Dordrecht, Netherlands

Grote verhuizing voor Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht een feit

Het nieuwe verblijf voor de vluchtelingen aan de Poldermolen. RTV Papendrecht
Precies bij het ingaan van de meteorologische winter verhuisden de vijftig Oekraïense vluchtelingen in Papendrecht naar een nieuwe locatie. De nieuwe opvang vindt plaats aan de Poldermolen, in een leegstaand bedrijfspand. Daar kunnen ze, mits de oorlog in Oekraïne zo lang voortduurt, anderhalf jaar verblijven. Onze collega’s van RTV Papendrecht gingen langs om te kijken hoe de verhuizing verliep.
Redactie RTV Dordrecht | 4 december 2023 16:36 | Aangepast op 4 december 2023 16:36
Het verhuizen van vijftig vluchtelingen is niet even snel geregeld, maar was wel hard nodig. De oude locatie, zalencentrum de Palm, was totaal niet ingericht voor het huisvesten van vijftig mensen. Daar zijn toen een aantal slaapzalen ingericht waar ongeveer twintig mensen per zaal sliepen, privacy was er nauwelijks. Ook de voorzieningen waren provisorisch: douchen gebeurde buiten in een soort container en ook de was werd buiten gedaan. Oorspronkelijk was het plan om de vluchtelingen daar dan ook niet langer dan een paar maanden te laten doorbrengen.

Toch hebben de vluchtelingen bijna anderhalf jaar in de Palm doorgebracht. Na lang zoeken vond de gemeente Papendrecht een leegstaand pand aan de Poldermolen. Burgemeester van Driel legt uit: “De ontwikkelaar is nog minimaal anderhalf jaar bezig voordat er woningen gebouwd kunnen worden op de grond, in de tussentijd mag de gemeente Papendrecht vluchtelingen opvangen in de bestaande bebouwing.”

Hulp
Anderhalf jaar later is de verhuizing dan eindelijk een feit. In twee dagen werd de hele inboedel van de Palm naar de Poldermolen verhuisd. Daarbij kreeg de gemeente hulp van meerder instanties. Vanuit scholen de Lage Waard en het Willem de Zwijgercollege kwamen leerlingen helpen met het in elkaar zetten van meubels en het dragen van (bouw)materiaal. Dordtse stichting Geef het Dordt verzorgde droogtrommels en servies en de Dordtse onderneming Ter Rade Groep doneerde kantoormeubels. De landelijke Fietsersbond deed ook nog een duit in het zakje, zij repareerden gratis de fietsen die voor de vluchtelingen zijn ingezameld.

Voor de Oekraïense bewoners komt er nu, na een lange en lastige periode, een opvang met meer rust en privacy. Op de nieuwe locatie zijn er kleinere woonunits waar zij met maximaal 3 personen kunnen wonen. Er is een grote keuken, waar de bewoners zelf hun maaltijden bereiden en natuurlijk zijn er badkamers en er is een huiskamer. Er is ook permanent een locatiebeheerder en bewaking aanwezig.

Deze tekst kwam tot stand in samenwerking met RTV Papendrecht. Bekijk hieronder ook de reportage die RTV Dordrecht in samenwerking met de collega’s van RTV Papendrecht maakte.

Lees ook

Taakstraf voor aanvoerder nadat kampioenswedstrijd helemaal uit de hand loopt

Wat een mooie kampioenswedstrijd had moeten worden, eindigde eind 2022 in Sportcentrum Papendrecht i...

Vluchtelingen verhuizen naar nieuwe opvanglocatie in Papendrecht

Aan de Poldermolen 8 in Papendrecht worden vanaf deze week 85 vluchtelingen opgevangen. 50 van hen v...

Boekhouder waarschuwt politie die vrouw dood in woning vindt: ’Ze was erg op zichzelf’

Een vrouw is maandag dood in een woning gevonden aan de Jasmijnstraat in Papendrecht. Zij zou er ma...

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric va...

Bewakingsbeelden van in brand steken gestolen auto Papendrecht

Het opsporingsprogramma Bureau Rijnmond heeft beelden getoond van een brandstichting in Papendrecht....

Inzamelingsactie voor door brand getroffen gezin Papendrecht

Bijna alles zijn ze kwijt: de familie Borremans-Pinas werden op 19 december overvallen door een bran...