Dordrecht, Netherlands

Oud en Nieuw op TV Dordrecht

Op oud- en nieuwjaarsdag blikken we op TV Dordrecht terug op 2023, met een uitgebreid jaaroverzicht en het optreden van The Hermes House Band tijdens Big Rivers.
Marjolein Vos | 28 december 2023 15:03 | Aangepast op 28 december 2023 15:03
Wat gebeurde er eigenlijk allemaal in 2023? Grote kans dat je niet alles meer weet. In ons jaaroverzicht zetten we alle hoogte- en dieptepunten daarom nog een keer voor je op een rijtje. In twaalf blokken van een maand flitst het nieuws aan je voorbij.

PFAS
Veel aandacht was er dit jaar voor Chemours. Niet vreemd, want na jaren van protesten maakte het Openbaar Ministerie in oktober bekend een strafrechtelijk onderzoek te zijn gestart naar het chemiebedrijf. Aanleiding is onder meer de aangifte die advocaat Bénédicte Ficq namens zo'n 4 duizend mensen deed tegen het bedrijf en de leidinggevenden. De bewoners beschuldigen het bedrijf ervan vanaf 1967 tot nu opzettelijk PFAS in de lucht, de bodem of het oppervlaktewater te hebben gebracht.

Daarnaast wil de Tweede Kamer de rekening van schade door verontreiniging met PFAS doorsturen naar chemiebedrijf Chemours in Dordrecht. Een motie daartoe van SP en Partij voor de Dieren werd in het najaar door een ruime meerderheid van de Tweede Kamer aangenomen.
Huis- en hobbydieren
Ook de herten in Park Merwestein raakten in opspraak.Hun voortbestaan en dat van veel andere bewoners van hertenkampen in Nederland werd bedreigd omdat het kabinet ze op een lijst had gezet van huis- en hobbydieren die je na 1 januari 2024 niet meer mag houden. De Dordtse VVD startte een campagne. En met succes: eind van het jaar kwam er goed nieuws voor de herten. Ze zijn van de lijst gehaald en mogen dus gewoon in de wei blijven grazen.
Schietpartij
Heftig nieuws was er ook. Het jaar begon met een dodelijke schietpartij bij Winkelcentrum Walburg in Zwijndrecht. Daar schoot de 49-jarige Minh Nghia V. alias 'Lucky' zijn ex en haar moeder neer. De 66-jarige vrouw overleefde het niet. Haar dochter raakte zwaargewond. 'Lucky' wist weken uit handen van de politie te blijven. Uiteindelijk werd hij in een busje in Schiedam aangehouden. In mei volgend jaar moet hij voor de rechter verschijnen.
Bouwen
2023 is voor Dordrecht ook het jaar geweest van de start van een paar grote projecten. Zo werd er begonnen aan het Dordthuis, een nieuw stadskantoor, waar ook de bibliotheek en de VVV een nieuw onderkomen in moeten krijgen.

Daarnaast ging de achterkant van het station op de schop. Er komt een nieuwe entree en een grote, nieuwe fietsenstalling waar drie keer zoveel fietsen in gezet kunnen worden. De werkzaamheden liepen wel vertraging op: dit najaar stuitte de aannemer op een grote partij grind, die eerst moest worden weggehaald. Wel wordt er gehoopt dat de opleverdatum gehaald wordt. In het eerste kwartaal van 2024 moeten de entree en de fietsenstalling af zijn.
Natuur
Nog meer dieren in ons jaaroverzicht: ook de visarend mag niet ontbreken. Er ontstond een ware soap rondom het dier deze zomer. Het mannetje had het nest voor dit jaar al in orde gemaakt, maar toen besloot een gans er een ei in te leggen. Eindelijk werd het dier door het mannetje verjaagd, maar een vrouwtje liet (te) lang op zich wachten. Het kwam het niet tot kleine visarenden dit seizoen, maar boswachter Harm Blom heeft goede hoop voor volgend jaar. Aan het einde van de zomer werd er namelijk toch nog een vrouwtje gesignaleerd en de twee vogels leken het erg gezellig te hebben.

Cultuur
Gezellig was het ook bij Big Rivers dit jaar. Maar vooral ook warm. De organisatie plaatste extra watertappunten en er werd zonnebrand uitgedeeld. Het meezingfestijn aMeezing moest vanwege de hitte worden afgelast, maar krijgt een half jaar later een herkansing in de tent van Wintercircus Royal. Het optreden stond voor vorige week gepland, maar toen gooide de storm roet in het eten. Aanstaande vrijdag moet het feest dan toch echt gevierd worden.

Na het jaaroverzicht blijven we nog even in de festivalsfeer en zenden we een 50 minuten durend verslag uit van het slotoptreden van Big Rivers, verzorgd door de Hermes House Band.

Het jaaroverzicht en het concert zijn zondag 31 december vanaf 12.00 uur te zien op TV Dordrecht en worden iedere twee uur herhaald. Vanaf dinsdag 2 januari pakken we de reguliere programmering weer op.

Lees ook

Actievoerders teleurgesteld na debat over Chemours: 'Er is toch écht wat aan de hand'

Teleurstelling overheerst bij Joop Keesmaat en Kees van der Hel. De actievoerders tegen Chemours kek...

Big Rivers Festival uitgeroepen tot Beste Publieksevenement van Nederland

Het Big Rivers Festival is in de prijzen gevallen. Ze zijn uitgeroepen tot Beste Publieksevenement v...

Lekkage bij Chemours, situatie 'onder controle'

Chemiebedrijf Chemours heeft woensdagmiddag te maken gehad met een lekkage in de monomerenfabriek. ...

OM vervolgt ex-commissielid Ruben Schilt vanwege lekken geheime informatie

Het Openbaar Ministerie gaat voormalig commissielid Ruben Schilt van de PvdA officieel vervolgen. Hi...

Zo gaat de vernieuwde Spuiboulevard er straks uitzien

Hij zal groener, duurzamer en verkeersveiliger zijn: de toekomstige Spuiboulevard. Dat is goed te zi...

Burenraad DuPont en Chemours heft zichzelf op

De Burenraad van DuPont en Chemours in Dordrecht heeft besloten zichzelf op te heffen. De leden hebb...