Dordrecht, Netherlands

Maas in de wet natuurbescherming

Schurende gitaren, een jolig publiek en rumoer: in het Wantijpark is het de hele zomer gezellig door de evenementen en alles wat daarbij hoort. Maar hebben andere bewoners van het park, zoals vogels, geen last van al het kabaal?
Marie Frenay | 24 augustus 2022 11:35 | Aangepast op 24 augustus 2022 11:35
Enerzijds staat het Wantijpark bekend om de gezellige evenementen, anderzijds is het park het leefgebied van een divers palet aan planten en dieren, zoals de bever. Deze dieren zijn wettelijk beschermd. “Maar de wet natuurbescherming is ontzettend ingewikkeld”, vertelt Stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi-Van der Est.

Dat zorgt volgens de stadsecoloog voor onduidelijke en vervelende situaties. “In de wet is opgenomen dat je broedende vogels niet mag storen, maar wat is de definitie van storen?,” vraagt Sjoerd zich af. De ene vogel kan volgens de stadsecoloog al last krijgen van een maaimachine, terwijl de andere vogel geen last heeft van het lawaai.
“De gemeente heeft in het beleid opgenomen dat de nesten van vogels niet mogen worden verstoord. Dat betekent dat we ons werk aanpassen, om te voorkomen dat we per ongeluk een nest in het hoge gras wegmaaien,” legt Sjoerd uit. Daarnaast zijn er voor evenementen ook vergunningen nodig.

Vergunningen beschermen bewoners van Dordt
Die vergunningen worden verleend door de Omgevingsdienst Zuid Holland-Zuid. De dienst voert namens de provincie controles uit en toetst de aanvragen.
In het Wantijpark mogen tien evenementenvergunningen worden aangevraagd. Er zijn negen losse vergunningen aangevraagd voor Brand Parkies, het Moutbierfestival en Wantijpop. “Evenementen waarbij de feestdagen achter elkaar worden gevierd vallen onder een vergunning”, zegt van der Harg. Het Moutbierfestival bestaat uit drie dagen, maar valt dus onder een vergunning. Voor Parkies geldt dat iedere avond wordt gezien als een los evenement, en dus heeft Parkies zeven vergunningen nodig.

Om de overlast van evenementen te beperken voor de dieren worden maatregelen getroffen. “Er kunnen speciale hekken gebruikt worden om het geluid te dempen”, legt de stadsecoloog uit. “Tijdens Wantijpop moest een van de ingangen in het park dicht, omdat anders het leefgebied van een bever verstoord zou worden”, vertelt de woordvoerster van de Omgevingsdienst ZHZ.
Definitieproblemen
Ondanks deze maatregelen blijven er onduidelijkheden, volgens de stadsecoloog: “Sommige vogels verlaten per direct het nest als ze worden verstoord. Als ze het geluid horen van een boor is het broeden gelijk afgelopen.”

Deze maas in de wet zorgt niet alleen voor onrust in het Wantijpark. Alle gemeenten in Nederland hebben hiermee te maken. Ook in het centrum van Dordt leidde het gebrek aan beleid voor onrust onder Dordtenaren.

De Dordtse kermis werd opgebouwd bij een nest jonge zwanen. “In het begin maakten wij ons heel erg zorgen over de invloed van de kermis op de ontwikkeling van de jonge zwanen. Uiteindelijk lijkt alles goed te zijn gegaan met de vogels”, zegt Sjoerd. Dit keer liep de discussie af met een sisser, toch hoeft dat niet altijd het geval te zijn.

Lees meer over:

natuur|

Meest gelezen

Kortstondige stroomstoring treft 30.000 huishoudens in de Drechtsteden

Ylva Verbeek | Redactie Streek 56 | 10 jun 2024 10:41

A16 dicht na ernstig ongeluk, traumahelikopter landt op snelweg

Rijnmond | Redactie Streek 56 | 7 jun 2024 15:57

Lees ook

Bever vast in gemaal: 'Hij kon er zelf niet uitkomen.'

De dierenambulance Louterbloemen is afgelopen vrijdag uitgerukt voor een bever in de problemen. Het ...

Avontuur in de natuur: recreatieseizoen Biesbosch van start

Het recreatieseizoen van de Biesbosch is weer officieel geopend, dit keer op een zomerse zaterdag. B...

Dordts Weekend van de natuur zoekt initiatieven

Het gaat niet goed met de biodiversiteit. Daarom organiseert de gemeente samen met allerlei groene o...

Nationale Boomfeestdag; ‘Van opnemen CO2 tot voorkomen hittestress’

Dordrecht is 20 bomen rijker. Kinderen van basisschool De Regenboog op de Staart hebben woensdagmorg...

Aleksandra haar python was bijna een week spoorloos: dit is het bijzondere verhaal

Ken je dat verhaal van de python die een week kwijt was, maar alsnog gevonden werd? Aleksandra Klimo...

Visarend weer aan de vrouw

Het lijkt er op dat de geliefde visarend uit de Biesbosch toch een vrouwtje heeft gevonden. De twee ...