Met de komst van de nieuwe werknemers is ook de naam van het restaurant aangepast, naar ZmaakSaam met de Z van Zwijndrecht. De gemeente is hiervoor de samenwerking aangegaan met Gemiva, het bedrijf dat mensen die een handicap, chronische ziekte of een andere beperking hebben zorg of ondersteuning biedt. “We zijn blij dat de samenwerking met Gemiva is gerealiseerd”, vertelt wethouder Tycho Jansen. "Voor de gemeente is dit veel meer dan een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Door ZmaakSaam krijgen collega’s een smakelijke en gezonde lunch. Maar bedrijfsrestaurant ZmaakSaam is ook een plaats van ontmoeting. Het is er gezellig en je voelt je er altijd welkom. Voor iedereen een win-win situatie."
Chantal de Ridder is begeleider bij Gemiva en staat de werknemers bij. Ze merkt dat ze nu al, in een paar weken, een grote ontwikkeling door hebben gemaakt. “Onze cliënten stapten een paar maanden geleden nog wat aarzelend binnen. Inmiddels voelen ze zich thuis, mede door het warme welkom vanuit de gemeente. Ze worden gewaardeerd en genieten van het werk en de contacten. Wij vinden het bij Gemiva belangrijk dat mensen met een beperking meedoen in de samenleving. Deze werkplek is daar een prachtig voorbeeld van.”
Trots
Op de lunchkaart staat van alles: van soep tot broodjes hamburger en salades. “Ik ben er supertrots op dat ik dit mag doen”, zegt Miranda. Iedereen werkt in de keuken op zijn eigen tempo. “We zeggen niet: jij kan dat niet of jij kan dit wel”, vertelt Axel, terwijl hij de sla uit de centrifuge haalt. “Dan zeggen we: als het niet helemaal lukt, dan helpen we elkaar gewoon.”
En die samenwerking is er ook met andere collega’s van de gemeente, die geen beperking hebben. “Het ZmaakSaam-team onderhoudt de moestuin en krijgt daarbij hulp van gemeentecollega’s”, legt Linda van der Meulen van de gemeente Zwijndrecht uit. “We zien de samenwerking ook op andere gebieden groeien. Cliënten worden betrokken bij werkzaamheden binnen het gemeentehuis, zoals vouw- en inpakwerk en het rondbrengen van fruit. We hopen dit in de toekomst verder uit te breiden.”
Onze collega’s van Rijnmond namen een kijkje in de keuken. Bekijk hier hun reportage.