Dordrecht, Netherlands

Indrukwekkende muziekfilm Dordts rockmetaltrio The Empyrean te zien bij RTV Dordrecht: deel 3

De Dordtse rockers van The Empyrean rondden in oktober na 2,5 jaar eindelijk hun enorme project af: Met behulp van een crowdfundingsactie namen ze een meeslepende film op, die fungeert als één grote videoclip bij hun gelijknamige album In The Big House. TV Dordrecht zendt deel 3 van deze film op vrijdag 18 februari uit.
Marjolein Vos | 21 februari 2022 15:36 | Aangepast op 21 februari 2022 15:36


Het progressieve hardrockmetaltrio, zoals The Empyrean zichzelf noemt, bestaat uit Nevyn en Ramyc van Nugteren, en Jippe Pepijn van Niel. In 2019 ontstond het idee om bij hun derde album een imposante film te maken, zoals de klassieke rockgoden in de jaren ´70 dat ook wel deden, vertelt Nevyn: “In The Big House duurt een uur en twintig minuten, en we dachten: ‘Hoe gaan we dat verhaal nou vertellen, want al die liedjes horen bij elkaar.’ Toen wisten we al snel: Dit moet gewoon een film worden.”

Crowdfunding
Die film kwam er: na een succesvolle crowdfundingsactie (140 donateurs en 60.000 euro) nam de band het grootste deel op in een kasteel (The Big House dus) in de Ardennen. Ook zijn er scènes opgenomen in Het Dolhuis en in De Raedtskelder in Dordrecht. Mede door corona heeft het project uiteindelijk 2,5 jaar in beslag genomen.

In oktober 2021 had de film dan eindelijk zijn grote première in The Movies. Een gedenkwaardige avond, volgens Nevyn: “Veel van onze donateurs waren bij de filmpremière in The Movies, die zijn er op een bepaalde manier ook wel trots op. Veel mensen en je netwerk raken door de crowdfundingsactie betrokken bij zo’n project.”

Donkere kamertjes
Het album en de film sluiten eigenlijk wel goed aan bij de lockdownperiodes: “In The Big House gaat over je hoofd, want dat is eigenlijk een heel groot huis met allemaal kamertjes erin, waarin allerlei dingen gebeuren. En ik denk dat we zeker de afgelopen tijd hebben gezien dat er ook wel wat donkere kamertjes in dat huis, in je hoofd dus, kunnen zijn. Dat proberen we heel fysiek in de film te laten zien: Wat gebeurt er in zo’n huis? Het beeld en de tekst vullen elkaar daarbij aan.”

Een film vol beelden die binnenkomen dus, maar wat moeten we qua muziek verwachten? “Het is geen rock, het is geen metal. Écht metal kan je het niet noemen, maar progressieve hardrock wel. Soms gekke maatsoorten, met lange nummers en lange gitaarsolo’s. Onze muziek is voor liefhebbers van bijvoorbeeld Black Sabbath, Tool en Porcupine Tree.”

En nu?
Nu de film af is, staat The Empyrean weer te popelen om op te treden, zegt Nevyn: “Welke band niet? Daar gaat het ons uiteindelijk om. Op het podium komen we het best tot ons recht, en we kunnen nu optreden met de beelden achter ons. We willen eerst het land door en het liefst ook naar België en Frankrijk. Daarnaast zijn we een aantal weken geleden begonnen met het schrijven van nieuw album. We kunnen niet stil blijven zitten. Inspiratie blijft altijd komen.”

RTV Dordrecht zendt de film ‘In The Big House’ van The Empyrean in 3 delen uit. Deel 1 en 2 zag je op vrijdag 4 en 11 februari. Deel 3 volgt op vrijdag 18 februari na het nieuws van 18:00 uur.

Lees meer over:

Muziek|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 jun 2024 12:32

Hier in Dordrecht komt de grootste 'powerbank' van Nederland

Corrado Francke | Redactie Streek 56 | 14 jun 2024 17:09

Lees ook

Drummend uit de sleur door 'emoties en gevoelens van je af te slaan’

Hoe ga je om met dagelijkse stress of met gevoelens van onmacht? Jens Kirpestein helpt in zijn Dordt...

Lokale solomuziekanten gaan de strijd aan in tiende Solisten Concours

Voor talentvolle amateurmuzikanten uit de Drechtsteden staat zaterdag 10 februari wellicht dikgedruk...

Zaterdag concert Jaap Mol op TV Dordrecht

Ook dit weekend is er weer een bijzonder concert te zien op TV Dordrecht, een optreden van Jaap Mol ...

Cor maakt al veertig jaar radio vanuit zijn huiskamerstudio in Oud-Krispijn

Cor Hitzerd is al veertig jaar als radiopiraat te horen in regio Drechtsteden op zijn zender Radio A...

Zaterdag: concert Nieuw-Zeelandse 'Ed Sheeran' op TV Dordrecht

Dit weekend herhalen we op TV Dordrecht een bijzonder concert, een optreden van de Nieuw-Zeelandse m...

Dit weekend: zowel zaterdag als zondag muziek op TV Dordrecht

Dit weekend zijn er weer bijzondere concerten te zien op TV Dordrecht. Zaterdag zenden we het tweede...