Dordrecht, Netherlands

Kunnen we nog zwemmen in De Merwelanden? 'Nodig dat we ernaar gaan kijken'

Het is in Dordrecht de meest gestelde vraag na de nieuwe onthulling van Zembla over Chemours: kunnen 'we' nog veilig zwemmen in De Merwelanden? In de recreatieplas is voorlopig geen negatief zwemadvies, al willen gemeente en provincie zo snel mogelijk duidelijkheid van het RIVM.
Corrado Francke | 30 juni 2023 16:25 | Aangepast op 30 juni 2023 16:25
De Dordtse PvdA stelde donderdag meteen vragen na aanleiding van de uitzending. Fractievoorzitter Wouter van der Spoel wil "geen paniek creëren", maar denkt wel dat het goed is dat er duidelijkheid over komt. "Het ging over een straal van vijftien kilometer. Als je dan kijkt waar de zwemplas ligt, denk ik dat we ons zorgen moeten maken", licht de PvdA'er zijn vragen toe.

Het tv-programma Zembla ontdekte dat het water in sloten en zwemplassen in een omtrek van vijftien kilometer rondom de Chemours-fabriek zeer ernstig verontreinigd is met PFAS. In sloten in Sliedrecht en Papendrecht zijn concentraties gemeten die gemiddeld 13 duizend keer de norm van het RIVM overschrijden.

Ander waterschap
In het Lammetjeswiel, een zwemplas in Alblasserdam, is het PFOA-gehalte 250 keer te hoog en het PFAS-gehalte zes keer. Het is niet precies duidelijk wat de concentraties in De Merwelanden zijn. Dat komt ook doordat Dordrecht onder het Waterschap Hollandse Delta valt. Sliedrecht, Alblasserdam en Papendrecht maken deel uit van het Waterschap Rivierenland.

Ook zijn er op dit moment geen normen voor PFAS in zwemwater. De provincie heeft het RIVM hierover om duidelijkheid gevraagd.
Een groep Dordtse basisschoolkinderen is vrijdagmiddag aan het zwemmen in De Merwelanden. "We hebben er eigenlijk niet over nagedacht", zegt een van de ouders. Een ander vult aan: "Maar ik heb het nieuws wel gelezen."

Een andere vraag: waarom wist niemand van de PFAS-waarden in plassen en sloten? Het ministerie en het waterschap wijst vooral naar het RIVM en ook in de lokale politiek zijn er nog veel vraagtekens.

Verspreiding van kennis
"Ik ben erg aan het nagaan of ik zelf steken heb laten liggen", peinst Van der Spoel. "Maar dat vind ik ook het lastige van dit dossier. Het waterschap heeft ermee te maken, de provincie, wij als gemeente, Europa is ermee bezig. Die verspreiding van alle kennis bij de overheid maakt het zo ontzettend moeilijk om daar een vuist tegen te maken en dat ben ik eigenlijk wel een beetje zat."

Woensdag is de volgende aflevering in het Chemours-dossier. Dan verschijnt de directeur van het chemiebedrijf in de Tweede Kamer bij een hoorzitting.

Lees meer over:

De Merwelanden|Chemours|PFAS|

Meest gelezen

Bezorgwagen supermarkt rolt water in

Redactie Streek 56 | RTV Ridderkerk | 17 apr 2025 20:48

Lees ook

Openbaar Ministerie op zoek naar bewijs bij Chemours: ‘Milieuzaken erg complex’

Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft dinsdag rechercheurs van het Functioneel Parket over de vl...

RIVM: eet geen eieren van hobby-kippen, kan door PFAS schadelijk zijn

Eet geen eieren meer van kippen uit eigen tuin, moestuinen, dierenweitjes en zorg- en kinderboerderi...

Bezoekers open avond Chemours blijven met vragen achter: 'Waardeloze avond'

Het handjevol bezoekers dat de open avond van Chemours bezocht, ging teleurgesteld naar huis. "De bi...

Tim verkoopt geen pannen met PFAS meer: ‘Mensen willen geen pan met zooi’

Kookwinkel De Gruijter in Sliedrecht heeft ze in de ban gedaan: pannen waarin PFAS is verwerkt. “Wij...

Interesse open avonden Chemours valt tegen

Chemiebedrijf Chemours heeft deze maand twee 'open avonden' georganiseerd in Dordrecht en Papendrech...

Alblasserdam trekt ondersteuning Chemours in

Gemeente Alblasserdam gaat in 2025 geen gemeentelijke ondersteuning meer bieden aan de Dordtse chemi...