Dordrecht, Netherlands

Patriciërshuis verguld met nieuw schilderij: landschap bij maanlicht schittert tijdens Cultuurnacht

Bezoekers vergapen zich aan het nieuwe werk dat Arie Lamme schilderde RTV Dordrecht
Werken van deze kunstenaar komen niet vaak op de markt. En als dat wel gebeurt, moet je er snel bij zijn om het schilderij op de kop te tikken. Toch kreeg het relatief kleine museum Het Dordts Patriciërshuis het voor elkaar om een afbeelding van Arie Lamme aan te schaffen. Trots werd het dit weekend voor het eerst aan het publiek getoond.
Redactie RTV Dordrecht | 17 oktober 2023 13:42 | Aangepast op 17 oktober 2023 13:42
Arie Lamme, die naam zegt je misschien niet veel. Maar hij is de opa van kunstenaar Ary Scheffer en die kennen we in Dordt allemaal wel, als is het maar van het naar hem vernoemde Scheffersplein. Lamme werd in 1748 geboren in Heerjansdam, maar verhuisde als kind met zijn ouders naar Dordrecht. Hij ontwikkelde zich tot landschapsschilder en dichter.

Met de trein naar Dordrecht
Het werk dat nu door het Patriciërshuis is gekocht, kwam boven water op een veiling in Parijs. Via een bevriende antiquair is het in ons land terecht gekomen. “In Parijs zit een Nederlander die daar een zaak heeft en die bellen we dan wel eens, of hij een schilderij wil ophalen”, legt Peter Zwanenbrug, bestuurslid van het museum, uit. “Wij betalen het keurig en dan geven we een vrijwaringsbewijs af en daarmee gaat hij naar het veilinghuis. Zo haalt hij het schilderij op en neemt het in bewaring.”

Maar toen stond het kunstwerk dus nog in Parijs en moest het op een of andere manier naar Dordrecht gebracht worden. “Wij hebben een poule met vrijwilligers en op het moment dat die antiquair het schilderij had opgehaald, was één van die vrijwilligers in Parijs met de trein. Dus die hebben wij gebeld. En die vroeg: hoe groot is het schilderij? .Wij zeiden: niet zo groot. Dus die was bereid om het onder de arm, gewoon in de TGV, mee naar Nederland te nemen. En zo is het bij ons gekomen”, zegt Zwanenbrug.

In slechte staat
Op het schilderij is een landschap bij maanlicht te zien, met op de voorgrond een paar koeien. “Het is eigenlijk een heel donker schilderij. Dus als je het niet goed uitlicht, dan denk je: gaan we hier nog wat op zien? Maar als je het van dichtbij bekijkt en er staat goede verlichting op, dan zie je allerlei details”, vertelt Zwanenbrug.

Het schilderij staat nu te stralen in het museum, maar bij aankomst bleek het in slechte staat: het werk van 30x40 centimeter zat in een te krappe, niet originele lijst die bovendien een deel van het werk bedekte. De restauratie was dan ook nog een hele klus en net op tijd klaar om het schilderij aan het publiek te tonen tijdens de Cultuurnacht.

Het schilderij was in slechte staat, zo is te zien op deze foto van het voor de restauratie © Dordts Patriciërshuis

Het Patriciërshuis opent maar wat graag de deuren voor dit maanlandschap. Bezoekers kunnen naast dit bijzondere werk overigens nóg een Lamme aanschouwen: in februari lukte het het museum ook al een schilderij van Lamme op de kop te tikken. Dat was er een met een afbeelding van bloemen en vogels. “Het Dordrechts Museum heeft maar één werk van Lamme en wij nu twee”, besluit Zwanenbrug glunderend.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Wie wint De Scheffer 2024? Dit zijn de genomineerden

De Vereniging Dordrechts Museum reikt een keer in de twee jaar een prijs uit aan een jonge talentvol...

Patriciërshuis toont vroeg werk van leden jubilerend Pictura

Het is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland: Pictura. Dit jaar wordt een jubileum...

Penselen als wapens: Ary Scheffer en de Franse Romantiek centraal tijdens nieuwe tentoonstelling Dordrechts Museum

In het Dordrechts Museum wordt momenteel gewerkt aan een grote tentoonstelling over Ary Scheffer (17...

Dordtse Cultuurnacht 2023: van daten met schilderij tot 'techno-toilet'

De binnenstad is dit weekend weer het decor van de Dordtse Cultuurnacht. In de nacht van zaterdag op...

Kroonluchter blijft schitteren in Dordts Patriciërshuis dankzij crowdfunding

Tot eind van dit jaar was de lamp in bruikleen. Daarna zou de kroonluchter, het middelpunt van de op...

Patriciërshuis tikt uniek schilderij van grootvader Ary Scheffer op de kop

Er zijn nauwelijks schilderijen van hem bekend. Het is dan ook bijzonder dat het Dordtse museum Het ...