Dordrecht, Netherlands

Nabestaanden dodelijke schietpartij zorgboerderij willen meer weten over schutter John S.

De nabestaanden en slachtoffers van de schietpartij op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam willen inzage in het psychiatrisch onderzoek naar schutter John S. Dat verzochten hun advocaten dinsdag tijdens een inleidende rechtszaak. "Ik wil mijn cliënten kunnen voorbereiden", zei één van de raadslieden over de rechtszaak die vermoedelijk in april van start gaat.
RTV Rijnmond | 20 december 2022 16:11 | Aangepast op 20 december 2022 16:11
Ook tijdens de de derde inleidende rechtszaak in de rechtbank van Dordrecht was verdachte John S. (38) uit Oud-Alblas niet aanwezig. "Wij willen hem erbij hebben", zei de rechter over het moment waarop de inhoudelijke rechtszaak van start gaat. De rechter overweegt daarom om S. te dwingen naar zijn rechtszaak te komen. "Dat is niet nodig", reageerde advocaat Arthur van 't Hek. "Hij zal er zijn. Dwang is niet nodig." Verder werd duidelijk dat de inhoudelijke behandeling van de zaak komend jaar in totaal drie dagen gaat duren.

John S. schoot op de ochtend van vrijdag 6 mei van dit jaar in totaal vier keer. Bij het drama op de zorgboerderij kwamen de 34-jarige Tro Tardi-medewerkster Nathalie en de 16-jarige stagiaire Ann-Sofie uit Dordrecht om het leven. Een derde vrouw van twintig jaar en een jongen van dertien raakten zwaargewond. Meerdere bezoekers en medewerkers zagen de schietpartij gebeuren.

Op dit moment verblijft John S. in het Pieter Baan Centrum. In de kliniek in Almere wordt hij onderzocht naar geestelijke stoornissen. Dat onderzoek duurt langer dan gepland. De reden daarvan werd niet duidelijk tijdens de zitting in Dordrecht. In theorie zou de vertraging ervoor kunnen zorgen dat de rechtszaak niet begin april, maar pas in juni van start gaat. Zowel rechters als aanklager hopen dat het rapport op tijd af is en dat de eerste geplande zittingsdag op 3 april gewoon wordt gehaald.

Onleesbaar
De zes advocaten van de nabestaanden willen allemaal hun cliënten kunnen voorbereiden op wat er gezegd kan worden tijdens rechtszaak. "Mijn cliënten hebben heel veel vragen. Wat heeft hem gedreven? Hoe heeft dit kunnen gebeuren", zei advocaat Nicole Hoogenboom tijdens de inleidende zitting. "Welke rol speelt een eventuele stoornis? Deze mensen hebben zelden of nooit te maken gehad met politie en justitie. Voor ons zijn zulke rapporten goed te begrijpen. Voor hen is het nieuw." De rechter zal in principe instemmen met het delen van de conclusies en aanbevelingen uit dat rapport.

Ook wil advocaat Hoogenboom samen met collega Frank Hamers meer inzage in het politierapport waar nu meerdere verklaringen vanwege de privacy van getuigen onleesbaar zijn gemaakt. Zo willen ze voor de zitting onder andere alvast hun cliënten op de hoogte stellen van details over de precieze doodsoorzaak van slachtoffers Nathalie en Ann-Sofie. Ook daarover oordeelde de rechtbank in principe positief.

Tijdens de eerste inleidende zitting werd duidelijk dat John S. mogelijk onder invloed van medicatie was toen hij zijn slachtoffers maakte. Hij werd kort na het incident aangehouden in een parkje niet ver van de zorgboerderij. Hij zat daar op de grond met zijn pistool op schoot en had zelf alarmcentrale 112 gebeld. Zijn slachtoffers lijkt hij willekeurig te hebben gekozen. Twee dagen eerder schoot hij in Vlissingen een schoenmaker dood. Dit zou zijn geweest om zijn wapen te testen.

In een interview met Libelle vertelde de moeder van de om het leven gekomen Ann-Sofie deze week hoe zwaar het verlies nog altijd is. "Het is alsof ik aan een reddingsboei hang en net niet kopje onder ga." De tiener Ann-Sofie had een lichte verstandelijke beperking en was gek op paarden. Ze bloeide tijdens haar stage op de zorgboerderij op, vertelt haar moeder in het weekblad. Ze zou niet zijn weggerend, maar in de hal zijn neergeschoten. Volgens de moeder moet het daarom zo snel zijn gegaan dat de jonge vrouw het waarschijnlijk allemaal nauwelijks beseft heeft.

Dit is een artikel van onze mediapartner Rijnmond.

Lees meer over:

Alblasserdam|Schietpartij|

Meest gelezen

Lees ook

Dit zonnedak is het grootste van Zuid-Holland en is zo groot als vijf voetbalvelden

Het heeft een oppervlakte van 33.000 vierkante meter, in vergelijking zo'n vijf voetbalvelden, en is...

Eigenaar café Bagatelle III in Crabbehof staat op dodenlijst

De eigenaar van het café Bagatelle III in de Dordrechtse wijk Crabbehof zou op een dodenlijst staan...

In Zwijndrecht neergeschoten Anneke niet meer in levensgevaar

De vrouw die een maand geleden door haar ex-vriend werd neergeschoten in Zwijndrecht, is buiten leve...

12 jaar cel, maar geen tbs voor Dordtse fotograaf die agenten met hun eigen wapen neerschoot

Dordtenaar Niels W. (39) moet twaalf jaar de cel in voor het neerschieten van twee agenten en een om...

Anonieme brief met informatie over doodgeschoten Remsley Eisden bezorgd bij Dordtse politie

Bij de politie in Dordrecht is een anonieme brief bezorgd met 'relevante' informatie over de liquida...

Voortvluchtige schutter dodelijk drama Zwijndrecht is volgens de politie nog steeds in de buurt van Rotterdam

De politie denkt dat de man die in Zwijndrecht de 66-jarige Michel doodschoot en haar 38-jarige doch...