Dordrecht, Netherlands

Man al voor de vierde keer verdacht van stalking: 'Hij begrijpt het nog steeds niet'

De man was al drie keer eerder veroordeeld voor stalking Rijnmond / Pixabay
Een relatie, samenwonen en trouwplannen: het gaat lang goed tussen Melissa* en een 34-jarige man uit Drenthe. Maar als hun verkering stukloopt, volgen er talloze belletjes, mailtjes en bankoverschrijvingen van één cent richting de vrouw. "Hij blijft maar doorgaan."
Corrado Francke | 29 maart 2024 18:00 | Aangepast op 29 maart 2024 16:43
De grote vraag in deze kwestie: is er sprake van stalking? De rechter merkt op dat de verdachte in maart vorig jaar een 'stopgesprek' met de politie heeft gehad, maar volgens de vrouw heeft dit niks opgeleverd.

'Daar gaat ze'
Het vermeend stalken verschilt tussen WhatsAppjes, belletjes midden in de nacht en later overboekingen van één cent, inclusief stukken tekst. Ook filmt Patrick*, terwijl hij niet meer bij Melissa woont, haar in Zwijndrecht vanuit zijn auto. Op de achtergrond klinkt muziek met bijpassende titels: 'Daar gaat ze', 'Uit elkaar' en 'Nu wij niet meer praten'.

Patrick blijft nuchter en nonchalant. "Ze wist helemaal niet dat ik haar achtervolgd had", zegt hij. Verder beantwoordt hij de meeste vragen van de rechter met dezelfde oneliner: "Ik heb er verder geen verklaring voor."

Tranen
Een paar meter verderop, waar Melissa zit, beginnen al snel tranen te vloeien. Zeker als de rechter over de geldkwestie begint, als het ware de rode draad door de zaak. Dat zit zo: het stel zit met een mislukte woningkoop en moet daarom 20 duizend euro boete betalen.

Uiteindelijk is Patrick de helft van dat bedrag verschuldigd aan zijn ex, maar dat geld krijgt ze nooit. "Mijn intentie was alleen om die boete te betalen", legt hij uit als hem wordt gevraagd waarom hij haar maar bleef bellen en WhatsAppen. Patrick geeft aan dat hij het geld persoonlijk aan haar wilde geven in plaats van het door de brievenbus te stoppen of het bedrag over te boeken.

'U wilde contact kopen'
De officier van justitie is fel richting de verdachte. "Er kan tegenwoordig op veel verschillende manieren betaald worden dat ik echt niet geloof dat het door de brievenbus hoeft. Het kan via de notaris, je kunt het overmaken, het aan ouders of vrienden geven en het ook in gedeeltes betalen. Maar dat heeft u nooit gedaan, omdat u contact wilde 'kopen'. Hij begrijpt het nog steeds niet, dat vind ik heel jammer en een beetje onbegrijpelijk."

Patrick heeft immers een flink strafblad met drie stalkingszaken. Hij is hardleers, concludeert de officier. "Als hij weer een partner zou krijgen en het mis zou gaan, weet hij wat hij moet doen, namelijk: het accepteren. Punt. Verder niets. Maar ik heb niet de indruk dat bij u het kwartje is gevallen", bijt hij hem toe.

'Zoiets vreet energie'
Omdat Patrick al 18 dagen in voorarrest heeft gezeten, hoeft hij als het aan de officier ligt niet terug de cel in. Wel eist justitie een voorwaardelijke celstraf van 120 dagen, inclusief schadevergoeding en een contact- en locatieverbod. "Zoiets vreet energie en verziekt je dag", benadrukt de officier.

De advocaat van de man is het daar niet mee eens. Ze pleit voor vrijspraak en somt een lange lijst berichtjes op waaruit volgens haar blijkt dat het zoeken van contact wederzijds was. "Hij wilde haar financieel helpen en dat werd door haar geaccepteerd. Nu wil hij er vanaf en verder met zijn leven", besluit ze.

Op 11 april doet de rechter uitspraak.

Omwille van privacyredenen zijn de namen van de verdachte en slachtoffer gefingeerd.

Lees meer over:

Rechtspraak|

Meest gelezen

Lepeltje Lepeltje terug in het Weizigtpark

Ylva Verbeek | 9 mei 2024 08:30

Lees ook

Tom lichtte Feyenoordfans op én verloor zijn vrienden: 'Tot mijn nek in de schulden'

Een 25-jarige Zwijndrechter maakt in mei vorig jaar twee Feyenoordfans blij met kaartjes voor de kam...

Steekpartij Hugo de Grootlaan: dader (34) moet drie jaar de cel in

De man die afgelopen zomer op de Hugo de Grootlaan in Dordrecht iemand neerstak, moet drie jaar de c...

William belt 134 keer als zijn vriendin het ineens uitmaakt, omdat hij de 'verkeerde' huidskleur heeft

Een jonge man en vrouw worden verliefd, maar een van hun ouders ziet hun relatie niet zitten. Op een...

'Vanwege zijn huidskleur' was het einde relatie: daarna belde hij zijn ex 134 keer

Van een plots einde van een relatie tot een rechtszaak wegens mogelijke stalking. Het overkwam een 2...

Leon laat zijn dochter als 'wijze les' naar horrorporno kijken

Een Dordtse vader vliegt uit de bocht als hij zijn 13-jarige dochter tot de orde wil roepen. Hij wil...

Dordtenaar bestraft voor beledigen agenten, die hij 'kankerhoertjes' noemde

Een 23-jarige Dordtenaar gaat in de zomer van vorig jaar opnieuw de fout in. In Arnhem noemt hij twe...