Dordrecht, Netherlands

JoAnne (60) verloor haar te vroeg geboren kleinkind en helpt nu andere (groot)ouders met dit vaak onbegrepen verdriet

Het doet nog steeds zeer, het verlies van haar kleindochter. Vooral bij haar dochter, die daar nog steeds niet over kan praten. Oma JoAnne van der Est (60) heeft het verlies van dichtbij meemaakte en vond daar een nieuwe missie in. “Er bleek nog genoeg te zijn om te regelen”, zegt Van der Elst.
MC-RTVDordrecht | RTV Rijnmond | 18 oktober 2022 17:13 | Aangepast op 18 oktober 2022 17:13
JoAnne van der Est, oma van een stilgeboren kindje, is de drijvende kracht achter de bijeenkomst Wave of Light. Deze herdenkingsbijeenkomst voor stilgeboren kinderen werd zaterdag voor de vijfde keer gehouden, in Zwijndrecht. Ze richtte, nadat ze in 2016 haar kleinkind Floor verloor, de stichting Floor-de-lis op waarmee ze stilgeboren kinderen wil helpen herdenken. “Ik merk veel onbegrip.”

Benieuwd naar de herdenking? Bekijk het hier:
Let op: na de video gaat het verhaal verder
De stichting
“Wij verzorgen uitvaartmandjes. Vlindermandjes noem ik ze, dat klinkt wat liever. En we regelen ook kleding. Kleding van 15 centimeter tot kleding voor stilgeboren kinderen van veertig weken. Het zijn omslagdoekjes, jurkjes of pakjes, waarmee de kindjes waardig het ziekenhuis kunnen verlaten. Negentig procent van de mensen is daar niet goed voor verzekerd. Op deze manier kunnen ze het kindje wel waardig begraven of cremeren.”

“In veel ziekenhuizen hebben wij een voorraad manden en kleding in alle maten. Ik zorg dat die voorraad op peil blijft. De kleding maken we zelf, uit bruidsjurken. We kiezen voor bruidsjurken, omdat die veel emotionele waarde hebben en omdat het de kleur wit is, de kleur van onschuld.”

“De behoefte bij ziekenhuizen is groot. Ik ben er zeven dagen in de week mee bezig en begon met één ziekenhuis. Inmiddels zijn 23 ziekenhuizen aangesloten. Daarnaast hebben we dit jaar een monument geschonken aan de kinderbegraafplaats in Zwijndrecht en organiseren we de Wave of Light."

Wat is de Wave of Light?
"Dat is een jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst voor stilgeboren kinderen. De wethouder leest de namen van de stilgeboren kinderen voor en we branden kaarsjes, om de wereld te laten weten: zij hebben bestaan. Wij houden die in Zwijndrecht, onze woonplaats, maar daar zal het niet alleen zijn. Het wordt over de hele wereld georganiseerd. In elk land om 19:00 uur worden kaarsjes gebrand voor stil geboren kinderen. Zo ontstaat er een golf van licht over de wereld.”

“De oorsprong ligt in Amerika. De dag is uitgeroepen door president Ronald Reagan. Hij zei: als je je vrouw verliest ben je weduwnaar, maar als je een kind verliest dan zijn daar geen woorden voor. Hij wilde daar wel aandacht aan besteden.”

Nog steed onbegrip
“Er is veel onbegrip. Voor de herdenking bijvoorbeeld hangen wij speciale ribbons op. Dat viel niet in goede aarde. Mensen dienden klachten in bij de gemeente. Waarom ze dat doen weet ik niet, ons is niet verteld wat de klachten inhouden. Maar ik zou ze willen vragen: ga met ons in gesprek.”

“Breder merk ik wel dat het begrip groeit. Steeds vaker schrijven media erover, waardoor steeds meer mensen er over leren. Ik zie daar wel beweging in.”

Dit bericht is van onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

Zwijndrecht|Overleden|overleden|

Lees ook

Heeft Zwijndrechtse schutter 'Lucky' een geestelijke stoornis? Deskundigen hebben geen idee

Deskundigen hebben niet kunnen vaststellen of moordverdachte Minh V. een geestelijke stoornis heeft....

Zorgen over komst azc Zwijndrecht, maar burgemeester stelt omwonenden gerust

Dat Zwijndrecht een asielzoekerscentrum voor driehonderd mensen opent, is voor verschillende omwonen...

Omwonenden 'niet zo gelukkig' met plan voor azc in Zwijndrechts hotel

Omwonenden van Hotel Ara in Zwijndrecht hebben weinig begrip voor de komst van asielzoekers naar hun...

‘Lucky’, die in Zwijndrecht twee vrouwen neerschoot, in mei voor de rechter

De rechtszaak tegen ‘Lucky’, de man die in Zwijndrecht een vrouw doodschoot en daarna weken op de vl...

Zwijndrechtse burgemeester sluit woning met illegale hennepkwekerij

Zwijndrechtse burgemeester Edo Haan heeft opdracht gegeven om met ingang van 30 november een woning ...

Sinterklaasintocht Zwijndrecht op laatste moment omgegooid vanwege protest

De Sinterklaasintocht in Zwijndrecht is daags voor het evenement omgegooid. De reden daarvoor is een...