Dordrecht, Netherlands

Kalkoen en eieren van Poelier Gennisse: een podcast over verdwenen Dordtse winkels

Door de jaren heen heeft de poelier op verschillende locaties een winkel gehad. Caty Groen
Wist jij dat Poelier Gennisse maar liefst 50.000 eieren per week leverde aan de Victoriafabriek? Waarschijnlijk niet. Om de verhalen over Dordse ondernemers van weleer levendig te houden, schreeft Caty Groen ooit het boek ‘Blijf Maar’. Inmiddels kun je de door haar opgetekende geschiedenis ook beluisteren.
Marjolein Vos | 18 januari 2023 14:56 | Aangepast op 18 januari 2023 14:56
“Het boek werd in 2012 uitgebracht, maar is inmiddels uitverkocht”, vertelt Groen. “Maar de vraag blijft. Daarom hebben we er een podcast van gemaakt. In iedere aflevering hoor je het verhaal over een verdwenen Dordtse winkel uit de jaren 50 en 60.”

In de tweede aflevering neemt Groen de geschiedenis van Poelier Gennisse onder de loep. In 1898 begon Aart Gennisse senior zijn poeliersbedrijf aan het Nieuwkerksplein. Rond 1910 verhuisde hij naar de andere kant van het plein en zette daar jarenlang de zaak voort op nummer 31. Het was een echt familiebedrijf: broers en ooms stonden in de zaak. Later verhuisde de winkel naar de Bosboomtoussaintstraat, het Admiraalsplein en in de jaren 80 van de vorige eeuw naar de Reeweg-Oost.

“Dat poelier Gennisse pluimvee en wild verkocht spreekt voor zich. Minder mensen weten misschien dat er een tijd was dat de grootste omzet van Gennisse bestond uit de verkoop van eieren”, vertelt Groen. De poelier was namelijk vaste leverancier van eieren aan koekjesfabriek Victoria. Veel van die eieren werd gebruikt voor de productie van lange vingers, ook wel Bonne Mère genoemd.

Konijnenbont
“Poelier Gennisse startte aan het Nieuwkerksplein waar ook een levendige handel was in konijnenvellen die opgeslagen waren in een vellenpakhuis. En kippen en konijnen betrok de poelier van de kippenmarkt. Later werden er in andere wijken van Dordrecht poelierswinkels geopend.
Kerstmis was een piektijd voor Gennisse. De hele familie kwam helpen om de soms wel duizend bestellingen te maken. Vaak werd er 's nachts doorgewerkt tot alle bestellingen waren afgeleverd, soms zelfs nog op eerste kerstdag.”
Beluister hier de podcast over Poelier Gennisse. De komende weken is op onze site steeds een nieuwe aflevering van de podcast ‘Blijf Maar’ te beluitsteren.

Lees meer over:

Ondernemers|Winkels|podcast|

Lees ook

Gemeente Ridderkerk reikt eerste ondernemerspenning uit

De eerste Ridderkerkse ondernemerspenning is vrijdag 12 juli 2024 uitgereikt aan Aardoom Hoveniers. ...

Gemeente in gesprek met ontevreden ondernemers Statenplein

De aangekondigde plannen van de gemeente om de weekmarkt te verplaatsen van het Statenplein naar het...

Ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren gaan nauwer samenwerken

Vastgoedeigenaren, de gemeente Dordrecht en Dordtse ondernemers gaan nog nauwer samenwerken. Vrijdag...

Hoe komt FC Dordrecht de interlandperiode uit?

Na de interlandbreak is het weer zover: FC Dordrecht komt vrijdagavond weer in actie. Aan de Krommed...

Luister hier naar een nieuwe 'Plucheplakkers', dé podcast over FC Dordrecht

Het is alweer tijd voor aflevering 9 van 'De Plucheplakkers'. Daarin bespreken journalisten Arco Bom...

Het succes van Voorstraat Noord: 'Het is net een klein dorp'

Ondanks de tropische temperaturen waren er zaterdag veel mensen op de been tijdens het Voorstraat No...