Dordrecht, Netherlands

Papendrecht: geen extra voorbereidingen in aanloop naar Spreidingswet

Poldermolen 8, Papendrecht Foto: Hans Hulswit
Vorige week is de Spreidingswet door de Eerste Kamer aangenomen en nu heeft staatssecretaris Eric van der Burg (VVD) bekendgemaakt hoe het aantal asielplekken verdeeld moeten worden over het land. Met name in Zuid-Holland moeten veel meer asielzoekers worden opgevangen. De redactie van RTV Papendrecht vroeg aan de gemeente wat dit betekent voor het dorp.
Marjolein Vos | 5 februari 2024 12:00 | Aangepast op 5 februari 2024 11:34
Papendrecht moet volgens de berekeningen van het ministerie 183 asielzoekers opvangen. De gemeente treft echter naar eigen zeggen geen specifieke voorbereidingen in verband met de Spreidingswet. Papendrecht heeft altijd gedaan wat nodig was en wat paste bij de schaal en mogelijkheden, zegt men.

Op dit moment zijn er in Papendrecht 50 noodopvangplekken. Deze noodopvang-capaciteit neemt eind februari 2024 toe met 35 plaatsen. Het COA opent in februari een nieuwe noodopvang aan de Poldermolen 8. Deze biedt plek aan 85 personen. De boot (bij de Anthony Fokkerweg) komt dan te vervallen en de 50 bewoners verhuizen naar de nieuwe locatie. Eind februari zal Papendrecht 85 noodopvang- plekken en 50 plekken voor amv-ers (alleenstaande minderjarige vreemdelingen) hebben. De laatste groep is gehuisvest aan de Seringenstraat. In totaal gaat het om 135 vluchtelingen, Oekraïners niet meegeteld.

In antwoord op vragen meldt de gemeente dat er op dit moment geen ruimte wordt vrijgemaakt in sporthallen en/of hotels. Wel zegt men dat men, indien nodig, gaat inventariseren waar kortstondige noodopvang mogelijk is.

Op de vraag wat de gemeente van het Rijk verwacht in ruil voor de opvang van asielzoekers, laat het gemeentebestuur weten dat men met het COA een bestuursovereenkomst heeft afgesloten en werkafspraken heeft gemaakt. Daarbij gaat de gemeente er vanuit dat het COA zal voorzien in kosten voor bijvoorbeeld sportparticipatie en ontspanning. Ook is met het COA afgesproken dat als in de buitenruimte bijvoorbeeld een speelvoorziening of voetbalveld gerealiseerd zou worden, deze gelegenheid ook toegankelijk moeten zijn voor buurtbewoners.

De gemeente wijst nog wel op een punt van zorg: dit is de financiering van zwemlessen, waarin (nog) niet is voorzien door het COA. De gemeente merkt op dat dit in onze regio wel erg belangrijk is. Geen enkele asielzoeker kan zwemmen en dit geldt ook voor de amv-ers, stelt men.

Dit is een verhaal van RTV Papendrecht.

Meest gelezen

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Marjolein Vos | Corrado Francke | 26 apr 2024 13:00

Lees ook

Oranje Boven! Zo werd Koningsdag in de streek gevierd

Niet alleen Dordrecht kleurde zaterdag oranje: ook in onze buurgemeentes werd de verjaardag van de k...

112-nieuws: telefoon belt zelf 112 en Papendrechter verdacht van phising

Nietsvermoedend rijdt een automobilist dinsdagavond weg bij de Grote Nes in Oud-Alblas. Het geluid v...

SGP kritisch over mogelijke plaatsing windmolens bij Papendrecht

De SGP-fractie in de gemeenteraad heeft een aantal vragen gesteld aan het Papendrechtse college over...

Onafhankelijk Papendrecht wil voederverbod in strijd tegen muizen en ratten

De partij Onafhankelijk Papendrecht (OP) wil dat de gemeente een voederverbod instelt in de openbare...

Oorlogsmonument overgedragen aan leerlingen Papendrechtse school

Het oorlogsmonument bij de begraafplaats in Papendrecht is woensdagmorgen overgedragen aan de leerli...

Open Dag egelopvang Papendrecht: ‘Er komen steeds meer egels binnen’

Bezoekers konden afgelopen zaterdag een kijkje nemen in de werkruimtes van de egelopvang in Papendre...