Dordrecht, Netherlands

Met de wind in de zeilen: open dag bij de KDRZV

De zeilafdeling van de Koninklijke Dordtse Roei- en Zeilvereniging is klaar voor het nieuwe seizoen. Dit weekend werden de boten weer te water gelaten op het Spaarbekken de Grote Rug aan de Baanhoekweg. Dat feestelijke moment werd gelijk gecombineerd met een open dag, om geïnteresseerden kennis te laten maken met de zeilsport.
Marjolein Vos | 10 mei 2022 15:16 | Aangepast op 10 mei 2022 15:16
Bij de KDRZV geven ze wekelijks les aan kinderen en volwassenen. Deze zaterdag was vooral bedoeld voor die eerste groep. “We leren ze hoe je veilig in de boot kunt zittten en leuk kunt varen”, vertelt instructeur Renske van Eeuwen. “En als ze uiteindelijk wat gevorderd raken en wat beter kunnen zeilen, dan leren we ze hoe ze extra snel kunnen gaan. Of extra schuin. Of hoe ze wedstrijd kunnen zeilen.” Want bij de vereniging zijn ze wel competitief aangelegd. Elke twee weken wordt er onderling een wedstrijd gehouden. Daarnaast doen de leden ook mee aan landelijke competities.

De lessen worden  gegeven op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden. Aan het einde van het seizoen mag je, bij goed gevolg, een erkend CWO diploma in ontvangst nemen.

Vereniging met een rijk verledenDe KDRZV is dé vereniging voor watersport op en rond het eiland van Dordrecht. De club kent een lange geschiedenis: in 1851 werd het opgericht door lokale scheepsbouwers en reders. Inmiddels kan er geroeid en gezeild worden bij de vereniging, maar het begon allemaal met de eerstgenoemde tak van sport. Het eerste onderkomen voor de roeiboten, het schuitenhuis, bevond zich in de Wijnstraat en wordt in 1876 in gebruik genomen. In 1908 wordt het verplaatst naar de Nieuwe Haven, waar ook ruimte is voor leden met een gemotoriseerd pleziervaartuig. Doordat de scheepvaart op de Merwede in de jaren vijftig/zestig van de vorige eeuw sterk toenam, werden de roeiactiviteiten verplaatst naar de huidige locatie aan het Wantij.

Bekijk hier hoe kinderen kennismaakten met de zeilsport in een reportage over de open dag.
Een foto van vroeger KDRZV

Lees meer over:

Zeilsport|KDRZV|

Meest gelezen

Laatste tocht voor overleden Johnny (38)

Jordy Hijman | 30 sep 2022 19:42

Cliënten van ASVZ deden mee aan de Buddyrun

Alexander Eleveld | 2 okt 2022 10:50

'Dordrecht is de perfecte plek voor Scrooge Live'

Alexander Eleveld | 28 sep 2022 11:50