Dordrecht, Netherlands

Kamerleden in gesprek met omwonenden Chemours: 'Er moet worden ingegrepen'

Jesse Klaver (GroenLinks) in gesprek in de wijk naast Chemours Corrado Francke
De politiek moet meer actie ondernemen om omwonenden te beschermen tegen de gevolgen van de schadelijke uitstoot van Chemours. Daarover zijn Kamerleden Jesse Klaver en Habtamu de Hoop, die donderdag in gesprek gingen met Dordtenaren, het met elkaar eens. "Het belang voor het milieu en de mensen moet voorop staan."
Corrado Francke | 5 oktober 2023 16:52 | Aangepast op 5 oktober 2023 16:52
Ook tijdens de gesprekken werd het Klaver (GroenLinks) en De Hoop (PvdA) duidelijk wat de gevolgen zijn van het PFAS-probleem. "Als ik hier bij de zwemplas ben die gesloten is, zie je dat het bedrijf niet alleen het milieu vervuilt, maar dat het ook enorme sociale schade heeft", ziet Klaver. "Dit betekent dat er moet worden ingegrepen", is hij resoluut.

Voorzorgsbeginsel
Beide politici, wiens partijen met één lijst en programma meedoen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen, nemen het begrip 'voorzorgsbeginsel' meermaals in de mond. Kort samengevat: de gezondheid en het milieu moet voorrang krijgen bij twijfel over hoe gevaarlijk een bepaalde stof is. De Hoop: "We moet voor de omgeving kiezen en niet alleen vanuit het belang van Chemours."

Een motie van Klaver, die oproept om juridische en financiële steun te bieden aan gemeenten en provincies, werd eind september door 140 van de 150 Kamerleden gesteund. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA) liet in een brief echter weten dat het gelijkstellen van potentieel zeer zorgwekkende stoffen aan zeer zorgwekkende stoffen, waartoe de motie ook opriep, onder de huidige wetgeving niet mogelijk is. "Wat ik verwacht, is dat ik geen briefjes krijg dat we 'niks kunnen'. Ik wil dat alle opties worden gebruikt om wel iets te doen", zegt Klaver daarover.

Nu doorpakken
Dordtse raadsleden willen vooral dat de Kamerleden het PFAS-probleem blijven aankaarten. "Wat wij willen, is dat er nu wordt doorgepakt", benadrukt Abdullah Uysal namens de lokale GroenLinks-afdeling. Collega-raadslid Marije Schnabel (PvdA) vult aan: "Er moet worden ingezet op het aanscherpen van de handhaving en dat we zo veel mogelijk doen om de gezondheid van mensen te bevorderen."

Chemours zei eerder dat 'een goede burenrelatie belangrijk is' en een 'verantwoorde producent' is voor zowel het milieu als de directe omgeving. "Maar ik denk dat heel veel mensen in de omgeving niet het gevoel hebben dat ze een goede buur hebben. Een buur die hun eigen gezondheid in gevaar brengt, is niet acceptabel", besluit De Hoop.

Lees meer over:

Chemours|PFAS|

Meest gelezen

RTV Dordrecht vanaf januari in nieuw onderkomen op De Staart

Fokko van der Straaten | Trevyn van Houwelingen | 1 dec 2023 18:07

Vijftien Dordtse ambtenaren berispt wegens wangedrag

Trevyn van Houwelingen | 28 nov 2023 19:30

Lees ook

Gemeenten organiseren informatieavond over PFAS

De gemeenten Dordrecht, Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht houden op woensdag 13 december een in...

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen Chemours

Waterschap Hollandse Delta doet aangifte tegen chemiebedrijf Chemours. Het waterschap wil vervolging...

'Pfas het nieuwe asbest': beleggers roepen bedrijven op ermee te stoppen

Een internationale groep grote beleggers roept de vijftig grootste beursgenoteerde chemische bedrijv...

Advocaat Bénédicte Ficq strijdt tegen Chemours: 'Dat zo'n CEO moet zeggen dat hij de komende maanden in de gevangenis zit'

De eerste slag in haar strijd tegen Chemours uit Dordrecht was vorige maand. Het Openbaar Ministeri...

Problemen rondom Chemours centraal in radiouitzendingen RTV Papendrecht

De gemoederen rondom Chemours houden de regio flink bezig. Reden voor Praatpaal Papendrecht, het wek...

Kabinet wil dat RIVM onderzoek doet naar gezondheidseffecten Chemours

Het kabinet wil dat het RIVM onderzoek gaat doen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Demission...