Dordrecht, Netherlands

Koning brengt bezoek aan maritieme industrie in de regio

De koning krijgt een veiligheidshelm aangeboden. Van Steenis Publicaties
REGIO – Koning Willem-Alexander heeft donderdagmorgen een bezoek gebracht aan een aantal maritieme bedrijven in Hendrik-Ido-Ambacht en Hardinxveld-Giessendam. Tijdens het bezoek stonden onderwerpen als innovatie en verduurzaming centraal.
RTV Papendrecht | 26 januari 2024 11:35 | Aangepast op 26 januari 2024 11:35
De demissionaire minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens, vergezelde de koning. Kees van der Staaij, tot voor kort lid van de Tweede Kamer, maakte ook deel uit van het gezelschap. Sinds kort is hij kabinetsgezant voor de maritieme maakindustrie.

Het gezelschap kreeg een rondleiding bij Koedood Marine Group in Ambacht. Dit bedrijf, opgericht in 1961, is gespecialiseerd in scheepsmotoren en de verduurzaming daarvan. Daarnaast werd ook Holland Shipyards Group in Hardinxveld aangedaan. Ook hier ging het vooral over verduurzaming van de maritieme industrie, het bedrijf bouwt namelijk elektrische en door waterstof aangedreven schepen. Het eerste door waterstof aangedreven schip van deze werf werd in mei 2023 te water gelaten.
Koning Willem-Alexander wordt bijgepraat met kabinetsgezant Kees van der Staaij en minister Micky Adriaansens Van Steenis Publicaties
Bij Holland Shipyards nam de koning een kijkje in het ruim bij de accu’s op binnenvaartschip Waal, dat wordt omgebouwd tot waterstofschip. Ook bekeek hij de Roboat, een 3D geprint schip dat deze zomer zal worden ingezet bij de Olympische Spelen in Parijs. Bijzonder aan deze boot is dat deze elektrisch is en autonoom, zonder bestuurder, kan varen. 

Dordtse wethouder Maarten Burggraaf, regionaal portefeuillehouder voor Maritieme Zaken, liet weten vereerd te zijn met het bezoek van de minister en de Koning: "Het hart van de maritieme maakindustrie bevindt zich in de Drechtsteden. Dit is dé regio als je binnen de maritieme sector wil innoveren en zaken voor elkaar wil krijgen." Het bezoek werd afgesloten met een rondetafelgesprek met maritieme ondernemers uit de regio. Daar was de Koning zeer geïnteresseerd in de vraag hoe de Nederlandse maritieme sector de concurrentie met het buitenland, zoals China, aankan.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met RTV Papendrecht.

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Minister Harbers bezoekt Drechtsteden met nieuws voor scheepsbouwers

Terwijl honderden kinderen op zaterdagmiddag bij de Wolwervershaven stonden te wachten op de Sint we...

CDA lijsttrekker Bontenbal bezoekt sociale dienst Drechtsteden

De nieuwe fractievoorzitter in de Tweede Kamer van het CDA was maandag in Dordrecht. Henri Bontenbal...