Dordrecht, Netherlands

Kunnen we nog zwemmen in De Merwelanden? 'Nodig dat we ernaar gaan kijken'

Het is in Dordrecht de meest gestelde vraag na de nieuwe onthulling van Zembla over Chemours: kunnen 'we' nog veilig zwemmen in De Merwelanden? In de recreatieplas is voorlopig geen negatief zwemadvies, al willen gemeente en provincie zo snel mogelijk duidelijkheid van het RIVM.
Corrado Francke | 30 juni 2023 16:25 | Aangepast op 30 juni 2023 16:25
De Dordtse PvdA stelde donderdag meteen vragen na aanleiding van de uitzending. Fractievoorzitter Wouter van der Spoel wil "geen paniek creëren", maar denkt wel dat het goed is dat er duidelijkheid over komt. "Het ging over een straal van vijftien kilometer. Als je dan kijkt waar de zwemplas ligt, denk ik dat we ons zorgen moeten maken", licht de PvdA'er zijn vragen toe.

Het tv-programma Zembla ontdekte dat het water in sloten en zwemplassen in een omtrek van vijftien kilometer rondom de Chemours-fabriek zeer ernstig verontreinigd is met PFAS. In sloten in Sliedrecht en Papendrecht zijn concentraties gemeten die gemiddeld 13 duizend keer de norm van het RIVM overschrijden.

Ander waterschap
In het Lammetjeswiel, een zwemplas in Alblasserdam, is het PFOA-gehalte 250 keer te hoog en het PFAS-gehalte zes keer. Het is niet precies duidelijk wat de concentraties in De Merwelanden zijn. Dat komt ook doordat Dordrecht onder het Waterschap Hollandse Delta valt. Sliedrecht, Alblasserdam en Papendrecht maken deel uit van het Waterschap Rivierenland.

Ook zijn er op dit moment geen normen voor PFAS in zwemwater. De provincie heeft het RIVM hierover om duidelijkheid gevraagd.
Een groep Dordtse basisschoolkinderen is vrijdagmiddag aan het zwemmen in De Merwelanden. "We hebben er eigenlijk niet over nagedacht", zegt een van de ouders. Een ander vult aan: "Maar ik heb het nieuws wel gelezen."

Een andere vraag: waarom wist niemand van de PFAS-waarden in plassen en sloten? Het ministerie en het waterschap wijst vooral naar het RIVM en ook in de lokale politiek zijn er nog veel vraagtekens.

Verspreiding van kennis
"Ik ben erg aan het nagaan of ik zelf steken heb laten liggen", peinst Van der Spoel. "Maar dat vind ik ook het lastige van dit dossier. Het waterschap heeft ermee te maken, de provincie, wij als gemeente, Europa is ermee bezig. Die verspreiding van alle kennis bij de overheid maakt het zo ontzettend moeilijk om daar een vuist tegen te maken en dat ben ik eigenlijk wel een beetje zat."

Woensdag is de volgende aflevering in het Chemours-dossier. Dan verschijnt de directeur van het chemiebedrijf in de Tweede Kamer bij een hoorzitting.

Lees meer over:

De Merwelanden|Chemours|PFAS|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Moestuin Sliedrecht verkoopt veel minder groenten door vervuilde PFAS-grond

Het moestuinseizoen is weer begonnen, maar in de winkel van de sociale moestuin in Sliedrecht is het...

Menselijke golf moet aandacht vestigen op vervuild water

Het was zaterdag nog veel te koud om te zwemmen en bovendien wordt dat afgeraden in de Merwelanden. ...

Advies: eet niet alleen eieren van hobbykippen

Mensen die eieren van hun eigen kippen willen eten, kunnen dat het beste afwisselen met eieren uit d...