Dordrecht, Netherlands

Kroonluchter blijft schitteren in Dordts Patriciërshuis dankzij crowdfunding

De kroonluchter is aangekocht door het museum RTV Dordrecht
Tot eind van dit jaar was de lamp in bruikleen. Daarna zou de kroonluchter, het middelpunt van de opgeknapte Maaskamer in het Patriciërshuis, terug moeten naar het depot van een kunsthandelaar. Maar dat wilden medewerkers van de museum koste wat het kost voorkomen. En daarom werd er vorig jaar een crowdfundingsactie opgezet. En met succes.
Marjolein Vos | 10 maart 2023 11:18 | Aangepast op 10 maart 2023 11:18
Met bijdrages van 188 donateurs is het gelukt om de luchter uit het einde van de 18de eeuw aan te kopen. In totaal was daar 27.500 euro voor nodig. De gemeente heeft ook een bijdrage geleverd; het Patriciërshuis was de eerste Dordtse instelling die gebruik maakte van een nieuwe regeling. Als geld wordt ingezameld via crowdfundingplatform voordekunst.nl doet de gemeente ook een schenking. Dit kan oplopen tot 25% van het doelbedrag tot een maximum van 5000 euro.


De kroonluchter bestaat uit verguld messing en zo’n duizend kristallen steentjes en hing ooit in een Amsterdams grachtenpand. Het Patriciërshuis kwam de luchter op het spoor nadat het museum in coronatijd noodgedwongen de deuren moest sluiten. Toen hebben vele vrijwilligers van het museum van de nood een deugd gemaakt en de Maaskamer zo goed mogelijk in de originele stijl gerestaureerd.

De kroon op het werk
Na de verbouwing ontbrak er nog één ding: een monumentale kroonluchter, passend bij de rijkelijk met strikken en bloemslingers gedecoreerde wanden en de kroonlijst langs het plafond. “Versierselen die heel typerend zijn voor stijlkamers uit die tijd, volgens kunstkenners, en zó verfijnd, dat de Maaskamer bijna on-Nederlands aandoet”, laat een medewerker weten. Het duurde even voor er een passend exemplaar werd gevonden. Na jaren werd deze kroonluchter gevonden bij de kunsthandelaar en wist het Patriciërshuis het voor elkaar te krijgen de lamp in bruikleen te krijgen. En daar blijft de luchter nu dus ook hangen. .
Bekijk hierboven beelden van de kroonluchter RTV Dordrecht
Museum aan de Maas
In het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas is te zien hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18de eeuw. Het huis bevat vele meubels en andere gebruiksvoorwerpen uit deze periode. Het museum viert dit jaar haar 10-jarig jubileum. Het pand waarin het museum is gevestigd is omstreeks 1650 gebouwd in opdracht van koopman Jacob Trip. Een latere bewoner heeft omstreeks 1780 een ronde kamer aangebouwd, die een fantastisch uitzicht biedt over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa. Deze koepelkamer, overgenomen uit de Franse architectuur en vooral toegepast bij buitenhuizen langs het water, werd in Dordrecht een Maaskamer genoemd. In deze zaal werd vermoedelijk gedineerd, muziek gemaakt en gedebatteerd. Meer informatie over het Patriciërshuis is te vinden op de
van het museum.
De luchter dateert uit de 18de eeuw RTV Dordrecht
Woensdag werd er geproost met de wethouder en een aantal donateurs RTV Dordrecht

Meest gelezen

Lees ook

Chauffeurs zamelen geld in voor hoger beroep Dordtse trucker

Collega-chauffeurs starten een crowdfundingsactie voor het hoger beroep van Dordtenaar Jan Slotboom....

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Streefbedrag crowdfunding Dordtse Jazz Sociëtiet behaald

Sinds 1995 was er bijna niets meer aan het interieur van de Dordtse Jazz Sociëtiet (DJS) veranderd. ...

Patriciërshuis verguld met nieuw schilderij: landschap bij maanlicht schittert tijdens Cultuurnacht

Werken van deze kunstenaar komen niet vaak op de markt. En als dat wel gebeurt, moet je er snel bij ...

Patriciërshuis tikt uniek schilderij van grootvader Ary Scheffer op de kop

Er zijn nauwelijks schilderijen van hem bekend. Het is dan ook bijzonder dat het Dordtse museum Het ...

Crowdfunding voor moeder Michel en dochter Anneke na fatale beschieting door 'Lucky' in Zwijndrecht

Op GoFundMe is een crowdfunding opgezet voor de 66-jarige overleden moeder Michel en haar 38-jarige ...