willen we dat onder de aandacht brengen."
Stephanie Roggekamp | 7 september 2022 10:46 | Aangepast op 7 september 2022 10:46
Voor de gemeente is het belangrijk dat inwoners steeds meer bewegen. Sport is volgens wethouder Marc Merx 'niet alleen maar gewoon' gezond, het is ook goed voor je mentale en fysieke gezondheid. Dordt komt alleen niet al te best uit de verf bij het landelijke gemiddelde wat beweging betreft. Merx: "In april zeiden we met gepaste trots dat Dordrecht voor het eerst boven het landelijk gemiddelde zat qua bewegen. Daaronder vallen ook alle cijfers van Strava, waardoor de individuele sporten als hardlopen en fietsen ook meegerekend zijn."

De nieuwe cijfers zijn dus een mooie ontwikkeling, maar de wethouder geeft ook aan dat het aantal lidmaatschappen bij sportverenigingen in Dordrecht nog steeds onder het landelijk gemiddelde zit. "Datzelfde geldt voor de motorische gesteldheid van kinderen op de basisschool. Het is niet dramatisch, Maar je wil niet onder het landelijk gemiddelde zitten. het is een ondergrens waar je boven moet willen zitten. Voor kinderen op de basisschool is dat zorgwekkend. " Daarom is het volgens de wethouder belangrijk dat kinderen meer gaan bewegen en sporten.
Voor Merx is het mooi als Dordrecht boven het landelijke gemiddelde gaat sporten, maar dat is niet dé reden om een gaststad te zijn tijdens de Nationale Sportweek. "Het wordt wel een ongelofelijke uitdaging om die hogere ambities waar te maken", geeft de wethouder toe.

Aandacht voor sport in Dordt
De stad is gekozen tot gaststad, omdat er NOC*NSF zag dat er in de stad ontwikkelingen zijn die aandacht verdienen. Tijdens gesprekken kwam naar voren dat Dordrecht die extra aandacht ook wilt. Omdat in het politiek sportakkoord staat dat er meer aandacht moet komen voor sportenbeleid, was de nationale sportweek voor de gemeente een mooi opstapje.

Naast allerlei sportactiviteiten om inwoners meer aan het sporten te krijgen, is er ook aandacht voor inclusiviteit en diversiteit in de sportwereld. "Wereldwijd is het nog steeds groot nieuws als een voetballer uit de kast komt. Dat zou niet hoeven. Ik heb niet de illusie dat Dordrecht, met betrekking tot inclusiviteit, met kop en schouders boven de wereld uitsteekt", zegt Marc Merx.

Sporters aan club binden
In de sportweek wordt er ook gekeken hoe sportclubs hun leden aan zich kunnen binden. Zo krijgen sportaanbieders driehonderd euro om 'leuke' lessen aan te bieden en wordt er stilgestaan bij vrijwilligers. "Waar altijd een te kort aan is en juist aan clubs moeten binden", voegt de wethouder nog snel toe.

Benieuwd naar het programma van 16 tot en met 25 september? bekijk het

https://www.dordtsport.nl/.

Lees meer over:

Nationale Sportweek|

Meest gelezen

Binnenkijken bij Bellevue: na jaren stilstand valt dit het meest op

Joris Gemen | Redactie Streek 56 | 11 jul 2024 08:30

Emotionele bewonersbijeenkomst ‘t Zand over mogelijke sloop woningen

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 11 jul 2024 13:25

Peter van der Velden terug om tijdelijk op Dordt te passen

Redactie Streek 56 | 10 jul 2024 11:37

Lees ook

Grinds, ledges en spins: workshop voor waaghalzen tijdens Nationale Sportweek

Tientallen jongeren kregen zaterdagmiddag baanbrekende stunts uitgelegd tijdens de skate-evenement B...

Boksen, rugby en parcours: ‘Host City’ Dordrecht trapt Nationale Sportweek af

De kop van de Nationale Sportweek is eraf. 225 Dordtse jongeren van het CIOS en Dalton Stedelijk Lyc...

Deze kinderen beginnen fit aan hun schooldag

Leerlingen van de Johan Frisoschool in Stadspolders begonnen hun schooldag actief. In een zogeheten ...

Dordrecht is gaststad van de Nationale Sportweek: ‘We moeten jongeren weer aan het bewegen krijgen’

Dordrecht is gaststad van NOC*NSF Nationale Sportweek 2022. Het doel van deze week is om zoveel moge...