Het onderzoek werd deze zomer uitgevoerd door Media Adviseurs Nederland, een onafhankelijke mediaconsultant uit Waalre. Er werden zeven interviews afgenomen met een redactiemedewerker, leden van de Raad van Toezicht en ook medewerkers van de gemeente werden gehoord. Daarnaast analyseerde de onderzoeker zes jaar aan financiële verslagen en beleidsstukken. Begin oktober kwamen de eerste bevindingen binnen, op donderdag 19 oktober werd het hele rapport
hier gepubliceerd.
Het onderzoek werd gecompleteerd door een audit van het Keurmerkinstituut, die alle facetten van de bedrijfsvoering per juli 2023 heeft doorgelicht. Het doel van deze audit was te onderzoeken in hoeverre de kwaliteit en professionaliteit, maar ook de effectiviteit van het productaanbod en de bedrijfsvoering bij RTV Dordrecht voldeden aan de eisen van
het keurmerk Nederlandse Streekomroepen. Door de uitkomst van deze audit weet RTV Dordrecht nu ook aan welke van de 20 criteria men voldoet en waar de verbeterpunten liggen.
Rapport
De belangrijkste conclusies uit het rapport zijn overwegend positief. De prestaties van de omroep voldoen volgens de onderzoeker aan de eisen die de gemeente aan de omroep stelde. Qua hoeveelheid producties en artikelen behoort de omroep zelfs tot de top 20 lokale omroepen van Nederland. Ook is de kwaliteit van de journalistieke producties sinds 2017 verbeterd tot een niveau wat “professioneel” genoemd wordt in het rapport.
De consultant van Media Adviseurs Nederland heeft veel ervaring met lokale omroepen in het land, hij noteert in zijn rapport dat RTV Dordrecht bovengemiddeld presteert ten opzichte van veel andere lokale omroepen in het land. Daarbij moet nog eens in ogenschouw genomen worden dat veel andere lokale omroepen met hogere budgetten werken.
Naast positieve opmerkingen legt het rapport ook een vinger op twee zere plekken. Allereerst de financiële situatie van de omroep, die kwetsbaar is. De omroep is voor het functioneren voor een groot deel afhankelijk van projectsubsidies, fondsen en samenwerkingsvormen. De gemeente heeft bovenop de reguliere subsidie de afgelopen twee jaar extra subsidie gegeven om in de voorgaande jaren opgebouwde kwaliteit en professionaliteit te behouden. De de financiële reserves zijn “minimaal”. Hierdoor kunnen tegenvallers in de komende jaren niet opgevangen worden.
Een andere kritische noot van de onderzoeker gaat over de organisatie van de omroep: “Al met al zou je kunnen zeggen dat RTV Dordrecht vanaf 2017 met incidenteel geld enorm gegroeid is wat betreft de prestaties, maar de eigen organisatie is nooit verbreed.” De onderzoeker adviseert om het takenpakket van de directeur/hoofdredacteur te splitsen. Voor wat betreft de governance en overige organisatie-structuur voldoet de omroep wel aan de eisen die de onderzoeker stelt.
RTV Dordrecht heeft er, mede vanwege de verschillende verhalen die er tot de publicatie van het onderzoek via andere media de ronde deden, nu voor gekozen om zelf een reactie op het onderzoeksrapport naar buiten te brengen. Hiervoor sprak de verslaggever met directeur/hoofdredacteur Ton van Wijngaarden.
Beeld van de omroep
De directeur van de omroep is tevreden met het beeld dat door het rapport over de omroep geschetst wordt: “De uitkomsten van het rapport komen voor ons niet als een verrassing, ze zijn voor ons een bevestiging van wat we al langer weten op basis van eerdere onderzoeken en metingen. Wij monitoren en analyseren permanent de scores van onze online en sociale media, daarin kunnen we al jaren de groei in wat we doen en wie we bereiken permanent terugzien. Deze goede resultaten zijn bevestigd door het grote OCD-onderzoek uit de zomer van 2022 naar bereik en waardering van de omroep.”
De onduidelijkheid en verhalen die de laatste tijd de ronde deden over de omroep hebben volgens de directeur/hoofdredacteur niet bijgedragen aan het beeld van de omroep. Hij is dan ook blij dat dit rapport nu duidelijkheid verschaft: “Er is de laatste maanden van alles geschreven en geroepen over RTV Dordrecht en daar zat een hoop onzin tussen. Wij hebben gewacht met reageren totdat het rapport over ons functioneren openbaar gemaakt werd. Nu hopen we dat het rapport een bijdrage kan leveren aan het bijstellen van het beeld over de omroep.”
Streekvorming
Vanaf 2026 verandert het omroepbestel, dan gaan de lokale omroepen in Nederland op in grotere streekomroepen. Daarover heeft van Wijngaarden het volgende te zeggen: “Voor onze toekomstige financiering zijn we afhankelijk van de landelijke overheid, die geld heeft gereserveerd voor de professionalisering van de hele sector, waarbij de huidige 240 lokale omroepen in 2016 zijn omgevormd tot 80 streekomroepen.”
“Er worden de komende jaren steeds meer omroepen meegenomen in dit proces, maar wij zitten daar tot nu toe niet bij. Ondanks een intentieverklaring tot samenwerking met alle andere omroepen binnen onze streek, de Drechtsteden plus Ridderkerk. Streekvorming is essentieel voor onze toekomst, wij willen daarin graag een voortrekkersrol nemen, maar hebben te maken met een gecompliceerde situatie die we niet alleen kunnen oplossen.”
“Daarbij hebben de gemeente nodig, net als bij het op korte termijn oplossen van onze financiële onzekerheid. Dordrecht heeft op dit moment een volwaardige publieke omroep, een omroep die op een professionele en moderne wijze invulling geeft aan haar taak en een aantoonbare waarde heeft voor de lokale samenleving. Wij wensen onszelf financiële en organisatorische rust, zodat we verder kunnen met wat we doen en betekenen en de tijd hebben om de stap naar een volwaardige streekomroep te zetten.”
Toekomst
De vraag die nu rest is, met ook nog een verhuizing in zicht: hoe zien de komende maanden er voor de omroep uit? De gemeenteraad bespreekt in november en beslist in december over mogelijke verdere financiële steun voor de omroep. Tot die tijd blijft RTV Dordrecht nieuws uit de stad brengen en wordt er gezocht naar een nieuw onderkomen.