Dordrecht, Netherlands

Nieuwe tegenslag voor molen Kyck over den Dyck

De Dordtse maalmolen Kyck over den Dyck is vorige week woensdag stopgezet nadat een essentieel onderdeel van de centrale as, in molenaarstermen de koningspil, versleten bleek. Reparatiekosten lopen in de duizenden euro’s en als klap op de vuurpijl kan de molen de komende zes á zeven weken maar 20% van haar normale productie leveren.
Trevyn van Houwelingen | 20 juli 2023 10:37 | Aangepast op 20 juli 2023 10:37
Drie molenaarsleerlingen genoten vorige week woensdag op de vijfde verdieping van Kyck over den Dyck van een welverdiend broodje toen een hard en schril geluid de pauze ruw verstoorde. Een belangrijk onderdeel, dat de opgewekte energie van de wieken omzet naar de maalstenen, was na twintig jaar zo versleten dat het vervangen moet worden, en dat duurt waarschijnlijk bijna twee maanden.

De wieken draaien binnenkort wel weer, maar de productie van graan, tarwe en bloem is met 80% verminderd. En dat is vervelend voor de stichting achter de molen, die eerder dit jaar nog een actiemaand aankondigde om het herstel van de voegen in de buitenste schil van de molen te bekostigen. Ook deze reparatie zal een kostbare aangelegenheid zijn, de stichting hoopt dat de duizenden euro’s die daarmee gemoeid zijn onder de onderhoudssubsidie te kunnen schuiven.
De situatie in de molen vorige week woensdag, let op: de video bevat hard en schril geluid.
Stichtingsvoorzitter Theo Oostenrijk: “We schrokken toen we van het probleem hoorden. Én toen we de geluidsopname hoorden. Hier speelt een echt probleem! Draaien is, buiten het geluid, levensgevaarlijk vanwege de wrijvingswarmte en dus brandgevaar.” Binnenkort worden de wieken losgekoppeld van de defecte as, zodat de wieken in ieder geval weer kunnen draaien, zoals ze dat al ruim vier eeuwen hebben gedaan.

Ooit was de noordkant van het Eiland van Dordrecht bezaaid met molens, meer dan honderd stonden er. Nu is er dus maar één van over. De Kyck over den Dyck is volgens de overlevering al in 1612 gebouwd, in de vier eeuwen daarna heeft de maalmolen zijn broers en zussen om zich heen opgebouwd en afgebroken zien worden.

In vierhonderd jaar heeft een molen veel onderhoud nodig, en hoe ouder de molen, hoe vaker dat noodzakelijk is. Hoewel het deel van de molen dat nu kapot is twintig jaar geleden nog vervangen is, moet dat nu dus alweer. Dat is niet vreemd, op het kleine stukje metaal waar het allemaal om draait staat permanent een druk van meer dan 1500 kilo. Als de wieken draaien levert dat wrijving op, wat uiteindelijk zorgt voor slijtage.

Vervelender is het feit dat het vervangen van het stukje metaal een hels karwei is, waar specialistisch materiaal voor nodig is. Daarvoor heeft stichting Kyck over den Dyck normaal gesproken een bouwpartner, maar die hebben nu bouwvakvakantie en moeten daarna eerst naar andere molens waar reparatie noodzakelijk is. Daardoor duurt het nog minimaal zes tot zeven weken duurt voordat de molen weer terug is op volledig productieniveau. Tot die tijd moet er gewerkt worden met een kleine, elektrisch aangedreven maalsteen die maar een fractie van de normale productie levert.

De molen blijft nog wel open voor bezoekers en ook donaties voor het herstel van de voegen aan de buitenkant van de molen worden nog aangenomen.

Bekijk hieronder de televisiereportage die RTV Dordrecht maakte.

Lees meer over:

Kyck over den Dyck|Molen|

Meest gelezen

Lees ook

Molen Kyck over den Dyck deels uit de steigers

Weken was de enige overgebleven Dordtse molen aan de Noordendijk aan het zicht onttrokken. Achter he...

Is Dordrecht bereid structureel geld op tafel te leggen voor deze molen?

Er moet een oplossing komen voor geldproblemen rond de Dordtse molen Kyck Over Den Dyck. Dat vinden ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Dordtse molen wordt opgeknapt met stenen van oude boerderij

Molen Kyck over den Dyck staat bijna geheel in de steigers. Dat is nodig omdat de voegen een opknapb...

Koningsspil gerepareerd, maar Molen Kyck over den Dyck kan nog steeds niet iedere dag malen

Molen Kyck over den Dyck kreeg afgelopen zomer een enorme tegenvaller te verwerken. Een onderdeel va...

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...