Dordrecht, Netherlands

Kapitale villa's en rijke mensen doelwit van verdachten overval René van der Gijp en Nikkie de Jager

Foto: Jordy Nijenhuis.
Ook de tweede dag van het proces tegen de vermeende groep overvallers van René van der Gijp en Nikkie de Jager leverde vooral veel zwijgen op. Drie verdachten van een reeks inbraken en overvallen verschenen voor de rechter in Rotterdam. Alleen over hun persoonlijk leven wilden de Rotterdammers en de inwoner van Ridderkerk mondjesmaat iets kwijt. "Ik heb een baan en ben aan het sparen voor mijn bruiloft."
Marjolein Vos | 15 juni 2022 15:30 | Aangepast op 15 juni 2022 15:24
Het is midden op de dag als een inwoonster van Krimpen aan den IJssel alleen thuis is en gestommel hoort in haar woning. Ze denkt dat het haar man is. Als ze, nu ruim twee jaar geleden, gaat kijken, ziet ze een een man met een bivakmuts uit het slaapkamerraam springen en wegsprinten. Twee anderen volgen. De vrouw moet zich een hartverzakking schrikken. De buit van de inbrekers bestaat uit geld en wat spullen.
Volgens justitie is dit één uit de reeks overvallen en inbraken van een groep jonge mannen uit onze regio en is hij typerend voor de werkwijze: grote woningen uitzoeken, de kraak voorbereiden en dan snel en gericht toeslaan. Omdat ze in hun werkwijze veel sporen lijken achter te laten denkt justitie een sterke zaak te hebben, ook al beperken de verdachten zich tientallen keren achter elkaar tot de zin 'ik beroep me op mijn zwijgrecht'.

Over de overval op Nikkie de Jager, bekend van Nikkie Tutorials, komt deze zitting geen nieuwe informatie boven tafel. De Jager en haar partner worden op een warme middag overvallen en vastgesnoerd. De man loopt daarbij lichte verwondingen op.

Overval op Vander Gijp
Over de overval op oud-voetballer en tv-persoonlijkheid René van der Gijp wordt op een rij gezet hoe hij om 22:30 uur in april 2020 in zijn auto voor het hek van zijn woning in Dordrecht staat als het mis gaat. Drie mannen schieten in de duisternis tevoorschijn en omsingelen zijn auto. Met zware hamers, volgens justitie minstens dertig centimeter lang, beuken ze in op zijn voorruit. Die is gepantserd en barst, maar breekt niet. Van der Gijp kan vervolgens wegrijden en ontsnappen. De aanval komt uit het niets, hij zegt niet bedreigd te worden. De overvallers zouden het hebben gemunt op zijn dure horloge.

Justitie denkt ondanks het zwijgen voldoende bewijs te hebben voor een veroordeling. "Ik herken de wenkbrauwen van deze verdachte duidelijk, ook al heeft hij een bivakmuts op. Ze komen overeen met een eerder door politie gemaakte foto waarvan we zeker dat hij erop staat."

De officier spreekt dan over de 19-jarige Younes uit Ridderkerk. "Bent u dit?" De verdachte geeft een antwoord dat hij nog vele malen zal herhalen: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht." Ze probeert het nog een keer. "Als u het niet bent, kunt u dat ook zeggen." Het antwoord laat zich raden. "Ik beroep me op mijn zwijgrecht." Naast foto's zijn is er ook onderlinge telefoongesprekken afgetapt. De groep wordt al lange tijd gevolgd.

Gebroken pols
Bij een inbraak op een woning in Hendrik-Ido-Ambacht in november 2020 loopt het niet zoals gepland. De auto van één van de verdachten wordt die dag al zeker vier keer gesignaleerd bij het huis. Ook maken hun mobiele telefoons contact met zendmasten die op de route liggen. Op camerabeelden is te zien hoe 'een voetje' om een hoger gelegen verdieping te bereiken mis gaat: de verdachte valt hard en strompelt weg.
Die nacht wordt de auto geparkeerd bij het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. Eén van de mannen heeft een gebroken pols. De verdachten lopen, volgens justitie, duidelijk herkenbaar in het zicht van de beveiligingscamera's van de spoedeisende hulp. Zelfs de rechter denkt de verdachten te herkennen: "Ik vind dat u er wel erg veel op lijkt.

Volgens de rechter is er een patroon te bespeuren. "De auto's die bij u horen zijn vaak te zien bij grote huizen, zoals in Laren. U gaat dan zomaar rondjes rijden. Graag zou ik willen horen wat u dan doet op zo'n dag." Een antwoord komt er niet.

Pas als het over de persoonlijke levens gaat, komt er iets van antwoorden. "Het is zwaar. Een belemmering voor alles, voor hoe ik wil leven", zegt Said over het feit dat hij met zijn strafblad van 22 pagina's tot ongewenst vreemdeling is verklaard. Hij woont bij zijn moeder in Rotterdam. Zijn strafblad bestaat uit woninginbraken, straatroof en autodiefstal. "Ik hoop dat dit doorbroken gaat worden", zegt de rechter over zijn situatie.

Verdachte Younes noemt zijn voorarrest van acht maanden 'een zware tijd'. Hij heeft nu werk als magazijnmedewerker. "Ik heb deze week mijn rijbewijs gehaald, ik sport en ik werk. Ik ben pas verloofd. We gaan trouwen en daar spaar ik nu voor." Zijn moeder weet dat hij vandaag in de rechtbank is, zegt hij. "Weet ze precies waarom u hier bent?" vraagt de rechter. Het antwoord laat zicht raden: "Ik beroep me op mijn zwijgrecht. Dat doet er niet toe."

Onschuldig
Van de drie verdachten is er maar één duidelijk over zijn rol. Oguzhan K. zegt dat hij onschuldig is en de andere verdachten nauwelijks kent. De rechter vindt het vreemd dat er wel 200 en 950 euro werd overgemaakt van zijn bankrekening naar die van een andere verdachte. "U zei eerder dat dat was na een avondje uitgaan, om de gemaakte kosten te verdelen. Dat lijkt me nogal veel voor wat Red Bull en sigaretten."

Vrijdag gaat de zitting verder. Dan krijgen de slachtoffers kans om hun zegje te doen en een schadevergoeding te eisen. Ook zal dan de officier van justitie de zaak uiteen zetten en een straf eisen tegen de in totaal acht verdachten.

Dit artikel is ook verschenen op de website van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

overval|Rene van der Gijp|

Meest gelezen

Oud-nieuwslezer TV Dordrecht Sieto Zeeman (66) overleden

Redactie RTV Dordrecht | 18 apr 2024 15:35

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Celstraf voor dader van overval op twee supermarkten binnen halfuur

De man die eind vorig jaar binnen korte tijd twee Dordtse supermarkten overviel, moet vier jaar de c...

Vier jaar cel voor overval op René van der Gijp

Het gerechtshof Den Haag heeft de dader van een overval op René van der Gijp in hoger beroep veroord...

Tot negen jaar cel geëist voor overvallen op BN'ers

Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep tot negen jaar cel geëist voor overvallen op onder and...

Man na hoger beroep maanden de cel in voor overval op Marco Boogers

Rotterdammer Elton G. is in hoger beroep veroordeeld tot 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk. ...

Gewapende overvaller gaat er vandoor met kassageld buurtsuper

Op het moment dat de eigenaar van supermarkt Babylon aan het J.P. Heijeplein in Dordrecht bezig is m...

Tankstation Provincialeweg overvallen, dader van zijn bed gelicht

Na een overval op een tankstation op de Provincialeweg in Dordrecht afgelopen nacht is een 17- jarig...