Dordrecht, Netherlands

Wie betaalt de rekening van de tolvrije Kiltunnel?

De Kiltunnel Dennis Koorevaar
De Kiltunnel tussen Dordrecht en de Hoeksche Waard is deze week tolvrij vanwege de afsluiting van de Heinenoordtunnel. Waar je misschien zou denken dat dit een financiële strop betekent voor een van de weinige toltunnels van ons land, is dat niet helemaal het geval. Rijkswaterstaat betaalt namelijk een deel van de weggevallen inkomsten per auto die nu door de toltunnel rijdt. Hoewel dat er beduidend meer dan normaal zijn, wordt niet die volledige rekening door Rijkswaterstaat betaald, zegt Wouter Joosten, adjunct-directeur van de Kiltunnel, tegen RTV Dordrecht.
Dennis Koorevaar | 5 mei 2023 13:05 | Aangepast op 5 mei 2023 13:05
De Heinenoordtunnel in de A29 is al deze hele week afgesloten vanwege werkzaamheden. Het is een opmaat naar de grote zomerafsluiting in augustus, als de tunnel vier weken lang dicht is. De 110.000 auto's die dagelijks door de Heinenoordtunnel gaan, moeten dus omrijden.

Eén van die omleidingsroutes gaat via de Kiltunnel, de toltunnel tussen 's-Gravendeel en Dordrecht. Een automobilist betaalt normaliter 2 euro (telecardhouders betalen een gereduceerd tarief) om door de tunnel te rijden, wagens boven de 2,30 meter betalen 5 euro. Maar zodra de Heinenoordtunnel dicht is, is de Kiltunnel tolvrij. "Dat doen we bewust, om zo het verkeer soepel door te laten", zegt Joosten.

Drukte
Automobilisten betalen dus geen cent. Maar ook Rijkswaterstaat dekt niet de gehele rekening van misgelopen inkomsten. Per dag rijden er normaal gesproken zo’n 15.000 voertuigen door de tunnel, maar nu de Heinenoordtunnel dicht is ligt dat gemiddeld rond de 35.000 per dag. Rijkswaterstaat vergoedt nu de tunnel tolvrij is het misgelopen tolbedrag van die 15.000 auto's en volgens Wouter Joosten ook nog zo'n 20 tot 30 procent extra. "Voor Rijkswaterstaat zou een totale vergoeding te duur worden en vanuit het bestuur van de Kiltunnel vonden we dat ook niet netjes (om die hele rekening bij Rijkswaterstaat neer te leggen, red.)."

“We zien een forse toename in het aantal voertuigen dat nu gebruikt maakt van de Kiltunnel. We hebben het qua planning goed getroffen dat onze renovatie net achter de rug is. We kunnen de drukte goed aan. We zien dat de opstroming vooral begint bij de stoplichten richting Papendrecht (N3, red.)." Joosten vraagt zich dan ook af of het verstandig is om tijdens de afsluiting van de Heinenoordtunnel, de Merwedebrug in die N3 toegankelijk te houden voor het vaarverkeer. “Je ziet dan, als de brug open moet, dat het verkeer zich al snel opstroopt. De oponthoud op de N3 is dan al snel bij de tunnel te merken."

Tolvrij?
Is er met de hogere inkomsten dan misschien een kans dat de tunnel binnenkort tolvrij wordt? "Het bestuur heeft daar nog geen plannen voor", zegt de Hoeksche Waardse wethouder Harry van Waveren. "De opbrengsten vanuit de tol worden gebruikt om de kosten van de vorige en mogelijk volgende renovaties en reparaties te dekken. Als het kabinet in 2030 besluit om rekeningrijden in te voeren, dan worden er gesprekken gevoerd over het opheffen van de tol. Het rijk zou de tunnel dan moeten kopen en is dan verantwoordelijk voor de eventueel te maken kosten."

Lees meer over:

Heinenoordtunnel|kiltunnel|tol|

Lees ook

Kiltunnel twee weekenden tolvrij vanwege afgesloten Heinenoordtunnel

De Heinenoordtunnel A29 is komende weekenden in beide richtingen dicht. Dat is nodig vanwege werkza...

Vanwege werkzaamheden gratis door de Kiltunnel

Rijkswaterstaat voert ook de komende maand onderhoud uit aan de Heinenoordtunnel. Daarom hoeft je ee...

Mogelijk risico op bezwijken fundering Kiltunnel, Rijkswaterstaat houdt extra toezicht

De Kiltunnel wordt extra in de gaten gehouden door Rijkswaterstaat vanwege het mogelijk risico op he...

Heinenoordtunnel weer open, dit is veranderd (maar volgende zomer weer lange tijd dicht)

Automobilisten die over de A29 moeten, hoeven vanaf vandaag niet meer om te rijden. Rijkswaterstaat ...

Haringvlietbrug weer open, Heinenoordtunnel nu dicht: dit moet je weten

Acht weken lang kon je door werkzaamheden niet over de Haringvlietbrug, maar die klus is geklaard. H...

Heinenoordtunnel vanaf 7 augustus dicht, weer drukkere A16 verwacht

Het wordt binnenkort weer wat drukker op de A16. Vanaf maandag 7 augustus is de Heinenoordtunnel nam...