Dordrecht, Netherlands

Personeel met milde coronaklachten mag ongetest doorwerken bij ziekenhuis

Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft een nieuw beleid ingevoerd voor het coronavirus onder medewerkers. Het ziekenhuis wil, zoals ze zelf zeggen, werken naar een ‘uniform test- en ziekmeldingsbeleid’ voor medewerkers.
Stephanie Roggekamp | 17 oktober 2022 16:29 | Aangepast op 17 oktober 2022 16:29
“We willen bij alle luchtweginfecties – of het nu corona, influenza, of iets anders is – verspreiding van virussen en bacteriën tegengaan”, laat het Albert Schweitzer ziekenhuis weten. “Vooral nu het coronavirus zich steeds meer gedraagt als één van de seizoensvirussen.”

Dat houdt in dat medewerkers nu mogen doorwerken met milde klachten als neusverkoudenheid, loopneuzen of niezen. Zij hoeven zich niet te laten PCR-testen op corona en doen geen coronazelftest. Wel moeten ze tot de klachten voorbij zijn, continu een chirurgisch mondneusmasker (type IIR) dragen en afgezonderd pauzeren.

Op verantwoorde wijze terugdringen
Volgens het ziekenhuis kunnen op deze manier zowel patiënten en medewerkers beter worden beschermd én kan het verzuim op verantwoorde wijze worden teruggedrongen. “Dit nieuwe beleid past binnen bestaande regelgeving en is in goed overleg tot stand gekomen met het Medisch Specialisten Bestuur, de Ondernemingsraad en het Verpleegkundig Stafbestuur”, legt het ziekenhuis uit.

Naast de nieuwe regels, blijven medewerkers 1,5-meter afstand bewaren van patiënten en collega's. Wanneer een zorgverlener dichterbij een patiënt komt, moet er een chirurgisch mondneusmasker gedragen worden.

RTV Dordrecht ging naar het ziekenhuis om te peilen wat bezoekers van het nieuwe beleid vinden. De reacties zijn verschillend. Zo laat een meneer weten dat hij het eens is met het nieuwe beleid, al moeten de medewerkers volgens hem wel voorzichtig zijn. Iemand anders reageert: “Als je corona hebt, moet je gewoon thuisblijven.” Benieuwd naar de andere reacties? Bekijk het hier:
Let op: onder de video gaat het verhaal verder.
Met heftigere klachten wél testen
“Als een medewerker met milde klachten niet wil doorwerken met een mondneusmasker, dan is een PCR-test het enige alternatief”, legt het ziekenhuis uit. Wanneer de uitslag corona-negatief is, dan moet het personeelslid doorwerken, ondanks de klachten. Er moet dan wel een mondmasker gedragen worden tot de klachten voorbij zijn óf tot de tiende dag na het ontstaan.

Bij niet-milde klachten en/of koorts, moet in alle gevallen een PCR-test plaatsvinden. Bij een positieve uitslag blijft de medewerker minstens vijf dagen thuis en moet daarna weer aan de slag.

Lees ook

35% meer patienten van Albert Schweitzer ziekenhuis worden gevolgd door thuismonitoring

Er wordt steeds gewerkt met thuismonitoring vanuit het Albert Schweitzer ziekenhuis. Op deze manier ...

RoPaRunteam Albert Schweitzer haalt recordbedrag op voor goede doel

Tijdens de open dag van de RoPaRun werden op zaterdag 28 oktober de drie teams met de hoogste opbren...

'Goed om de kennis even bij te spijkeren', blijkt op Wereld Reanimatie Dag

In het kader van Wereld Reanimatie Dag zetten de medewerkers van het Albert Schweitzer ziekenhuis de...

Cliëntenraad Asz: 'Ga genuanceerd om met boete bij no-show', Dordtenaren zijn verdeeld

Patiënten die niet komen opdagen in het Albert Schweitzer ziekenhuis terwijl ze wel een afspraak heb...

Opa’s en oma’s kijken binnenkort in HD mee naar hun kleinkind

Gebruikers van het camerasysteem op de neonatologie afdeling in het Albert Schweitzer ziekenhuis heb...

Betalen als je niet komt opdagen in het ziekenhuis: de oplossing voor het probleem?

Ruim 10.000 keer per jaar komt het voor in het Dordtse ziekenhuis: patiënten die niet komen opdagen ...