Dordrecht, Netherlands

Provincie is klaar met uitstoot PFAS maar kan Chemours niet sluiten, wel onderzoek naar intrekken vergunning

Chemours in Dordrecht © Corrado Francke / RTV Dordrecht
De fabriek van Chemours kan door de provincie Zuid-Holland niet worden stilgelegd. De gedeputeerde zegt met handen en voeten gebonden te zijn aan de wetgeving. Een poging om de vergunning aan te scherpen werd al gestopt door de rechter. In de Statenvergadering van vandaag zijn wel maatregelen aangekondigd. Zo wordt onderzocht hoe ze de vergunning van Chemours toch kunnen intrekken. De PvdD, 50plus en de SP willen hardere actie. "Waarom sluit je de tent niet gewoon?"
Marjolein Vos | Rijnmond | 21 september 2023 09:22 | Aangepast op 21 september 2023 09:22
Na uren vergaderen hebben de leden van de Gedeputeerde Staten gestemd op verschillende moties over Chemours. Het resultaat: er komt een onderzoek naar het intrekken van de vergunning van het bedrijf. Hoe kan de provincie dat voor elkaar krijgen?
Er komt ook een uitgebreid onderzoek naar de aanwezigheid van PFAS in het water en de bodem in een straal van 15 kilometer van de fabriek. Het vervuilde zwemwater van de Merwelanden wordt aangepakt zodat mensen er weer kunnen zwemmen. Tevens worden alle bedrijven in de provincie die PFAS uitstoten in kaart gebracht. Er komt ook een opruimfonds waarin de vervuiler betaalt voor de schade aan het milieu.

Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) is een verzamelnaam voor duizenden chemische stoffen die vuilafstotend, waterafstotend en brandwerend zijn. De stoffen zijn niet of nauwelijks afbreekbaar. Als mensen over een lange periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen, kan dat schadelijk zijn voor het immuunsysteem en kanker veroorzaken.

Politica Ellen Verkoelen (50+) staat niet te juichen over dit resultaat. "Jarenlange toxische vervuiling van water, bodem en lucht. We kunnen dat allemaal nu weer afdoen door weer opnieuw van alles te gaan onderzoeken. Het zal allemaal niets uithalen. Het zal deze Poly- en perfluoralkylstoffen niet minder giftig maken. Het zal de mensen niet minder ziek maken. Het zal de omgeving niet minder vervuilen."
Ze ziet maar één oplossing voor Chemours. "Bikkelharde regelgeving en normering van deze kankerverwekkende producten. Nul uit de pijp moet de eis bij vergunningverlening zijn. Niets de lucht in en niets het water in."
Boze omwonenden verzamelen elke weekend bij Chemours uit protest tegen de vervuiling (archieffoto) © Corrado Francke / RTV Dordrecht
De fabriek van Chemours in Dordrecht in 2023 © Corrado Francke
Chemours in Dordrecht © Corrado Francke / RTV Dordrecht
'Sluit die fabriek'
Ze wil de fabriek sluiten. "Totdat duidelijk is dat er nul uit de pijp komt." Ook al kan dat juridisch (nog) niet en is er kans op een enorme schadeclaim van Chemours. "Laten we het lef tonen om die belangrijke stap te gaan zetten."
De SP diende een motie in voor het intrekken van de vergunning van Chemours. "De belangen van gezondheid, dier en milieu horen boven de economische belangen van bedrijven gesteld te worden”, zegt statenlid SP Lies van Aelst. Ze wil dat de provincie een vuist maakt tegen het bedrijf.

"Chemours weet al tientallen jaren hoe gevaarlijk haar uitstoot is, hoe schadelijk haar stoffen zijn. Toch vertelden ze dat niet toen ze een vergunning aanvroegen. Dat is dan ook waarom wij als SP vinden dat de vergunning van chemours ingetrokken moet worden, immers is deze verkregen op basis van onvolledige informatie. Bewust onvolledige informatie.”
Niet tegen productie
Ook voor de VVD is bedrijfssluiting een optie, alleen zit daar wel een ‘maar’ aan. "Als een bedrijf zich niet aan regels houdt is dat een optie. Wij zijn niet tegen productie, maar tegen vervuiling.” Chemours houdt zich echter in grote lijnen aan de vergunning. De vergunning is daarmee het probleem, legt Evita Rozenberg van D66 uit. "Wanneer de acties van bedrijven mens en natuur in gevaar brengen, moet de overheid ingrijpen en naast de inwoner gaan staan."
D66 zou de fabriek ook het liefst willen sluiten. Maar dat gaat nu niet. D66 wil dat de provincie steviger aanklopt op de deur van het kabinet in Den Haag. Als de huidige milieuwetgeving wordt veranderd, kan de provincie harder optreden tegen de vervuilers.

Aangifte
Ook werd bekend dat milieudienst DCMR aangifte heeft gedaan tegen Chemours wegens het illegaal lozen van trifluorazijnzuur (TFA).Dat is een potentieel zeer zorgwekkende stof. Milieudienst DCMR, die namens de provincie toezicht houdt op de fabriek, kwam de stof op 15 mei bij een meting in het afvalwater tegen. De provincie legde daarom al snel een dwangsom van 125 duizend euro. Nu volgt ook de aangifte.
Reactie bestuur provincie
“We kunnen Chemours nu niet sluiten. We lopen tegen de grenzen van de huidige wet- en regelgeving aan", legt gedeputeerde Zevenbergen uit. Hij vertelt dat zijn eerdere aanscherping van de vergunning geen stand heeft gehouden bij de rechter. "We hebben de deksel op onze neus gekregen. Het bedrijf voldoet aan de eisen van de vergunning."
De gedeputeerde pleit daarom voor de verscherping van wetgeving in Europa en in Den Haag. "We moeten ons houden aan de wet.”

Lees meer over:

Provinciale Staten|Chemours|

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Inloopbijeenkomst over PFAS in Dordrecht

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 22 mei een informa...

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Burenraad DuPont en Chemours heft zichzelf op

De Burenraad van DuPont en Chemours in Dordrecht heeft besloten zichzelf op te heffen. De leden hebb...

Deze zomer weer zwemmen in de Merwelanden? ‘Dat hopen we van harte’

Een massa-aangifte, meerdere rechtszaken en voor honderdduizenden euro's aan dreigende boetes. Chemi...