Dordrecht, Netherlands

Hoe nu verder met Chemours in de Dordtse raad? 'Moeten druk op de ketel houden'

De provincie, de Tweede Kamer en het Europees Parlement: de uitstoot van PFAS door Chemours is inmiddels - niet bepaald in positieve zin - al internationaal bekend. Kan de Dordtse gemeenteraad dan nog wel iets betekenen? Raadsleden zijn echter duidelijk: "We vinden dat we de bewoners moeten ondersteunen."
Corrado Francke | 28 september 2023 16:39 | Aangepast op 28 september 2023 16:39
Daar kwam woensdag nog een overwinning voor de gemeenten bij. De rechtbank in Rotterdam bepaalde dat Chemours deels aansprakelijk is voor schade die gemeenten hebben geleden door vervuiling met PFAS. De rechtszaak was aangespannen door de gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden.

De rechtbank oordeelde dat de uitstoot van PFOA, een PFAS-variant, tussen 1984 en 1998 onrechtmatig was. In dat oordeel kunnen de raadsleden zich massaal vinden. Zo zegt SP-commissielid Meta Kamphuis, die op een steenworp afstand van Chemours woont: "Ik ben super blij voor de inwoners van Dordrecht."

Die blijdschap delen andere partijen. "Jammer dat het bedrijf niet uit zichzelf verantwoordelijkheid heeft genomen, maar dit is een goed vonnis", zegt VVD-raadslid Alexander Kuhlmann. "De vervuiler betaalt, dat geldt ook hier."
Wethouders reageerden woensdag verheugd op de uitspraak Corrado Francke
Waar Europa aan zet is voor een PFAS-verbod en de provincie Zuid-Holland over de vergunning gaat, maar ook gebonden is aan wetgeving, is voor Dordtse fractie 'de druk erop houden' leidend. "Ik kan het verhaal van onze inwoners doorvertellen op provinciaal en landelijk niveau", benadrukt CDA'er Jan van Dam Timmers.

Margret Stolk (VSP) vult aan: "We moeten de druk op de ketel houden en met inwoners in gesprek gaan." De VSP, voluit Verenigde Senioren Partij, heeft net als vier andere partijen niet de luxe om snel met partijgenoten in de provincie of Tweede Kamer te schakelen. Toch is er ook voor hen een taak weggelegd, benadrukt Marco Stam (Fractie van Waardhuizen). "Het is onze stad, het zijn onze inwoners, het gaat om hun volksgezondheid en het is ons grondgebied."

'Iets meer betrokkenheid'
Stam stipt meteen een kritiekpuntje aan richting het gemeentebestuur. "We vragen iets meer betrokkenheid in de communicatie naar onze inwoners. We begrijpen dondersgoed dat iets wat onder de rechter is je niet allemaal naar buiten kunt brengen, maar breng je inwoners iets meer op de hoogte van de stappen in dit dossier, daar is gewoon veel behoefte aan", ziet hij.

Beter Voor Dordt hoopt vooral dat de gemeenten en Chemours niet wachten op het eindvonnis, maar al eerder in actie komen. Raadslid Jan-Willem Wringer: "3M heeft in België heel veel PFAS uitgestoten en daar hebben ze besloten om te beginnen met het afgraven van 950 stukken grond tot een diepte van 75 centimeter, zodat mensen hun tuin en moestuin weer kunnen gebruiken. Als we daar bewoners mee kunnen helpen, zou dat heel mooi zijn."

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...