Dordrecht, Netherlands

OM wil celstraf voor Dordtse politieman die Esmeralda (29) doodreed

De rechtbank van Rotterdam Rechtspraak.nl
In het verloop van de rechtszaak raakt de verdachte politieagent zijn stem kwijt en is nauwelijks nog te verstaan. Het is het gevolg van de stress van de zitting en het trauma dat hij opliep nadat hij een fataal ongeluk veroorzaakte. "Dit is zo afschuwelijk voor het slachtoffer en de familie", fluistert hij.
Rijnmond | 19 mei 2023 15:00 | Aangepast op 19 mei 2023 14:46
De verdachte is een 45-jarige politieman uit Dordrecht. Op 20 december 2021 rijdt hij na het koffiedrinken weg van het bureau om te gaan surveilleren. Hij rijdt dan op een secundaire weg naast de N217 bij Maasdam en houdt het verkeer op de provinciale weg in de gaten.

"Ik reed dan harder dan gebruikelijk, om het verkeer voor te kunnen zijn. Dan keek ik schuin naar naar links naar de auto's die daar reden." Hij keek dan bijvoorbeeld of de bestuurders zich aan de verkeersregels hielden, of zij op hun mobiele telefoon zaten te kijken. Het is 17:15 uur is als er plotseling een botsing is.

'Een zwarte vlek'
"Ik had echt niets gezien, het was een zwarte vlek voor mij. Ik wilde nog uitwijken, maar het was al te laat. Ik probeerde terug te rijden, de motor sloeg af en toen ben ik gaan lopen. Ik dacht nog: was het een hert? En toen zag ik haar liggen..." Huilend vervolgt hij zijn verhaal. "Ik heb gekeken of ze nog een hartslag had, maar ik voelde niets meer."

De 29-jarige Esmeralda uit Den Bosch reed op een scooter en was op slag dood. De verkeerspolitie heeft vastgesteld dat de verdachte 98 km per uur reed, waar 60 is toegestaan. Zij het, dat de politie daar in principe een vrijstelling voor heeft als het met de werkzaamheden te maken heeft.

Maar op deze secundaire weg spelen meer factoren een rol. De officier van justitie somt op: "Het is een smalle weg, bemodderd, afgesloten voor normaal verkeer. Het was donker. Niet bepaald de plek waar je de vrijstelling kunt gebruiken. Hier mag je niet afwijken van de geldende verkeersregels." De officier waagt er zelfs een algemene, vermanende opmerking aan: "Deze wijze van surveilleren is veel te gevaarlijk. Zo gevaarlijk dat het een leven heeft gekost."

Voor de verdachte komt daar nog een relevante gebeurtenis bij. Een half jaar later, in juni 2022, rijdt hij met een politiewagen door rood en 71 km per uur te hard. Weliswaar zich spoedend naar een melding, maar er loopt een onderzoek omdat ook daar de regels zouden zijn overschreden. De officier van justitie: "Het lijkt erop dat meneer nog niet ten volle beseft wat zijn taak is en wanneer hij het rustiger aan moet doen."

Mede daardoor eist het OM geen taakstraf: zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Dat zou betekenen dat de verdachte terug naar de cel moet. Naast de celstraf wil het OM ook dat het rijbewijs voor twee jaar wordt ingetrokken.

Voorwaardelijk ontslag bij de politie
De man heeft voorwaardelijk ontslag gekregen bij de politie en zit al tijden ziek thuis. Zijn advocaat vraagt daar rekening mee te houden. "Hij heeft het ontzettend moeilijk, kampt met onaangename dromen. Als er al een straf moet komen, pleit ik voor een beperkte taakstraf." De advocate wijst wel nadrukkelijk op de vrijstelling voor politiewagens.

Het slachtoffer Esmeralda is opgegroeid bij haar grootouders. Haar oma spreekt woensdag in de rechtszaal. "Een politieman, hoe dan? Juist iemand die ons zou moeten beschermen. Je had Esmeralda niet van ons mogen wegnemen. Ze was altijd zo lief. Onze tranen lijken maar niet op te drogen."

De verdachte krijgt als laatste het woord en probeert er met moeite nog wat klanken uit te persen. "Ik hoop dat ik geen celstraf krijg. Dan verlies ik mijn baan, mijn huis en ben ik alles kwijt." De rechter in Rotterdam doet op 6 juni uitspraak.

Dit bericht verscheen eerder bij onze mediapartner Rijnmond

Lees meer over:

politieagent|Rechtbank|

Lees ook

Arie slaat boos een rek omver in het tankstation, maar dan drukt de medewerker op de alarmknop

Een 54-jarige Dordtenaar gaat uit zijn dak als hij vindt dat hij wordt bedonderd in een tankstation....

Als I. een halve fles whisky opdrinkt, munt hij het op scootmobielers: 'Hier die kar'

Twee oude mannen schrikken zich kapot als ze vorig jaar in het centrum van Dordrecht bijna van hun s...

Chileense prostituee 14 jaar cel in voor 'weerzinwekkende' dood, demonstratie bij rechtbank

De rechter in Dordrecht heeft veertien jaar cel opgelegd voor het doden van de 36-jarige Danny in Ro...

Op 30 december gooit B. een fles whisky over de muur de gevangenis in: 'Zij mogen ook een fijne jaarwisseling hebben'

Consternatie in de Dordtse gevangenis als op 30 december 2022 het 'hekalarm' af gaat. Bewakers zien ...

Na moord of dodelijk ongeluk staat Niels nabestaanden bij in hun contact met media: 'Ik probeer hun verdriet te verwoorden'

Als familieleden te maken krijgen met een fataal ongeluk of een moord, is er niet alleen het grote v...

Voor 40 euro en een onderbroek steekt Katinka bijna het huis in brand

Een jonge vrouw houdt boos en wanhopig haar aansteker bij een zakdoek en gooit die door de brievenbu...