Dordrecht, Netherlands

Nieuws uit de Biesbosch: soap komt tot een einde en zeearenden nemen deel aan landelijk onderzoek

De geliefde Dordtse visarend is vanaf woensdag 17 mei niet meer te zien op Beleef de Lente. “Het was de laatste week stil op het nest en dat is niet leuk om naar te kijken”, vertelt boswachter Harm Blom. Ondertussen hadden de zeearenden in de Biesbosch wel een bewogen week. De roofvogels deden mee aan een landelijk onderzoek
Marie Frenay | 17 mei 2023 11:15 | Aangepast op 17 mei 2023 11:15
Vol spanning keken Dordtenaren de afgelopen weken naar het visarendnest in de Biesbosch via Beleef de Lente. De wildcamera’s wisten een ware soap vast te leggen, maar na tweeëneenhalf week trekt de Vogelbescherming de stekker eruit.

Stilte
Het is namelijk veel te stil op het nest van de roofvogel. Voorafgaande jaren kon heel Dordrecht meegenieten van het jonge gezinnetje dat op het nest zat te broeden. “Maar dit jaar ziet het er naar uit dat de visarend geen vrouwtje gaat vinden”, vertelt boswachter Harm Blom.

De visarend is steeds minder vaak te zien op of rondom het nest. “Het was de laatste week stil op het nest en dat is niet leuk om naar te kijken”, zegt de boswachter. De Vogelbescherming Nederland heeft daarom besloten om de stekker uit de soap te trekken.

Landelijk onderzoek zeearenden
Andere roofvogels in de Biesbosch hadden het daarentegen wel erg druk. Drie jonge zeearenden werden vorige week geringd en onderzocht door Werkgroep Zeearend Nederland. “Doormiddel van de ringen kunnen wij zien hoe het er voorstaat met de spreiding van de zeearenden in Nederland”, legt Blom uit.

Niet alleen de routine en de spreiding van de roofvogels wordt zo in kaart gebracht, de gevaren worden zo beter zichtbaar. Denk dan aan windmolens, hoogspanningsmasten en de vogelgriep.

Vogelgriep
Het is voor de eerste keer dat zeearenden levend worden getest op de vogelgriep. “Wij vermoeden namelijk dat zeearenden dood kunnen gaan door het eten van besmette vogels. Hoe meer besmette prooien zij eten, hoe zieker zij kunnen worden”, zegt de boswachter.

Eerder werden jonge zeearenden dood aangetroffen die het virus met zich meedroegen. Momenteel worden watervogels door heel Nederland getroffen door het virus.

Lees meer over:

visarend|biesbosch|Zeearenden|

Lees ook

Beleef de Lente van start: Wordt het weer een soap bij de visarend?

Vogelliefhebbers kunnen sinds dit weekend hun hart ophalen: de vogelbescherming heeft een deel van d...

Betoverende sfeer: lichtspoor door de Biesbosch

Ook dit jaar organiseert het Biesboschcentrum een lichtjestocht door het natuurgebied. Op 28, 29 en ...

Dordt en de bever, ondanks schade een goede match? 'Hij hoort bij de Biesbosch'

Hoe ziet de toekomst van de bever in de Biesbosch eruit? Die vraag stond centraal bij een werkbezoek...

Kom tot rust tijdens een stiltewandeling in de Dordtse Biesbosch

Het is eigenlijk nooit helemaal stil om je heen. In een tijd waarin het leven constant in beweging i...

Wandelpaden Noordwaard en Deeneplaatweg weer open na hoog water

Wandelaars kunnen vanaf woensdag weer gebruik maken van de paden in de Noordwaard en de Deeneplaatwe...

Steeds meer vogels overnachten in de Biesbosch

Ruim 62.000 kolganzen, bijna 8000 grauwe ganzen, ruim 3000 brandganzen, 800 toendrarietganzen, 23 kl...