Dordrecht, Netherlands

Nieuwe zeef voor molen Kyck over den Dyck dankzij gift

Nikolas Michalatos (links) en Theo Oostenrijk bij de nieuwe buil Foto: Kyck over den Dyck
In de molenaarswereld heet het een buil, maar het is eigenlijk gewoon een grote zeef, waarmee maalsel van de molen gezeefd kan worden tot bloem, zemelen en gries. Binnenkort kan de Dordtse molen met dit onderdeel aan de slag, want Kyck over den Dyck heeft een buil kunnen kopen door een sponsorbijdrage van het bedrijf Workethix.
Marjolein Vos | 5 oktober 2023 11:30 | Aangepast op 5 oktober 2023 10:56
De zeef gaat ervoor zorgen dat de molen nog meer authentieke producten kan maken en verkopen. “Hij komt ook van pas in onze plannen om nieuwe producten te ontwikkelen”, vertelt voorzitter van Kyck over den Dyck Theo Oostenrijk. “We hoeven dan nauwelijks meer restproducten weg te doen en kunnen deze effectief in recepten gebruiken. Zo snijdt het mes aan twee kanten: én een veel constantere kwaliteit én meer mogelijkheden om wat nieuws te creëren. Waar onze klanten - als ze het eenmaal gebakken hebben - heerlijk van kunnen genieten.”

De molenaars kunnen nog niet gelijk met de buil aan de slag, want de koningsspil is nog steeds stuk. Eind juli moest de molen zelfs tijdelijk worden stilgezet toen bleek dat centrale as niet meer werkte. Reparatie zou duizenden euro’s kosten, maar het bestuur van de molen verwacht de kosten te kunnen dekken met de onderhoudssubsidie. Volgende week is er een bouwvergadering en wordt er met experts overlegd wanneer gestart kan worden met de opknapbeurt.

Lees ook: Nieuwe tegenslag voor molen Kyck over den Dyck

Het bedrijf Workethix, dat het geld voor de aanschaf van buil heeft gedoneerd, heeft in principe helemaal niets met de molenwereld te maken. Het is een recruitmentbureau met vestigingen in Zaandam en Athene. “Wij kwamen enige tijd geleden met molenaar Mike van de Kyck over den Dyck in contact”, vertelt directeur Nikolas Michalatos. “Hij vertelde zó enthousiast over zijn hobby en de eeuwenlange geschiedenis van de Dordtse molen. Terloops kwam de gewenste aanschaf van een buil – ik wist tóen echt niet wat dat was – ter sprake. Toen dachten wij ‘dat is een mooi object om de molen bij te steunen’. Want het beroep van molenaar omvat eigenlijk de terreinen die wij als Workethix uitdragen en van onze kandidaten vragen: werkethiek, ondernemerschap, verantwoordelijkheid nemen, teamwork en plezier hebben (in je werk). We zijn blij dat de buil er nu is en hopen binnenkort wat producten te proeven. Ze schijnen zelfs een Griekse broodmix te hebben. Dat past dan helemaal!”

Lees meer over:

Kyck over den Dyck|Molen|

Meest gelezen

Aanhangwagen gekanteld op A15, bijna anderhalf uur vertraging

Corrado Francke | MerweRTV | 15 apr 2024 11:57

Lees ook

Molen Kyck over den Dyck deels uit de steigers

Weken was de enige overgebleven Dordtse molen aan de Noordendijk aan het zicht onttrokken. Achter he...

Is Dordrecht bereid structureel geld op tafel te leggen voor deze molen?

Er moet een oplossing komen voor geldproblemen rond de Dordtse molen Kyck Over Den Dyck. Dat vinden ...

Vanuit je luie stoel: binnenkijken bij molen Kyck over den Dyck

De enige overgebleven Dordtse molen staat op dit moment stil: het gebouw is ingepakt vanwege de rest...

Dordtse molen wordt opgeknapt met stenen van oude boerderij

Molen Kyck over den Dyck staat bijna geheel in de steigers. Dat is nodig omdat de voegen een opknapb...

Koningsspil gerepareerd, maar Molen Kyck over den Dyck kan nog steeds niet iedere dag malen

Molen Kyck over den Dyck kreeg afgelopen zomer een enorme tegenvaller te verwerken. Een onderdeel va...

Voegenbrood moet broodnodige restauratie molen Kyck bekostigen

Het is samengesteld uit verschillende graansoorten die zelf in de molen gemalen zijn: het nieuwste p...