Dordrecht, Netherlands

'Vanwege zijn huidskleur' was het einde relatie: daarna belde hij zijn ex 134 keer

De zaak speelt zich af in de Dordtse wijk Sterrenburg Google Streetview
Van een plots einde van een relatie tot een rechtszaak wegens mogelijke stalking. Het overkwam een 23-jarige Dordtenaar, die woensdag in de rechtbank moest uitleggen waarom hij, nadat zijn inmiddels ex-vriendin hun relatie verbrak, haar in de dagen erna veelvuldig berichtjes stuurde en 134 keer belde. Het grote dilemma voor de rechter: heeft hij haar wel of niet gestalkt?
Corrado Francke | 8 november 2023 13:01 | Aangepast op 8 november 2023 13:01
Het begon allemaal voorspoedig en romantisch tussen de twee. De advocaat toont zelfs een liefdesbrief, die hij in januari dit jaar naar haar stuurde, en zegt dat ze zelfs over een huwelijk spraken. "Ik heb nooit ruzie met haar gehad, ik heb nooit agressief tegen haar gedaan en ben nooit boos op haar geweest", vertelt de man in de Dordtse rechtbank.

Voor haar deur
Toch krijgt hij in de ochtend van 1 juli een berichtje: de relatie is klaar. In de vier dagen erna staat hij een keer voor haar deur in de Dordtse wijk Sterrenburg, stuurt hij vele berichtjes en belt hij haar in totaal 134 keer.

Wanneer hij haar belde en wat hij precies naar haar heeft gestuurd, is alleen een raadsel. Dat staat namelijk niet in het dossier. "De context ontbreekt, naar mijn mening moet het OM een compleet dossier aanleveren", merkt zijn advocaat op.

Huidskleur
De relatie tussen de Dordtenaar en de Turks-islamitische vrouw is volgens de advocaat beëindigd vanwege de huidskleur van de verdachte. "Haar moeder had liever niet dat zij met een donker persoon zou gaan, terwijl de vrouw de relatie zelfs wilde voorzetten."

Wel is het zo dat zijn ex op 5 juli de politie belt omdat zij, zo zegt ze, wordt lastiggevallen. De politie voert een zogeheten stopgesprek met de man, die te horen krijgt dat hij beter uit haar buurt kan blijven. Toch gaat hij volgens de officier van justitie, die een taakstraf van 80 uur eist, door met bellen en whatsappen. Op 6 juli wordt hij aangehouden, een dag later is de Dordtenaar weer vrij.

Paranoia
"De aanhouding heeft best veel impact op hem gehad", benadrukt zijn advocaat. Dat vindt de verdachte zelf ook. "Ik vind het heftig dat het zo groot gemaakt moet worden, want sinds de aanhouding ben ik in de buurt van haar huis voor niks paranoia. Dat vind ik niet nodig, want ik heb geen verkeerde bedoelingen."

De officier van justitie denkt daar anders over. "Het blijkt dat er meermaals contact is geweest. Ondanks dat er sprake is van een korte periode, vind ik dat er sprake is van belaging. De vrouw gaf aan bang te zijn, de politie is met hem in gesprek geweest en toch gaat meneer verder met bellen. Dat vind ik kwalijk", zegt ze.

Het vonnis
Het oordeel van de rechter is kort en bondig, want de man wordt vrijgesproken. "Dat ligt aan de aard van de belaging. Relaties gaan soms uit en bij wie het gebeurt, kun je verwachten dat er contact gaat komen." De rechter vindt ook dat er een hoop onduidelijkheid is over de berichtjes en er dus bewijs ontbreekt. "Hoeveel? Wat staat erin? Ik heb geen idee. Puntje bij paaltje spreek ik u vrij, al zou ik u in algemene zin adviseren geen contact meer met haar op te nemen."

Lees ook

Tom lichtte Feyenoordfans op én verloor zijn vrienden: 'Tot mijn nek in de schulden'

Een 25-jarige Zwijndrechter maakt in mei vorig jaar twee Feyenoordfans blij met kaartjes voor de kam...

Man al voor de vierde keer verdacht van stalking: 'Hij begrijpt het nog steeds niet'

Een relatie, samenwonen en trouwplannen: het gaat lang goed tussen Melissa* en een 34-jarige man uit...

Steekpartij Hugo de Grootlaan: dader (34) moet drie jaar de cel in

De man die afgelopen zomer op de Hugo de Grootlaan in Dordrecht iemand neerstak, moet drie jaar de c...

William belt 134 keer als zijn vriendin het ineens uitmaakt, omdat hij de 'verkeerde' huidskleur heeft

Een jonge man en vrouw worden verliefd, maar een van hun ouders ziet hun relatie niet zitten. Op een...

Leon laat zijn dochter als 'wijze les' naar horrorporno kijken

Een Dordtse vader vliegt uit de bocht als hij zijn 13-jarige dochter tot de orde wil roepen. Hij wil...

Dordtenaar bestraft voor beledigen agenten, die hij 'kankerhoertjes' noemde

Een 23-jarige Dordtenaar gaat in de zomer van vorig jaar opnieuw de fout in. In Arnhem noemt hij twe...