Dordrecht, Netherlands

Papendrecht diep teleurgesteld over keuze voor locatie voor windturbines

beeld ter illustratie
De gemeente Papendrecht is ‘diep teleurgesteld’ door het besluit van de colleges van Gorinchem en Molenlanden om windturbines te plaatsen in de buurt van de gemeentegrens. De molens zouden moeten komen in de buurt van de wijken Molenvliet en Wilgendonk. Het Papendrechtse college had op verzoek van beide gemeenten zorgen geuit over die voorgenomen plek, ook wel 'locatie J' genoemd.
Redactie Streek 56 | Hans Hulswit | 14 juni 2024 12:32 | Aangepast op 14 juni 2024 12:32
Met deze inbreng vanuit Papendrecht is volgens het college ‘niet of onvoldoende rekening’ gehouden bij de besluitvorming, laat ze weten aan Streekomroep 56. Volgens Papendrecht is de impact voor deze gemeente juist erg groot, vooral in de wijken Molenvliet en Wilgendonk.

De afstand tot deze woonwijken is ongeveer 500 meter. Het Papendrechtse college wijst erop, dat eenzelfde afstand tot een woonwijk in Gorinchem heeft geleid tot het afvallen van de locatie Avelingen. Het college concludeert: “Locatie J had dus nooit als vervangende zoeklocatie aangewezen mogen worden.”

Dichtbij werelderfgoed

Ook het feit dat locatie J in het zichtveld ligt van werelderfgoed Kinderdijk, is het college een doorn in het oog. Dit erfgoed verdient de ‘hoogst mogelijke bescherming’ vindt men in Papendrecht. Men wijst er in dit geval nog op dat de provincie Zuid-Holland in 2014 een locatie bij Nedstaal in Alblasserdam om die reden heeft laten vervallen. “Dit ging om windmolens van 155 meter hoog. Op locatie J komen windturbines van 240 meter hoog”, voegt men daar aan toe.

Hoe gaat het verder?
Het besluit van de colleges van Gorinchem en Molenlanden is nog lang niet definitief, want het raadsvoorstel wordt eerst besproken in de gezamenlijke raadscommissie van Gorinchem en Molenlanden op 27 juni en het raadsbesluit volgt dan op 9 juli. Daarna worden de voorkeurslocaties voorgelegd aan Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland.

De provincie zal in haar verkenning naar locaties voor windenergie echter alle locaties onderzoeken, dus ook de door Gorinchem eerder afgewezen locatie Avelingen. Dat betekent dat naast een onderzoek naar de variant J en S ook andere varianten worden onderzocht. De uiteindelijke beslissing over de locaties ligt bij de provincie en dat besluit wordt eind 2025 verwacht.

Lees meer over:

Windmolens|

Meest gelezen

Nu wél mooi weer tijdens festival Brand Parkies in Dordrecht

Pim Takkenkamp | Redactie Streek 56 | 23 jul 2024 13:14

Fatbikebestuurder naar het ziekenhuis na ongeluk met auto

Redactie RTV Dordrecht | Joram Niese | 22 jul 2024 13:00

Lees ook

Raad Molenlanden tegen plaatsing grote windturbines en wil kleine windmolens

De gemeenteraden van Molenlanden en Gorinchem hebben dinsdagavond vergaderd over de locatie van win...

Bezorgde inwoners starten petitie tegen windturbines Alblasserwaard

Een aantal ‘bezorgde inwoners’ van Papendrecht, Molenlanden, Kinderdijk, Wijngaarden en omstreken i...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...