Dordrecht, Netherlands

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demissionair staatssecretaris Heijnen schrijft aan de Tweede Kamer dat het RIVM eerst in kaart gaat brengen hoe een onderzoek naar de effecten van het bedrijf op de gezondheid er precies uit zal zien en welke vragen beantwoord moeten worden.
Rijnmond | 26 oktober 2023 12:30 | Aangepast op 26 oktober 2023 11:14
Het RIVM deed eerder onderzoek naar de effecten van staalproducent Tata Steel bij IJmuiden. Nu gaat het instituut met Chemours aan de slag, maar daar spelen wel ander soort vragen. "Dat heeft te maken met dat bij Chemours ook moet worden gekeken naar uitstoot van jaren terug, in plaats van alleen de huidige uitstoot", legt een woordvoerder uit. De soort stof die wordt bekeken is ook anders, aangezien het nu om PFAS gaat. "Dat is een ingewikkelde stof, omdat het uit duizenden andere stoffen bestaat."

De demissionair staatssecretaris zegt dat zij wil dat specifiek gekeken wordt naar de vragen en zorgen van omwonenden en overheden zoals gemeenten en provincie "zodat het onderzoek echt voor de regio wordt gedaan", zegt Heijnen.

Landelijk programma
Omwonenden begrijpen de staatssecretaris niet helemaal. "Er is toch al duidelijk wat voor effecten het heeft? Namelijk dat we niet meer in die gebieden kunnen zwemmen en niet kunnen eten uit de moestuinen daar in de buurt", zegt Joop Keesmaat. Volgens Meta Kamphuis is duidelijk dat het giftig is voor de natuur: "Dat hebben we in Amerika al onderzocht." Het voelt voor de bewoners eerder als een stap terug dan vooruit.

Bewoners voelen meer voor een bevolkingsonderzoek, in het bijzonder gericht op de gezondheidseffecten. Maar het RIVM zegt dat bijvoorbeeld bloed afnemen van mensen in de omgeving nu en voorlopig niet aan de orde is.

De woordvoerder zegt wel dat er al een landelijk programma loopt naar de stof PFAS, aangezien het in heel Nederland zit. "De omgeving van Chemours en het gebied rondom de Westerschelde wordt daar ook in meegenomen, alleen ligt de focus daar dus niet op."

Strafrechtelijk onderzoek
Inmiddels loopt er een strafrechtelijk onderzoek vanuit het Openbaar Ministerie naar het chemiebedrijf in Dordrecht. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n vierduizend mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden.

De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk PFAS in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht. Bij het onderzoek van justitie wordt ook gekeken of leidinggevenden aansprakelijk kunnen worden gesteld.

Lees meer over:

Chemours|

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Deze mensen deden aangifte tegen Chemours: 'Willens en wetens mensen vergiftigen, dat neem ik ze kwalijk'

Omwonenden zijn blij en opgelucht dat het Openbaar Ministerie (OM) actie onderneemt tegen het Dordts...