Dordrecht, Netherlands

In hartje Dordrecht staat een kapel uit 1901 te koop: 'Het is verbouwd tot een bijzonder woonhuis'

Te koop: voormalig ziekenhuiskapel omgetoverd tot woonhuis © Maarten Makelaardij via Rijnmond
Wonen in een historische ziekenhuiskapel uit 1901: het kan in Dordrecht. Nadat een eerdere koper zich terugtrok, staat het kerkje weer in de verkoop. Het pand is helemaal onder handen genomen door de huidige eigenaren. De bijzondere woonkapel van 242 vierkante meter trekt zat kijkers. "Dit vind je niet overal."
RTV Rijnmond | 29 november 2022 12:30 | Aangepast op 29 november 2022 11:48
Op een autovrij pleintje in het historische centrum van Dordrecht vind je het 'kerkhuisje' van de familie Dusée-Harmans. Voor een toevallige passant ziet het gebouw er nog uit als een échte kapel. De oude kerkdeuren, het bijzondere rozetraam aan de voorzijde van de kerk en het kleine torentje op de voorgevel, het is allemaal nog bewaard gebleven.

Als je de kapel binnenloopt, kom je in een andere wereld. Het kerkgebouw ziet het eruit als een villa van Jan de Bouvrie. Wanneer je de stalen glazen deuren open doet, kom je in een grote witte ruimte. Het grote gebouw heeft tientallen kerkramen en een enorme lichtinval.
Vloerverwarming

Op de plek van het altaar vind je nu een grote keuken en woonkamer. Een cirkelvormige koepel met negen ramen is het middelpunt. "Het is een blanco pallet. Je kunt hier alles naar smaak maken en inrichten", vertelt makelaar Marloes Plijmert.
De Sint-Jacobskapel hoorde bij het Rooms-Katholieke ziekenhuis aan de houttuinen van Dordrecht. Het ziekenhuis sloot de deuren in 1989 en werd gesloopt. Alleen de kapel is bewaard gebleven. De oude glas-in-loodramen zijn uit het gebouw gehaald, 'meeverhuisd' naar het nieuwe Albert Schweitzer ziekenhuis in Zwijndrecht.

Het kerkgebouw is in de negentiger jaren geheel gerenoveerd en bewoonbaar gemaakt met vloerverwarming, een betonvloer en strak gestucte muren. Inmiddels staat de kapel op een plein tussen woningen en appartementen. Je moet het echt even weten, want je komt hier niet zomaar toevallig langsgelopen. "Heerlijk rustig", zegt de overbuurvrouw.

Kerkdiscotheek
Die rust wordt gewaardeerd door de omwonenden. Een kok die een restaurant in de kerk wilde beginnen, stuitte op verzet van de buurtbewoners. Een discotheek beginnen in de kerk gaat dan ook waarschijnlijk niet lukken. "Je kunt er wel heel veel: wonen, maar bijvoorbeeld ook een yoga- of kookstudio beginnen of kantoor houden."
Het ziekenhuis werd gesloopt en de kapel bleef staan © Archief via Rijnmond
De huidige eigenaren hebben het monument in 2017 onder handen genomen. Het pand is naar ontwerp van een architect verbouwd. Je vindt er nu drie slaapkamers in een soort van 'schoenendozen', een grote keuken, stalen deuren en maar liefst twee badkamers. Er zijn allerlei zithoekjes op verschillende hoogten gecreëerd.

De bovenverdieping met gietvloer en glazen muur lijkt te zweven in de kerk. In totaal duurde de verbouwing zo'n twee jaar. Allemaal met goedkeuring van de welstands- en monumentencommissie. De kapel met bijzondere historie is inmiddels een gemeentelijk monument.
Speelse inrichting met hoogte verschillen via Rijnmond
Schommel
De eigenaars lieten de vorderingen van hun verbouwing zien op de Instagrampagina 'het Kerkhuisje'. Inmiddels is de kerk helemaal leeg, maar zelf hadden ze het gebouw met kleurrijke kunst en planten ingericht. Er hing zelfs een schommel in de kerk. Met drie kleine kinderen hebben ze nu behoefte aan meer buitenruimte en een tuin. Daarom hebben ze de kerk te koop gezet en zijn ze verhuist naar een ander huis met een grote tuin in Dordrecht.

De kerk met meubels Funda via Rijnmond
Het plafond van de kerk is maar liefst tien meter hoog. Het heeft tientallen ramen met enkel glas. Het warm stoken van het vrijstaande gebouw met de cv-ketel is daarom lastig en kostbaar. "Hoe kan ik dit pand verduurzamen? Dat is een veelgestelde vraag van potentiële kopers." De verkopers hebben al het een en ander op papier gezet om het gebouw te verduurzamen.
"Je kunt voorzetramen laten maken en plaatsen voor alle ramen. Dat scheelt al veel bij het verwarmen van de kapel. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zonnepanelen plaatsen op het dak." Voor de zonnepanelen is een vergunning nodig omdat het pand een monument is. De slaapkamers zijn goed geïsoleerd.

De cirkelvormige koepel © Maarten Makelaardij Drechtsteden
Flink wat geld meenemen
Dit weekend was er open huis in de kerk. Er kwamen ongeveer vijftien kijkers op af. Vooral uit de Drechtsteden, maar ook uit Rotterdam. Of er een koper tussen zit, kan de makelaar nog niet zeggen. De vraagprijs van de kerk is 735.000 euro. Met de huidige rentestand van zo'n 4,6 procent moet je een gezamenlijk inkomen hebben van zo'n 140.000 euro per jaar om dit bedrag te mogen lenen. Voor het verduurzamen van monumenten zijn extra leningen beschikbaar van het Nationaal Restauratiefonds.
Interieur kapel Archief via Rijnmond

Lees meer over:

kapel|woningmarkt|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Brandbrief aan Blue Amigo: zorg voor een alternatief!

Redactie RTV Dordrecht | 19 apr 2024 17:00

Lees ook

Dit oude kerkje uit 1886 staat te koop: 'Een project voor de echte klusser'

De Lydiakerk was het kerkje van de bewoners van buurtschap Tweede Tol. Huwelijken, kerstvieringen en...

College: huizen kopen voor crisisopvang, maar dan opkoopbescherming ‘omzeilen’

De gemeente wil huizen aankopen voor gezinnen die dakloos zijn of dreigen te worden en die niet op ...

Eerste studentenhuisjes aangekomen op het Leerpark: 'Zaten veel jongeren op te wachten'

De eerste van de ruim driehonderd woonunits zijn dinsdag aangekomen op het Leerpark. De studentenhu...

'Opkoopbescherming nadelig voor verkopers'

In heel Nederland geldt sinds 1 januari een opkoopbescherming. De opkoopbescherming zorgt ervoor dat...

Zijn senioren het probleem van het vastlopen van de Dordtse woningmarkt?

De trap op lopen om in de woonkamer te komen; voor de meeste senioren is het een hele onderneming. H...