Dordrecht, Netherlands

Nieuw hondenbeleid: geen hondenpoep meer op straat en honden moeten overal aan de lijn

Hondeneigenaren opgelet! Het college wil het hondenbeleid aanscherpen. Dat betekent dat hondeneigenaren overal de poep van hun huisdier moeten opruimen en dat hondenuitlaatbedrijven speciale uitlaatplekken aangewezen krijgen. Het nieuwe beleid moet nog behandeld worden door de raad.
Marie Frenay | 31 mei 2023 15:25 | Aangepast op 31 mei 2023 15:25
Het aantal honden in Dordt is in 2022 toegenomen blijkt uit cijfers van de gemeente. Dat is leuk en gezond volgens Marc Merx, maar het kan ook zorgen voor overlast. “Met name hondenpoep is een grote bron van ergernis, die niet past in een omgeving waar mensen sporten, spelen, wandelen, ontspannen en van de natuur genieten”, aldus wethouder Marc Merx.

Bron van ergenis en ziektes
Hondenpoep is volgens de wethouder een grote bron van ergernis in de stad en daar blijft het niet bij. Sommige bacteriën en virussen in de ontlasting van de dieren is overdraagbaar van dier op mens en de hondenpoep kan een negatieve impact hebben op de biodiversiteit. Allemaal redenen om het hondenbeleid te optimaliseren volgens het college.

De opruimplicht geldt al in de bebouwde kom, maar zou dan ook gaan gelden buiten de bebouwde kom. “We maken uitzondering op dit beleid voor mensen die vanwege hun handicap fysiek niet in staat zijn om aan de opruimplicht te voldoen”, voegt de wethouder eraan toe. Houden mensen zich niet aan deze regels, dan kunnen zij een boete verwachten.

Speciale uitlaatplekken
Daarnaast wordt er ook gekeken naar speciale uitlaatplekken voor hondenuitlaatbedrijven. Hondenuitlaatservices zijn een stuk populairder geworden sinds het aantal honden in Dordt is toegenomen. Sommige oppas- en uitlaatbedrijven maken gebruik van hun eigen speelvelden voor de dieren. Andere maken gebruik van uitlaatplekken in de wijk. Die zijn vaak niet geschikt voor grotere groepen honden, volgens de wethouder.

“In sommige gemeenten en natuurgebieden hanteren ze een maximum aantal honden (drie tot vijf) per begeleider in de openbare ruimte en/of in aangewezen losloopgebieden”, schrijft Merx. De raad kan er ook voor kiezen om bedrijfsmatige activiteiten op losloopplekken en hondenspeelvelden mét vergunningstelsel te verbieden.

Algemene aanlijnplicht
En als laatste punt wil het college ook kijken naar een algemene aanlijnplicht. Dat zou dus betekenen dat honden ook buiten de bebouwde kom aangelijnd moeten worden. De gemeente wijst dan specifieke velden aan waar de honden los mogen lopen.

De raad moet nog praten over dit besluit en instemmen, dat zal binnenkort gebeuren.

Lees meer over:

Hondenuitlaatveld|

Lees ook

Honden bezitters opgelet: nieuwe parkeerplaats voor losloopgebied honden in de polder

Honden die in alle vrijheid rondrennen in een stuk natuur en niet hoeven op te passen voor verkeer. ...

Hondenuitlaatveld in Zuidhoven blijft totdat er een alternatief is, hondenbezitters opgelucht

Honden kunnen voorlopig blijven rennen en spelen aan de Salvia. Het voortbestaan van het veld werd i...