Dordrecht, Netherlands

Opnieuw financiële steun voor Dordtse gezinnen

Ook volgend jaar kunnen alle Dordtse gezinnen zo goed als zeker rekenen op 75 euro om het effect van stijgende lasten te dempen en ligt er een lijst aan voorstellen om armoede te voorkomen, te bestrijden en te verzachten. Dat bleek dinsdag tijdens de algemene beschouwingen van de gemeenteraad over de begroting 2023. De meeste partijen zijn tevreden met de maatregelen maar de PvdA en Beter voor Dordt noemde de 75 euro “een sigaar uit eigen doos” omdat voorstellen om gemeentelijke heffingen te verminderen het niet haalden.
Corrado Francke | 9 november 2022 17:13 | Aangepast op 9 november 2022 17:13
Doorwaaiwoningen snel isoleren
Om minder mensen in armoede te laten vervallen, vindt een meerderheid van de gemeenteraad dat zo’n 16 duizend woningen die slecht geisoleerd zijn versneld opgeknapt moeten worden om te voorkomen dat stookkosten niet meer zijn op te brengen. Hierin moet samengewerkt worden met woningcorporaties en particuliere verhuurders. Mensen die al in de schulden zitten, kunnen rekenen op de zogenaamde pauzeknop. Dat betekend dat zodra iemand aangemeld is voor schuldsanering de incasso’stopgezet worden om bijvoorbeeld gezinnen met kinderen “even rust” te gunnen. Voor de inwoners die wel wat te besteden hebben werd een voorstel van de VVD aangenomen om de winkelopeningstijden tijdens zon- en feestdagen flink te verruimen.

Warme opvangcentra
In een aantal wijken van de stad komen opvangplekken in wijkcentra waar mensen die het de komende winter koud hebben zich kunnen opwarmen, elkaar kunnen ontmoeten en mogelijk kunnen eten. Vooral de verenigde Senioren partij en Op Ons Eiland drongen er bij het college op aan om met alternatieven te komen voor het geval de crisis zich in hevige mate voortzet.

“Burgers en ondernemers krijgen het mogelijk nog zwaarder” en “niemand weet hoe de inflatie, de oorlog in de Oekraine en bijvoorbeeld de stikstof crisis zich verder ontwikkelen." In eerste instantie liet het college weten geen energie te willen stekken in “als dan discussies” maar na enig aandringen liet wethouder Peter Heijkoop weten een quickscan te zullen laten doen naar mogelijke alternatieven.
Hoewel er volgens flinke discussies plaatsvinden, lijkt de coaltie van VVD, GroenLinks, Christenunie/SGP nog stevig in het zadel te zitten en is vastberaden de rit samen uit te zitten.

Na de gemeenteraadsverkiezingen werd GroenLinks de twee partij naast de VVD die de verkiezingen won. Het is ook voor het eerst dat GroenLinks aan een coalitie deelneemt. De partij zegt dat het tot nu toe prima bevalt, hoewel de verschillen tussen GroenLinks en VVD deologisch groot zijn valt er op lokaal niveau rima samen te werken, horen we in de wandelgangen.

Of het echt allemaal koek en ei is, zullen we het komend jaar gaan merken. Het ene na het andere voornemen werd gepresenteerd en de ene na de andere “startnotitie “werd aangekondigd. 2023 wordt politiek een belangrijk jaar voor de Dordtse coalitie.

Rond 1:00 dinsdagnacht stemde een meerderheid van de Gemeenteraad in met de begrting. De PVV, de Partij voor de Dieren en de SP stemden tegen de manier waarop de slordige 700 miljoen het komend jaar besteed zal worden.

Lees meer over:

Politiek|

Lees ook

'Explosie zoals in Rotterdam moet in Dordt zo goed als mogelijk worden voorkomen'

Een dodelijke explosie, zoals op de Schammenkamp in Rotterdam waarvan een drugslab mogelijk de oorza...

PVV met afstand de grootste: zo denken Dordtenaren over de verkiezingsuitslag

'Een sein dat mensen niet meer tevreden zijn', maar voor de ander 'een ramp'. De PVV boekte woensdag...

LIVEBLOG: volg hier alle verkiezingsupdates uit Dordrecht en omstreken

In dit liveblog lees je alle updates over de Tweede Kamerverkiezingen uit Dordrecht en omstreken. Va...

Verkiezingen lijken nog niet te leven tijdens politiek vragenuur in Sterrenburg

Een kleine bijeenkomst dinsdagmorgen in de Tuin van Sterrenburg. Lokale politici gingen daar in gesp...

VVD wil samen bedrijfsleven op zoek naar geld

De Dordtse VVD wil samen met het bedrijfsleven op zoek naar geld om bezuinigingen vanaf 2026 zoveel ...

Harde clash in Dordtse raad over te slopen woningen: 'Laffe achterkamertjespolitiek'

Bewoners van de dijkwoningen aan de Weeskinderendijk moeten voorrang krijgen bij het vinden van een ...