Dordrecht, Netherlands

Mensen met een beperking runnen bedrijfsrestaurant gemeente Zwijndrecht

In de keuken van het Zwijndrechtse gemeentehuis wordt hard gewerkt. Miranda, Axel, Wim, Corne en Laura steken samen met hun collega’s de handen uit de mouwen. Sinds deze maand verzorgen zij namelijk drie dagen per week de lunch voor de ambtenaren. En dat is best bijzonder, want ze hebben allemaal een verstandelijke beperking.
Marjolein Vos | 26 oktober 2023 09:00 | Aangepast op 25 oktober 2023 13:41
Met de komst van de nieuwe werknemers is ook de naam van het restaurant aangepast, naar ZmaakSaam met de Z van Zwijndrecht. De gemeente is hiervoor de samenwerking aangegaan met Gemiva, het bedrijf dat mensen die een handicap, chronische ziekte of een andere beperking hebben zorg of ondersteuning biedt. “We zijn blij dat de samenwerking met Gemiva is gerealiseerd”, vertelt wethouder Tycho Jansen. "Voor de gemeente is dit veel meer dan een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door ZmaakSaam krijgen collega’s een smakelijke en gezonde lunch. Maar bedrijfsrestaurant ZmaakSaam is ook een plaats van ontmoeting. Het is er gezellig en je voelt je er altijd welkom. Voor iedereen een win-win situatie."

Chantal de Ridder is begeleider bij Gemiva en staat de werknemers bij. Ze merkt dat ze nu al, in een paar weken, een grote ontwikkeling door hebben gemaakt. “Onze cliënten stapten een paar maanden geleden nog wat aarzelend binnen. Inmiddels voelen ze zich thuis, mede door het warme welkom vanuit de gemeente. Ze worden gewaardeerd en genieten van het werk en de contacten. Wij vinden het bij Gemiva belangrijk dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving. Deze werkplek is daar een prachtig voorbeeld van.”

Trots
Op de lunchkaart staat van alles: van soep tot broodjes hamburger en salades. “Ik ben er supertrots op dat ik dit mag doen”, zegt Miranda. Iedereen werkt in de keuken op zijn eigen tempo. “We zeggen niet: jij kan dat niet of jij kan dit wel”, vertelt Axel, terwijl hij de sla uit de centrifuge haalt. “Dan zeggen we: als het niet helemaal lukt, dan helpen we elkaar gewoon.”

En die samenwerking is er ook met andere collega’s van de gemeente, die geen beperking hebben. “Het ZmaakSaam-team onderhoudt de moestuin en krijgt daarbij hulp van gemeentecollega’s”, legt Linda van der Meulen van de gemeente Zwijndrecht uit. “We zien de samenwerking ook op andere gebieden groeien. Cliënten worden betrokken bij werkzaamheden binnen het gemeentehuis, zoals vouw- en inpakwerk en het rondbrengen van fruit. We hopen dit in de toekomst verder uit te breiden.”

Onze collega’s van Rijnmond namen een kijkje in de keuken. Bekijk hier hun reportage.

Lees meer over:

gemiva|Gemeente Zwijndrecht|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Vos en Van der Leer neemt Zwijndrechtse boekwinkel Hyperion over

Nadat eigenaar Peter Sassen vorig jaar plotseling overleed, was het onduidelijk of zijn winkel in wi...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura over mineralen en bijen

In Via Cultura deze keer een aflevering van Zoals de waard is, een talkshow van de lokale omroep ATO...

Leon Anink voorgedragen als nieuwe burgemeester Zwijndrecht

De gemeenteraad van Zwijndrecht draagt Leon Anink voor als nieuwe burgemeester.De 43-jarige Anink i...

Komst asielzoekers naar Zwijndrecht zo goed als zeker

Alle fracties van de Zwijndrechtse gemeenteraad zullen zo goed als zeker instemmen met de komst van ...

Woensdag op TV Dordrecht: Via Cultura Live over armoede in Zwijndrecht

Armoede is geen makkelijk onderwerp, maar het is een groot probleem in de Drechtsteden en daarom bel...

Demonstratie aangekondigd bij gemeenteraadsvergadering over opvang asielzoekers

Het plan van de gemeente Zwijndrecht om vanaf dit voorjaar maximaal 300 asielzoekers op te vangen in...