Dordrecht, Netherlands

Patrick's oesterzwammen op koffiedrab veroveren Dordrecht

Door weer en wind maakt hij zijn vaste rondje door Dordrecht. Patrick Asmawidjaja is een man met een missie. Op de bakfiets gaat hij op jacht naar koffiedrab. Op de zwarte prut kweekt Patrick heerlijke oesterzwammen en gezonde microgroenten. Dat loopt inmiddels zo goed dat hij zijn vaste baan elders heeft opgezegd.
Vivian Rutte | 16 februari 2021 17:31 | Aangepast op 16 februari 2021 17:31
Patrick (40) van Kwekersgilde gelooft heilig in wat hij doet. "Dit is de toekomst van de stadslandbouw", zegt hij overtuigd. Geen grote lappen grond, geen chemische kunstmest, maar klein, compact en zo duurzaam mogelijk. Op afval groeit iets heerlijks. Al is de teler zelf het niet eens met de benaming 'afval'.

"Dit ziet er heel goed uit", zegt Patrick als hij zijn nieuwste vangst bekijkt. Een emmer vol met koffiedik. "Dit komt uit een onderwijsinstelling, hier in Dordrecht. Ze werken heel fijn mee en zijn super-enthousiast om samen te werken met Kwekersgilde om hun koffiedik een mooie bestemming te geven."

Zwart poeder dat dus rechtstreeks uit de koffieautomaat van de leraren komt? "Zeker", lacht Patrick. "Ze drinken daar heel wat bakjes. Zwart poeder dat ook heel veel nuttige grondstoffen bevat dat anders weg gekieperd wordt.

In zijn werkplaats op de Nieuwstraat in hartje Dordt heeft Asmawidjaja een aantal werkruimtes. Het meest imposant is de 'groeitent'. In een zorgvuldig bewaakt vochtig klimaat groeien de oesterzwammen op zakken wit uitgeslagen koffieprut. "Boordevol gezonde voedingsstoffen. Dit zijn prachtige, smaakvolle zwammen die ontstaan. Puur natuur."

"Ik vind het gaaf om te zien dat we iets wat we niet meer willen, kunnen omzetten in iets wat we wél willen", zegt Asmawidjaja. Normaal was het koffiedik in de vuilnisbak verdwenen. De kweker gelooft zelfs zo in zijn missie dat hij zijn vaste baan als biologisch researcher bij het Erasmus Medisch Centrum heeft opgezegd voor een nieuw arbeidsleven als kweker. "Dat is natuurlijk best spannend, maar het gaat goed en het gaat ook steeds beter."

Er groeien niet alleen oesterzwammen bij Kwekersgilde. Ook 'microgroenten' zien het levenslicht. Die zijn kleurrijk en vooral gezond, want bomvol antioxidanten. "Perfect op een broodje", aldus Patrick. Ze vinden dan ook hun weg naar de Dordtse horeca. Al is daar natuurlijk een kink in de kabel gekomen vanwege de coronapandemie.

De producten van kwekersgilde gaan normaal naar Dordtse horeca als café-restaurant Post en Daantje Food & Drinks. Maar die zijn nu enkel open voor afhaal, waardoor de vraag even minder is. Daarom levert Patrick nu ook aan particulieren via zijn

Lees ook

FC Dordrecht knokt zich bij Cambuur naar spectaculaire puntendeling

FC Dordrecht heeft vrijdagavond een verdiend punt overgehouden aan de reis naar SC Cambuur. De ploeg...

Schietpartij Stationsplein: neppistool gebruikt

Bij de schietpartij op het Stationsplein in Dordrecht is geen echt vuurwapen gebruikt, maar een nepp...

Zorg voor zieke ouder of vriend: Da Vinci College helpt mantelzorgers

Hoe kun je iemand in en uit bed helpen, zonder dat je jezelf vertild? Deze en andere tips geven stud...

Vrijdag in Op Pad Met Ad: Marije Schnabel over 4 mei en eenling politiek

Ze is een duizendpoot, Marije Schnabel van de Dordtse PvdA. Als eenling vertegenwoordigt ze het soci...

Lintjesregen 2024: deze Dordtenaren kregen een koninklijke onderscheiding

Het is een traditie dat op de dag voor Koningsdag mensen, die zich op een bijzondere manier hebben i...

Terugkijken: kinderen genieten van zonnige Koningsspelen

Onder een heerlijk lentezonnetje hebben honderden kinderen meegedaan aan de Koningsspelen 2024. Op b...