Dordrecht, Netherlands

Partij voor de Dieren: nooit meer een levende kerststal in Dordt

Met deze zomerse temperaturen denk je er niet direct aan: kerstmis. Maar bij de Dordtse Partij voor de Dieren staat het onderwerp al wel op de agenda. De partij heeft artikel 40 vragen gesteld aan het college over de levende kerststal die tot nu toe ieder jaar op de kerstmarkt te zien was.
Marjolein Vos | 17 mei 2022 14:12 | Aangepast op 17 mei 2022 14:12
De organisatie heeft al aangegeven dat er dit jaar geen kerstmarkt in oorspronkelijke vorm in de stad zal worden gehouden. Maar de partij heeft nog wel wat opmerkingen over de edititie van 2019.
“Dat is het laatste jaar dat de levende kerststal er stond”, legt raadslid Pieter Groenewege uit. “Het zou natuurlijk kunnen dat, als ze weer een kerstmarkt organiseren, dat de kerststal weer terugkeert. Er komt wel een alternatief programma (De Dordtse Decemberdagen). De programmering daarvan is mij nog niet bekend. Maar het zou kunnen dat een levende kerststal daar onderdeel van wordt. Dat zou ik graag voorkomen met deze schriftelijke vragen.”

In de brief aan het college stelt de partij specifiek vragen over de verhuurder van de dieren die op de kerstmarkt stond. Het gaat om het bedrijf Bert’s Animal Verhuur. Dat bedrijf zou in de vestigingsplaats gemeente West Maas en Waal voor overlast hebben gezorgd en de dieren bovendien niet goed verzorgen. In een aflevering van het programma BOOS werd er al eens aandacht aan de vermeende misstanden besteed. De partij wil weten of de gemeente hiervan op de hoogte was.

Dordrecht Marketing, de organisator van de kerstmarkt, wil niet inhoudelijk reageren. “Dit jaar is er geen kerstmarkt. De levende kerststal is dus op dit moment ook niet aan de orde”, laat Gerben Baaij weten.

Geen natuurlijk gedrag
Het is niet de eerste keer dat de partij dierenwelzijn in Dordrecht aan de kaak stelt. Groenewege stelde ook vragen naar aanleiding van de bijenmarkt die in april werd gehouden. “De kooien met duiven, konijnen en cavia’s, die op de afgelopen Bijenmarkt stonden, zijn slecht gevallen bij de Partij voor de Dieren”, liet hij toen weten. “De PvdD roept het college van burgemeester en wethouders op om drempels op te werpen tegen evenementen met dieren, zoals een vergunningplicht. Dieren zijn er niet om gebruikt te worden voor menselijk vermaak.”

“De Bijenmarkt is een mooi initiatief. De markt biedt veel informatie over hoe we op een goede manier met de natuur om kunnen gaan. Maar de kooien met duiven, konijnen en cavia’s die er stonden doen het omgekeerde. Zij laten zien hoe je niet met dieren hoort om te gaan. ‘Een dier kan in een kooi zijn natuurlijke gedrag niet vertonen. Een duif kan niet vliegen, een konijn kan niet graven. De dieren kunnen zich ook niet onttrekken aan het zicht van de toeschouwers. Dit alles gaat ten koste van het welzijn van de dieren. En doordat de dieren niet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen, is de educatieve waarde van zo’n kooi ook minimaal.”

“De gemeente kan deze praktijken helaas niet verbieden, maar ze kan er wel drempels tegen opwerpen, zoals een vergunningplicht.” Groenewege doet daarom nogmaals een beroep op de gemeente om hiernaar te kijken. Ook geeft hij aan dat in een aantal gemeenten, waaronder Den Haag en Utrecht, een ontmoedigingsbeleid wordt gehanteerd als het gaat om vermaak met dieren.

Het college zal zo snel mogelijk antwoord geven op de vragen van de Partij voor de Dieren.

Lees ook

Sluiting kinderopvang Fit-Kidz van de baan: herstel bewezen op alle punten

Fit-Kidz in Papendrecht blijft toch open. De kinderopvang zou eigenlijk sluiten vanwege gebrek aan v...

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: Marije Schnabel over 4 mei en eenling politiek

Ze is een duizendpoot, Marije Schnabel van de Dordtse PvdA. Als eenling vertegenwoordigt ze het soci...

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Het is een traditie dat op de dag voor Koningsdag mensen, die zich op een bijzondere manier hebben i...