Dordrecht, Netherlands

Kritisch rapport over discriminatie in Dordrecht

Ahmet Polat overhandigt het rapport aan wethouder de Jonge RTV Dordrecht
Het rapport is geschreven door Platform Turkse Dordtenaren. Het bevat de resultaten van een diepgaand onderzoek naar discriminatie op diverse gebieden. Polat leverde het rapport dinsdag op het stadhuis in bij wethouder Tanja de Jonge.
Trevyn van Houwelingen | 21 juni 2023 09:30 | Aangepast op 20 juni 2023 18:46
Tijdens het schrijven van het rapport wilde de auteurs gebruik maken van de ervaringen van Dordtenaren op het gebied van discriminatie in de afgelopen 5 tot 10 jaar. Helaas bleken veel mensen terughoudend om hun ervaringen te delen. Deels omdat ze dit niet durven en omdat ze vrezen voor de gevolgen van de overheid, in het bijzonder de Belastingdienst of de politie. Daarom is er een anonieme enquete uitgestuurd, zodat mensen alsnog hun ervaringen konden delen. En die werd door zeventig Dordtenaren ingevuld.

De resultaten worden door de auteurs verontrustend genoemd. Niet alleen bevestigen ze de onderzoeken van afgelopen jaren, maar ze geven ook aan dat de omvang van discriminatie in onze stad vele malen hoger is dan gedacht. Dat komt volgens de onderzoekers omdat er in 90% van de gevallen in Dordrecht geen melding wordt gedaan van discriminatie bij instanties als RADAR en de politie. Voor het stadsbestuur, dat beleid moet maken om deze tendens tegen te gaan, bevestigt dit de vermoedens die er al waren.

"Als we niet weten dat het speelt, doordat we geen volledige cijfers doorkrijgen, lijkt het probleem een stuk kleiner dan het in werkelijkheid is. Dan wordt het beleid dus ook minder effectief." vertelt wethouder Tanja de Jonge aan onze verslaggever nadat ze het rapport overhandigd heeft gekeregen. "We zijn blij dat dit nu, met gedegen onderzoek, op papier is gezet en nemen het mee in onze aanpak."

Bij de aanstelling van dit college van wethouders en burgemeester is er een nieuwe portefeuille toegevoegd aan het bestel, de portefeuille inclusiviteit, diversiteit en kansengelijkheid. Die wordt nu door wethouder van Benschop beheerd. Aan haar dus de taak om met het rapport aan de slag te gaan, en in de woorden van Ahmet Polat: "als gemeenschap samen te werken om discriminatie in Dordrecht te bestrijden."

Om dat zo goed mogelijk te doen levert het rapport niet alleen onderzoeksresultaten maar staan er ook een groot aantal aanbevelingen en maatregelen in, die de gemeente in haar beleid over kan nemen om iets aan het discriminatieprobleem te doen. Belangrijk om te vermelden is dat het rapport niet alleen gaat om discriminatie op cultuur, door de auteurs is ook rekening gehouden met discriminatie op gebied van ras, geslacht, religie, seksuele geaardheid en andere factoren.

Bekijk hieronder een korte reportage over de overhandiging van het rapport.

Meest gelezen

Lees ook

Positief rapport over functioneren RTV Dordrecht

Er is veel te doen geweest over RTV Dordrecht de afgelopen maanden. Als onderdeel van de extra subsi...

Klokken Grote Kerk luiden zondag voor bijeenkomst voor aardbevingsslachtoffers

Turkije en Syrië werden op 6 februari getroffen door een zware aardbeving. Net na de verwoestende na...

Nieuwe Dordtse acties voor slachtoffers aardbeving Turkije en Syrië

In onze stad worden twee weken na de verwoestende aardbeving nog altijd nieuwe acties op touw gezet ...